Prima pagină > comunicat de presă > Declaraţie cu privire la reunificarea Republicii Moldova

Declaraţie cu privire la reunificarea Republicii Moldova

Luînd naştere la adunarea de constituire din 11 mai 2003, Mişcarea Socială “Hyde Park” din Republica Moldova găseşte de cuviinţă să pună în atenţia celui mai larg public o seamă de consideraţii, aspecte şi greşeli care se fac cu bună ştiinţă în problema reunificării Republicii Moldova. Noi sîntem cu toţi acei care, aspirînd la unirea (care oricum se va produce odată şi odată) cu Patria noastră istorică – România,  doresc în prezent o Republică Moldova unită (unificată), independentă, suverană şi indivizibilă. Pentru început o dorim repusă în hotarele ei din 1991, fără “ţărişoare” ca Transnistria (republica moldovenească nistreană), “Gagauz Yeri” (de unde “pămînt găgăuzesc”, dacă găgăuzii au fost aduşi abia în secolul al XIX-lea pe pămîntul străbun al românilor moldoveni?), judeţul Taraclia (majoritar bulgar).

Pentru realizarea acestui deziderat absolut firesc este imperios necesar ca federaţia Rusă să-şi retragă complet rămăşiţele armatei a XIV-a şi să înceteze a susţine regimul neconstituţional de la Tiraspol.

Atît nerecunoscuta rmn, cît şi Unitatea Teritorial-Administrativă  Găgăuzia au fost organizate pe criterii greşite, dat fiind că în rmn locuiesc circa 40% români moldoveni (oprimaţi în prezent şi sub aspect lingvistic, de vreme ce limba maternă a acestora funcţionează numai pe hîrtie, în şcoli domneşte scrisul rusesc, nu se editează cărţi şi manuale pentru elevii descendenţi din românii moldoveni, etc.), pe cînd ruşii şi ucrainenii sunt minoritari în Transnistria, iar în UTAG au intrat în urma unor alegeri repetate sate întregi de români moldoveni, nevoiţi acum să suporte consecinţele dominării tiranice a limbii ruse.

Amintim aici că în 1992, în urma declarării limbii populaţiei majoritare ca limbă de stat (oficială), Federaţia Rusă a speculat nemulţumirea cetăţenilor de origine rusă din Transnistria şi, în loc s-o îndemne să înveţe această limbă, după cum învaţă limba rusă cecenii, iacuţii, cabardinii, balcarii, neneţii, avarii şi o sumedenie de alte etnii din întinsul imperiu răsăritean, a instigat-o şi a susţinut-o activ într-o rebeliune împotriva poporului băştinaş, care cu ani în urmă a fost obligat s-o găzduiască. (Acest adevăr a fost recunoscut franc şi obraznic de preşedintele Dumei de Stat a Rusiei Ghenadi Selezniov în plenul Parlamentului chişinăuian.)

Dezmembrarea Republicii Moldova a fost făcută, practic, de Federaţia Rusă. Acum tot Rusia ar fi cazul s-o repună în hotarele ei din 1991 şi să nu susţină pretenţiile teritoriale şi de altă natură ale etniilor minoritare conlocuitoare cu populaţia titulară a RM, care alcătuieşte 64,5 %, faţă de 13% ucraineni şi 12% ruşi.

Pe de altă parte, propunerea recentă de a transforma Republica Moldova într-un stat federal (confederal)  este una principial şi categoric antimoldovenească. Regretăm profund că nici OSCE, nici SUA, nici alte organisme şi puteri nu iau în seamă natura viitorilor subiecţi ai propusei federaţii. Nu se unesc benevol, în numele unuia şi aceluiaşi scop, doi sau trei subiecţi doritori de a forma o ţară unită, indivizibilă, puternică, etc., ci rmn (enclavă rusească) şi UTAG (enclavă turcească) tind să-şi obţină pe cale „legală” teritoriu şi patrimoniu. Prima a  declarat oficial că nu este de acord să participe la federaţie, decît în calitate de subiect egal în drepturi cu RM.

Faptul că regimul antimoldovenesc de la Tiraspol doreşte să fie subiect aparte al viitoarei Republici federative Moldoveneşti vorbeşte limpede că regimul tiraspolean nu se uneşte cu Republica Moldova ca să formeze împreună cu aceasta un stat monolit. De fapt, acesta  caută o modalitate „legală” de a putea ieşi, la un moment prielnic lui, din aşa-zisa federaţie cu tot cu cei circa 40% de moldoveni, cu pămîntul strămoşesc al acestora şi cu patrimoniul agonisit pe percurs de decenii de întreg poporul RM.

Natura subiecţilor viitoarei federaţii (confederaţii) ne aminteşte cu toată claritatea fabula despre lebădă, rac şi ştiucă. Or, unei atare federalizări este preferabilă anume acea reunificare a Republicii Moldova despre care am vorbit la început şi care poate fi realizată dacă Federaţia Rusă ar recunoaşte vina sa deplină în dezmembrarea RM, ar înceta să susţină prin fapte şi moral regimul tiraspolean şi ar dovedi în acest mod că stimează poporul moldovenesc băştinaş, titular şi majoritar al RM, fără să-l „fericească” cu armată-bază militară, cu un regim-marionetă la Tiraspol, cu Universitate Slavonă, cu Universitate Moldo-Rusă în proces de fondare, cu limba rusă în calitate de limbă oficială (în care alt stat de pe glob limba unei minorităţi de doar 12% din populaţie este limbă oficială?) .

Iată de ce Mişcarea Socială Hyde Park este pentru reunificarea Republicii Moldova, dar în nici un caz pentru federalizarea pusă la cale de Moscova şi susţinută, spre marele nostru regret, de SUA şi de alte state, de OSCE şi de alte organisme înalte, care nu pot ori nu doresc să vadă tot ce se ascunde îndărătul ideii de federalizare a poporului, pămîntului, patrimoniului şi, nu în ultimul rînd, a valorilor noastre spirituale.

Text scris de Ion Ciocanu, membru al Consiliului ONG Hyde Park,
subsemnat  de peste 600 de persoane din toată republica ,
adoptat la Chişinău, 11 mai 2003.

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: