Prima pagină > Fără categorie > Emisiunea nocturna Hyde Park a fost supendată – cronica evenimentelor

Emisiunea nocturna Hyde Park a fost supendată – cronica evenimentelor

Emisiunea nocturna Hyde Park a fost supendată – cronica evenimentelor în știri de la agenții de presă

Cronica evenimentelor in stiri prezentate de agentiile de presa

Rom/9569/AP FLUX Chisinau, 13MAR2003 ASCULTATORII EMISIUNII „HYDE PARK” DE LA POSTUL MUNICIPAL DE RADIO „ANTENA-C” SUNT INTEROGATI DE SERVICIUL DE INFORMATII SI SECURITATE

In ultimul timp, mai multi radioascultatori care vorbesc cel mai des in cadrul emisiunii „Hyde Park” de la postul municipal de radio „Antena-C” (emisiune interactiva de opinii) au fost invitati la Serviciul de Informatii si Securitate unde au fost interogati, informeaza AP FLUX.

Ion Smoleanchin, unul dintre cei interogati, a comunicat pentru AP FLUX ca la SIS i-au sugerat „sa vorbeasca mai putin”. „Nu mi-au trimis citatie. M-au sunat si mi-au spus sa vin la ei ca sa vorbim ca barbatii. Evident ca m-am dus. Acolo mi-au spus pe un ton sugubat ca vorbesc cam mult si ca s-ar putea sa mi se intample ceva urat. I-am rugat sa precizeze la ce se refera, iar ei mi-au raspuns ca in Moldova sunt multi „banditi”. Eu le-am spus ca banditii nu fac politica si nici nu vorbesc despre ea. Ei insa mi-au replicat ca, citez, „sunt unii „banditi” care se ocupa de politica”. Asa m-au tachinat vreo ora si jumatate. Mi-au aratat nu mai stiu ce document semnat de procurorul general care le cerea (celor de la SIS – n.n.) sa ia masuri cu noi (cu cei care vorbesc mult la „Antena-C” – n.n.). Mi-au mai dat sa semnez niste documente precum ca ei m-au avertizat ca „exista pericolul” ca „banditii” care fac politica sa dea peste mine. Eu le-am spus ca n-am sa tac. Am sa mor, dar n-am sa tac. Nu am nici o frica, oricum o data si o data am sa mor”, a spus Ion Smoleanchin.

Joi, la SIS a fost invitat si cunoscutul pictor Isai Carmu care, de asemenea, poate fi auzit foarte frecvent la radio „Antena-C” cu aprecieri dure impotriva politicii dictatoriale promovate de actuala putere.

Solicitat de AP FLUX, lucratorul serviciului special al SIS, Vasile Skaletki, care l-a interogat pe Ion Smoleanchin, a refuzat sa ofere informatii despre motivele pentru care sunt interogati ascultatorii „Hyde Park”-ului, mentionand ca „pentru aceasta exista Serviciul de presa al SIS”. Responsabilii de la serviciul de presa al SIS au refuzat insa sa precizeze pentru AP FLUX cel putin functia si gradul lui Vasile Skaletki.

–––––––––––––––––––––––––––

Rom/9441/AP FLUX Chisinau, 17MAR2003 UN RADIOASCULTATOR AL EMISIUNII „HYDE PARK” NU S-A MAI INTORS ACASA DUPA CE A FOST CHEMAT LA SECURITATE

Dupa ce saptamana trecuta angajatii securitatii i-au interogat pe mai multi radioascultatori ai emisiunii „Hyde Park” a postului municipal de radio „Antena-C”, in zilele urmatoare la SIS urmeaza sa fie invitati prezentatorul emisiunii respective, Oleg Brega, si directorul Departamentului relatii cu publicul al Primariei, Alexandru Dorogan, informeaza AP FLUX.

La fel ca si radioascultatorii, cei doi angajati ai postului municipal de radio urmeaza sa poarte „discutii profilactice” cu angajatii SIS.

Potrivit unor surse bine informate din cadrul SIS, care au solicitat anonimatul, vineri, dupa ce Publicatia Periodica „FLUX” a publicat in prima pagina dezvaluirile unui radioascultator care a fost interogat de SIS, presedintele Voronin ar fi avut o intrevedere cu directorul securitatii, Ion Ursu, reprosandu-i neprofesionalismul angajatilor SIS in campania de „profilaxie impotriva barfitorilor de la emisiunile nocturne de la „Antena-C”.

Voronin l-a acuzat pe generalul Ursu de slaba pregatire si selectare a cadrelor, amintindu-i si de faptul ca pe parcursul mai multor ani pana la numirea sa in functia de director al SIS a fost responsabil de selectarea personalului pentru aceasta institutie. De asemenea, Voronin i-a reamintit despre atentatul comis de patru angajati ai SIS asupra omului de afaceri Vasile Siskov, carora Ursu personal le-a verificat dosarele.

Celor mai serioase critici a fost supusa Directia pentru supravegherea ordinii constitutionale a SIS (fosta piatoie upravlenie KGB) „care nu reactioneaza prompt la manifestarile antistatale si anticonstitutionale” venite din partea „elementelor radicale si distructive”. Potrivit surselor citate, seful statului i-ar fi cerut in mod direct si categoric lui Ursu sa se „clarifice” cu Opozitia pana la preluarea de catre Republica Moldova a presedintiei Comitetului de Ministri al CE.

La randul sau, Ion Ursu i-ar fi replicat lui Voronin ca „SIS actioneaza conform legislatiei in vigoare” si ca Vasile Skaletki (angajatul SIS care ii interogheaza pe radioascultatorii „Antena-C” – n.n.) nu a primit nici un ordin de la superiori, actionand din proprie initiativa. Ursu a mai spus ca este gata sa demisioneze in cazul in care presedintele Voronin nu este multumit de activitatea sa.

Intre timp, la redactia „FLUX” s-au adresat mai multi radioascultatori ai „Hyde Park”-ului, care au fost si ei invitati la SIS. Printre acestia se numara si Nina Marleanu, una dintre persoanele care si-a expus parerea in cadrul emisiunii respective, in problema atentatului de la cinematograful „Nord-Ost” din Moscova.

Un alt radioascultator al „Hyde Park”-ului invitat la SIS este Valeriu Vidrascu. Desi a fost invitat telefonic la interogatoriu inca saptamana trecuta, acesta a refuzat sa dea curs invitatiei sub pretextul ca nu a primit nici o citatie in acest sens. Nepotul lui Vidrascu a comunicat pentru AP FLUX ca luni dimineata un ofiter al SIS i-a prezentat personal citatia lui Valeriu Vidrascu. Potrivit nepotului sau, luni Vidrascu a mers totusi la SIS, dar, desi urmau sa se intalneasca inca la pranz, ruda sa asa si nu s-a mai intors. Nepotul sau sustine ca Vidrascu i-a lasat un biletel cu cateva numere de telefon la care sa-l caute in cazul in care nu se va intoarce pana in seara.

Solicitat de AP FLUX, prezentatorul emisiunii „Hyde Park”, Oleg Brega, a condamnat actiunile de intimidare intreprinse de organele represive ale puterii atat impotriva ascultatorilor sai, cat si impotriva democratiei din Republica Moldova in general. El a spus ca abia asteapta sa fie invitat si el la SIS pentru a le spune celor care cred ca vor reusi sa-l supuna tacerii tot ce crede despre ei, mai informeaza AP FLUX.
–––––––––––––––––––––––––––

GRM0743P* ASCULTATORI AI UNUI POST DE RADIO SUSTIN CA AU FOSTCITATI DE SERVICIILE SPECIALE PENTRU CA SI-AU EXPRIMAT OPINIA IN CADRUL UNEI EMISIUNI INTERACTIVE

Chisinau-18.03.2003/12:42:02/(BASA-general) Postul de radio din Chisinau Antena C a anuntat marti, in cadrul unei interventii in direct, ca mai multi radioascultatori ar fi fost citati pentruinterogatorii de angajati ai Serviciului de Informare si Securitate (SIS). Lor li s-ar incrimina faptul ca au lansat critici la adresa autoritatile statale in cadrul emisiunilor nocturne interactive intitulate „Hyde park”.

Unul dintre acesti radioascultatori, Ion Smoleanchin, a declarat in cadrul interventiei de marti ca i s-a cerut de mai multe ori sa se prezinte la SIS, unde angajatii serviciilor speciale i-au solicitat explicatii cu privire la declaratiile pe care le-a facut laemisiunea „Hyde park”. Potrivit lui Smoleanchin, anchetatorul care l-a interogat, Vasile Scaletchi, i-ar fi spus ca se conduce deordinul dat de procurorul general, Vasile Rusu, care a dispus sa fie purtate discutii cu toti acei care defaimeaza puterea in cadrul emisiunii „Hyde Park”.

La randul sau, presedintele organizatiei neguvernamentale „Juristii pentru drepturile omului”, Vitalie Nagacevschi, a declarat ca pana in prezent trei persoane, citate sa se prezinte la SIS, au solicitat asistenta juridica din partea avocatilor pe care ii intrunesteaceasta organizatie. Printre acestea se numara si cunoscutul pictor Isai Carmu, a spus Nagacevschi. El a precizat ca anchetatorulScaletchi i-ar fi comunicat ca l-a citat pe Carmu pentru a verifica declaratia sa asupra unei infractiuni, declaratieprezentata in direct in cadrul uneia dintre editiile „Hidepark”-ului.

Nagacevschi a subliniat ca nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru exprimarea opiniei in mass-media, dreptul la libertatea de expresie fiind garantat de art.10 al Conventiei europene pentru drepturile omului si de art.32 din Constitutia Republicii Moldova.

Presedintele Comitetului Helsinki din R.Moldova, Stefan Uratu,invitat si el sa comenteze in direct citarea radioascultatorilor de catre serviciile secrete, a mentionat ca guvernantii ar trebui sa incurajeze libera exprimare a cetatenilor, astfel incat sa ia pulsul pentru a exercita mai eficient mandatul. Daca angajatii de la SIS au depasit cadrul verificarii infractiunilor semnalate de ascultatori, ei ar putea fi acuzati de suprimare a libertatii de exprimare.

Solicitat de BASA-press Vitalie Burzacovschi, seful serviciului de presa al SIS, a declarat ca toate actiunile SIS nu depasesc cadrul legal. Burzacovschi e evitat amanuntele, dar a promis ca institutia sa va interveni ulterior cu declaratii oficiale pentru mass-media.

Maria Vieru, expert principal pentru relatiile mass-media din cadrul Procuraturii Generale, a dezmintit informatia potrivit careiaprocurorul general ar fi solicitat SIS sa poarte discutii cupersoanele ce si-au expus opiniile in cadrul emisiunii interactive

„Hyde Park”.

Solicitat sa comenteze incidentul legat de emisiunea postului de radio „Antena C”, Victor Stepaniuc, liderul grupului parlamentar comunistilor, a declarat marti pentru presa ca oamenii care pretind ca au fost citati de SIS sa-i ceara audienta lui personal saupresedintelui comisiei parlamentare pentru securitatea statului pentru a dovedi ca au fost citati ca urmare a opiniilor critice exprimate la adresa guvernarii. Stepaniuc a spus ca daca obiectul interogatoriilor l-au constituit opiniile lansate in cadrulemisiunii, actiunile SIS par a fi ilegale.

In acelasi timp, liderul parlamentarilor comunisti a subliniat ca declaratiile publice iresponsabile pot fi sanctionate si statul sau unii reprezentanti ai acestora au libertatea sa se apere deafirmatii calomnioase in limitele procedurilor stabilite de lege.

Presa de opozitie scrie ca presedintele Voronin s-ar fi declarat extrem de nemultumit de interogatoriile la care au recurs angajati zelosi ai SIS si l-ar fi convocat pentru explicatii pe directorul acestei institutii.
–––––––––––––––––––––––––––

VICTOR STEPANIUC ESTE GATA SA EXAMINEZE PRESUPUSA ANCHETARE DE CATRE SECURITATE A UNOR RADIOARADIOASCULTATORI AI EMISIUNII „HYDE PARK” DE LA „ANTENA C”

Chisinau 18.03.03 Info-Prim /fnr/ Liderul deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, si-a declarat disponibilitatea sa examineze afirmatiile mai multor ascultatori ai emisiunii nocturne „Hyde park” de la Radio „Antena C”, potrivit carora, ei ar fi anchetati de catre Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) pentru defaimarea actualei guvernari, – transmite Info-Prim.

Solicitat marti de corespondenti, Victor Stepaniuc a spus ca nu crede ca SIS intr-adevar ar ancheta cativa ascultatori ai emisiunii „Hyde park” pentru declaratii denigratoare la adresa guvernarii. Totodata, Stepaniuc a declarat ca in cadrul acestei emisiuni actuala putere este ofensata si ca „guvernarea are tot dreptul sa incerce sa pedepseasca” acele persoane, pe cale judiciara, in baza drepturilor cetatenesti prevazute in Constitutie.

Presedintele fractiunii comuniste a sugerat persoanelor care declara ca ar fi anchetati de catre SIS sa vina la el in audienta ori la presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, Iurie Stoicov.

Stepaniuc a mai spus ca in cazul in care se va adeveri ca cineva de la SIS „isi permite asemenea lucruri” este evident faptul ca se incalca prevederile Constitutiei.

Marti in direct la Radio „Antena C” mai multi ascultatori au anuntat ca ar fi fost chemati SIS pentru a fi interogati in legatura cu lansarea criticilor la adresa autoritatilor statului in cadrul emisiunii nocturne „Hyde park”, – noteaza Info-Prim.

Rom/9493/AP FLUX Chisinau, 18MAR2003 RESPONSABILUL DE RELATIILE CU PRESA DE LA SIS SUSTINE CA RADIOASCULTATORII „HYDE PARK” SUNT INVITATI LA SECURITATE IN BAZA ART.93 DIN CODUL DE PROCEDURA PENALA

Radioascultatorii emisiunii „Hyde Park” a postului municipal de radio „Antena-C” invitati la SIS pentru „discutii profilactice” sunt interogati in baza art.93 din Codul de procedura penala care se refera la obligativitatea examinarii declaratiilor si sesizarilor referitoare la infractiuni, a comunicat pentru AP FLUX seful Biroului de presa al SIS, Vitalie Burzakovski.

El a spus ca cei invitati la SIS nu sunt anchetati, precizand ca „cu ei pur si simplu se discuta”. Burzakovski a adaugat ca pana in prezent nu a fost intentat nici un dosar penal pe acest caz si nu a putut spune cum de este posibila interogarea radioascultatorilor in lipsa unui dosar penal deja intentat.

Solicitat de AP FLUX, presedintele organizatiei obstesti „Juristii pentru Drepturile Omului”, Vitalie Nagacevschi, a spus ca invocarea art.93 din CPP in aceasta situatie este o speculatie ieftina a securitatii, deoarece acest articol stabileste procedura efectuarii unor actiuni procesuale. „Normal ar fi ca inainte de aceasta sa existe o pretinsa incalcare, sa fie declarata o infractiune, pentru ca art.93 CPP stabileste modalitatea de verificare a declaratiilor privind savarsirea unei infractiuni. Eu nu inteleg ce fel de infractiuni le sunt imputate acestor persoane care sunt invitate la SIS. Si apoi ce fel de discutii sunt acestea? Pai, daca se invoca art.93 CPP, inseamna ca sunt audiate persoanele implicate intr-o eventuala infractiune, sunt verificate toate circumstantele in vederea pornirii unui proces penal. Aceste persoane ar putea fi atrase la raspundere penala pentru tot ceea ce declara acum la SIS. Asa ca asta nu-i o simpla discutie. Discutiile pot avea loc in strada sau la o cafea. La Procuratura, la Politie e altceva. Ceea ce li se da sa semneze la sfarsit sunt acte procesuale, chiar daca nu sunt marturii, dar sunt utilizate pentru inculparea sau achitarea unei persoane”, a spus Nagacevschi.

La randul sau, seful deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, s-a aratat, pe de o parte, si el surprins de actiunile securitatii. Intr-o declaratie facuta marti presei el a spus: „Eu nu cred ca de asta se ocupa securitatea. Acea persoana care face lucrul acesta – dumneavoastra transmiteti-le lor, lasati-l sa vina la mine la primire, lasati-l sa vina la primire la domnul Stoikov care este presedintele pentru securitatea statului si daca cineva din organe, din structuri, isi permite lucrul acesta, fara doar si poate ca asta-i incalcarea Constitutiei. Eu cu asta sunt de acord. Trimiteti-l numaidecat la mine si stam de vorba. Ii treaba lor cu cine vorbesc si ce fac ascultatorii, dar aceea ca ei ofenseaza in emisiunile celea, ofenseaza guvernarea, deci guvernarea are tot dreptul sa-i duca, sa-i dea in judecata, sa incerce sa-i pedepseasca daca poate. Sunt drepturile cetatenesti prevazute de Constitutie si orice cetatean are dreptul sa se apere”, a spus Stepaniuc.

Solicitat sa comenteze declaratia lui Stepaniuc, Vitalie Burzakovski a spus ca „asta-i vorba lui Stepaniuc si nu-i a SIS-ului”, mai informeaza AP FLUX.
–––––––––––––––––––––––––––

GRM0781P* ASCULTATORI AI POSTULUI DE RADIO „ANTENA C” SUSTIN CA AUFOST VERIFICATI DE SERVICIILE SPECIALE IN LEGATURA CU O PREZUMTIVACHEMARE LA SCHIMBAREA ACTUALULUI REGIM DE STAT

Chisinau-20.03.2003/15:06:48/(BASA-general) Ascultatori ai postului municipal de radio „Antena C” care au intervenit cu telefoane in direct in cadrul unei emisiuni interactive a acestuia, sustin ca au fost citati miercuri sa se prezinte la Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) pentru verificari in legatura cu o prezumtivachemare la schimbare a actualului regim de stat.

Solicitat de BASA-press, presedintele organizatiei neguvernamentale „Juristii pentru drepturile omului”, Vitalie Nagacevschi, care l-a asistat pe unul din interogati, cunoscutul pictorul Isai Carmu, a comunicat ca angajatii SIS i-au spus ca verifica „o potentialachemare la rasturnarea regimului de stat prin violenta”, infractiune prevazuta de articolul 64 al Codului Penal. Nagacevschi a subliniat ca anchetatorii au fost corecti in timpul interogatoriului si, dupa ce i-au adresat lui Carmu doua intrebari, i-au comunicat ca acesta nu se mai afla in sfera intereselor lor.

Solicitat de BASA-press, Vitalie Burzacovschi, seful serviciului de presa al SIS, s-a abtinut sa faca declaratii cu privire la acest subiect.

Postul de radio Antena C a anuntat marti, in cadrul unei interventii in direct, ca mai multi radioascultatori ar fi fost citati pentru interogatorii de angajati ai SIS. Potrivit prezentatorilor, lor li s-a incriminat faptul ca au lansat critici la adresa autoritatile statale in cadrul emisiunilor nocturne interactive intitulate „Hyde park”.

Presedintele Comitetului Helsinki din R.Moldova, Stefan Uratu,invitat sa comenteze in direct citarea radioascultatorilor de catre serviciile secrete, mentionase ca guvernantii ar trebui sa incurajeze libera exprimare a cetatenilor, astfel incat sa ia pulsul pentru a exercita mai eficient mandatul. Iar daca se va dovedi ca SIS a depasit cadrul unei asemenea abordari acestei institutii i s-ar putea incrimina actiuni improprii de politie politica,interzisa prin lege.

Presa de opozitie a scris ca presedintele Voronin s-ar fi declarat extrem de nemultumit de abordarea liniara de catre angajati zelosi de la SIS a misiunii de a veghea securitatea statului, prognozand posibile demisii in interiorul aparatului de conducere a SIS.
–––––––––––––––––––––––––––

INFOPRIM

AGENDA EVENIMENTELOR

LUNI, 24.03.03

### La sediul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), cu incepere de la ora 10:30 va avea loc un briefing cu tema “Pozitia SIS vizavi de reflectarea activitatii Serviciului in cadrul controlului respectarii legislatiei in difuzarea programului interactiv “Hyde Park” al postului de radio “Antena C”. Inregistrarea participantilor la briefing – pina la ora 10:15.
–––––––––––––––––––––––––––

Rom/9664/AP FLUX Chisinau, 24MAR2003 SIS A CONSTATAT CA RADIOASCULTATORII EMISIUNII „HYDE PARK”, INVITATI ZILELE TRECUTE LA SIS, NU AU INCALCAT CONSTITUTIA REPUBLICII MOLDOVA

Dupa ce presa de la Chisinau a scris zilnic, timp de mai bine de o saptamana, despre cazurile de invitare la Serviciul de Informatii si Securitate a radioascultatorilor activi ai emisiunii „Hyde Park” de la „Antena-C”, luni, purtatorul de cuvant al acestei institutii, Vitalie Burzakovski, a sustinut o conferinta de presa la care a prezentat oficial punctul de vedere al SIS in legatura cu cazurile descrise in presa, informeaza AP FLUX.

El a mentionat ca „analiza efectuata a demonstrat ca majoritatea expunerilor de opinie in cadrul talk-show-ului „Hyde Park” se incadreaza in limita prevederilor Constitutiei si a Conventiei Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la libertatea de opinie si exprimare”. Cu toate acestea el a inceput conferinta de presa mentionand ca prezinta „pozitia SIS in cadrul cercetarii cazurilor de incitare la violenta, de periclitare a relatiilor interetnice comise de catre unii ascultatori ai programului „Hyde Park” a postului municipal de radio”.

Burzakovski a adaugat ca moderatorul emisiunii previne, de obicei, ascultatorii sa se abtina de la declaratii anticonstitutionale, de la incitari la violenta. „Uneori, in caz de necesitate el intervine prin deconectarea vorbitorului. In urma investigatiilor efectuate nu au fost obtinute probe suficiente care ar permite concluzia sigura despre intentiile contrare legislatiei ale vorbitorilor si prezentatorului programului „Hyde Park”. In acelasi timp s-a stabilit ca discursurile unor cetateni in cadrul emisiunii pot periclita relatiile intre nationalitatile conlocuitoare din Republica Moldova, genereaza intoleranta sociala, nesupunere civica, violenta si incalcarea ordinii publice, a mentionat responsabilul de la SIS.

El a spus ca informatiile aparute in presa despre subiectul in cauza nu au facut decat sa puna intr-o lumina neagra Serviciul de Informatii si Securitate, referindu-se in special la ziaristii care au operat cu termeni „radioascultatorii sunt interogati”, „anchetati”, etc. Burzakovski a subliniat ca cu cei invitati zilele trecute la SIS pur si simplu s-a discutat. In opinia lui, actiunile angajatilor SIS nu au urmarit constrangerea dreptului la libera exprimare a opiniei, ele incadrandu-se in prevederile art.6 a Legii privind activitatea SIS, care prevede, intre altele, prevenirea si contracararea actiunilor indreptate spre schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale (art.71 al Codului Penal).

Vitalie Burzakovski a mai spus ca SIS a inceput sa poarte discutii cu radioascultatorii „Antenei-C” in urma mai multor sesizari venite din partea cetatenilor, referitoare la continutul emisiunii „Hyde Park”. Potrivit lui „studierea selectiva aceste emisiuni dureaza deja de jumatate de an”.

Responsabilul de la SIS a spus ca in cadrul emisiunii „Hyde Park” au fost si „chemari de a-i impusca pe Iurie Rosca si pe Dumitru Braghis”, dar nu a precizat daca si persoanele care fac aceste chemari au fost chemate la SIS, mai informeaza AP FLUX.
–––––––––––––––––––––––––––

SERVICIUL DE INFORMATIE SI SECURITATE RESPINGE ACUZATIILE DE PERSECUTARE A RADIOASCULTATORILOR EMISIUNII “HYDE PARK” A POSTULUI DE RADIO “ANTENA C”

Chisinau 24.03.03 Info-Prim /ocl/ Serviciul de Informare si Securitate (SIS) a dezmintit astazi informatia aparuta In presa potrivit careia unii radioascultatori, participanti la emisiunea “Hyde Park” de la Radio “Antena C”, sunt persecutati de angajatii Securitatii pentru opiniile critice exprimate la adresa partidului de guvernamint, transmite Info-Prim.

In cadrul unui briefing organizat astazi, purtatorul de cuvint al SIS Vitalie Burzacovschi a declarat ca patru radioascultatori au fost invitati la securitate “pentru a da unele explicatii” pe marginea declaratiilor facute la emisiunea “Hyde Park”. Cele patru persoane invitate la SIS sunt Ion Smoleanchin, Valeriu Vidrascu, Isai Cirmu si Nina Mirleanu. Burzacovschi a mentionat ca aceste declaratii contineau chemari “la violenta In masa, ura interetnica si schimbarea prin violenta a conducerii de stat”. Potrivit lui Burzacovschi, asemenea declaratii prejudiciaza imaginea R. Moldova In exterior, creind impresia ca “tara noastra sustine terorismul”.

Purtatorul de cuvint al SIS-ului a subliniat ca In urma explicatiilor primite de la persoanele invitate s-a constatat ca nu pot fi intentate dosare penale deoarece lipseste componenta infractiunii. Potrivit lui Burzacovschi, In explicatiile date SIS-ului, persoanele vizate au recunoscut ca au facut asemenea declaratii In emisie “aflindu-se In stari emotionale, de oboseala sau de ebrietate”.

Potrivit lui Burzacovschi, emisiunea “Hyde Park” a fost monitorizata de catre SIS pe parcursul a jumatate de an, la solicitarea “multor cetateni”. Purtatorul de cuvint al SIS nu a precizat numarul solicitarilor si nici cine sunt acesti cetateni. Vitalie Burzacovschi a relatat ca materialele acumulate vor fi transmise pentru a treia oara Procuraturii generale, precum si Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru “masuri ulterioare”. Totodata, SIS va continua monitorizarea emisiunii “Hyde Park”, a postului de radio “Antena C”, acesta fiind unicul post de radio supus monitorizarii de catre organele de securitate, a specificat Burzacovschi, citat de Info-Prim.
–––––––––––––––––––––––––––

GRM0813P* SERVICIILE SPECIALE AU COMENTAT SCANDALUL LEGAT DE

INTEROGAREA CATORVA ASCULTATORI A POSTULUI DE RADIO „ANTENA C”

Chisinau-24.03.2003/13:42:13/(BASA-general) Oficiali de la Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) au anuntat luni ca cei patruascultatori ai emisiunii nocturne interactive „Hyde park” apostului de radio Antena C din Chisinau au fost interogati deserviciile speciale pentru ca au facut apel la „rasturnarea prin violenta a regimului constitutional ales, la nesupunere civica si la intoleranta interetnica”.

Vitalie Burzacovschi, seful serviciului de presa al SIS, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca angajatii SIS au prezentat Procuraturii Generale materialele pe numele celor patruradioascultatori ca aceasta sa ia o decizie in cazul lor.Procuratura a refuzat, insa, sa le intenteze dosare penale, pe motiv ca lipsesc componentele unei infractiuni, a precizat Burzacovschi.

El a spus ca radioascultatorii au fost citati de catre SIS dupa ce angajatii serviciului au monitorizat, „la solicitarea unorcetateni”, timp de jumatate de an emisiunile „Hyde park” si auconchis ca cei patru au facut apel la rasturnarea ordinii de stat, nesupunere civica si xenofobie.

Pe de alta parte, ofiterul de presa al SIS a afirmat ca declaratiile celor patru au fost determinate de cultura lor politica joasa si ca in realitatea ei nu au urmarit sa realizeze cele declarate in public. Burzaconschi a subliniat ca, in schimb, sunt vinovati prezentatorii „Hyde park”-ului pentru ca nu i-au oprit la timp sa faca aceste declaratii. Potrivit lui Burzacovschi SIS, a solicitat Procuraturii Generale si Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa „ia o decizie” in privinta emisiunii „Hyde park”.

Prezentatorul emisiunii „Hyde park”, Oleg Brega, a fost oprit de catre colaboratorii SIS sa intre la conferinta de presa convocata de Burzacovschi.

Solicitat de BASA-press presedintele organizatiei neguvernamentale „Juristii pentru drepturile omului”, Vitalie Nagacevschi, a declarat ca angajatii SIS, sub o pretinsa chemare la rasturnarea ordinii constitutionale sau xenofobie, incearca sa intimideze cetatenii care impartasesc alte idealuri politice decat cele ale guvernarii comuniste. Aceasta incercare a esuat numai gratie fermitatii celor patru cetateni si a reactiei prompte a presei, a spus Nagacevschi. El a subliniat ca in cazul in care autoritatile vor suspenda emisiunea „Hyde park” sau licenta postului Antena C, ele vor incalca atat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si Constitutia Republicii Moldova, care garanteaza dreptul la opinie si libera exprimare.

Postul de radio Antena C a anuntat pe 18 martie, in cadrul unei interventii in direct, ca mai multi radioascultatori ar fi fost citati pentru interogatorii de angajati ai SIS. Potrivit prezentatorilor, lor li s-a incriminat faptul ca au lansat critici la adresa autoritatilor statului in cadrul emisiunilor „Hyde park”.

Anterior, Victor Stepaniuc, liderul grupului parlamentar al comunistilor, a declarat ca daca obiectul interogatoriilor operate de SIS l-au constituit opiniile lansate in cadrul emisiunii,actiunile serviciilor speciale par a fi ilegale. In acelasi timp,liderul parlamentarilor comunisti a subliniat ca declaratiile publice iresponsabile pot fi sanctionate si statul sau uniireprezentanti ai acestuia au libertatea de a se apara de afirmatii calomnioase in limitele procedurilor stabilite de lege. Mai multe organizatii neguvernamentale au criticat actiunile SIS, calificandu-le drept atac la libertatea de exprimare.
–––––––––––––––––––––––––––

Moldova Suverana

Si democratia are reguli

Valerian SPEIANU

In ziua de luni ziaristii din Chisinau au avut parte de un eveniment mai putin obisnuit – au fost invitati chiar la sediul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), serviciu, care prin esenta sa ramine la modul firesc o organizatie inchisa. Evenimentul a fost cauzat de aparitia in unele mijloace mass-media, in special in ziarele opozitiei, a unor afirmatii, precum ca participantii la emisiunea „Hyde Park” a postului de radio „Antena C” ar fi persecutati si intimidati de angajatii SIS-ului.

Asadar, purtatorul de cuvint al SIS, Vitalie Burzacovschi a tinut sa dezminta aceste afirmatii, precizind ca reprezentantii serviciului respectiv au efectuat, dupa cum e si firesc, o studiere selectiva a continutului programului interactiv „Hyde Park” in urma mai multor sesizari ale cetatenilor, care au indicat ca in programul radiofonic exista cazuri de chemari la violenta in masa si periclitare a relatiilor interetnice. Aceste lucruri, intre altele, contravin si Constitutiei, si legii privind contracararea activitatilor extremiste. Mai mult ca atit, oricita democratie ar exista in tara, nu trebuie confundata libertatea de expresie cu anarhia. Vitalie Burzacovschi a tinut sa precizeze ca angajatii SIS-ului au actionat in conformitate cu prevederile articolului 7 al Legii cu privire la Serviciul de Informare si Securitate, care prevede, intre altele, descoperirea, prevenirea si contracararea actiunilor indreptate spre schimbarea prin violenta a orindurii constitutionale. Purtatorul de cuvint al SIS a spus ca unele dintre persoanele care au formulat instigari la nesupunere civica, violenta in masa etc. au fost invitate pentru a da explicatii, si nu pentru a fi anchetate. Burzacovschi a mentionat ca decizia despre deschiderea unui dosar penal poate fi luata doar de Procuratura Generala, si nu de SIS. Cu alte cuvinte, si povestea cu intentarea dosarelor penale din partea SIS-ului nu este mai mult decit un fals difuzat in mod intentionat de opozitie.

Reprezentantul SIS a mai aratat ca persoanele respective au confirmat in explicatiile lor scrise ca au facut declaratii publice, in care au lezat onoarea si demnitatea nationala a cetatenilor, au chemat la nesupunere civica si chiar violenta. Cetatenii respectivi au explicat ca si-au permis sa faca asemenea declaratii fara sa-si dea seama despre pericolul pe care il prezinta si nu au urmarit scopul de a intreprinde actiuni concrete, orientate la schimbarea prin violenta a orinduirii constitutionale sau savirsirea altor infractiuni grave. Unii dintre participantii la programul mentionat au specificat ca au facut declaratiile respective in stare de ebrietate. Ar mai ramine de stabilit, daca printre persoanele respective au fost si din cei care au telefonat la indicatiile cuiva. Pentru ca opozitia noastra mereu are nevoie de isterii „antitotalitariste”, pentru a mentine spiritul combativ, fie la mitinguri, fie in presa. Cu toate acestea, deoarece s-a stabilit ca persoanele mentionate nu intentionau sa aplice in practica chemarile formulate in cadrul programului radiofonic, s-a decis sa nu se intenteze dosare penale pe cazurile date. In acelasi timp, Vitalie Burzacovschi a atentionat ca SIS va continua si pe viitor stabilirea, identificarea si audierea persoanelor care la fel au facut declaratii publice antistatale, pentru a determina gradul lor de responsabilitate, in conformitate cu legislatia in vigoare. „Materialele acumulate vor fi transmise Procuraturii Generale pentru luarea deciziei referitoare la initierea unui proces judiciar, de comun cu Consiliul Coordonator al Adiovizualului, in scopul sanctionarii in modul stabilit de lege a programului „Hyde Park””, a spus purtatorul de cuvint al SIS. Pentru ca, spuneam mai sus, democratia e buna, dar are si ea anumite reguli. Pentru toti.
–––––––––––––––––––––––––––

Persecutiile din «Hyde Park» au avut loc doar in imaginatia prezentatorilor

Din Sens Nr.43, 25 martie 2003
http://www.sens.md/showart.asp?aid=689
Va imaginati ca in Germania, Franta, ori alta tara europeana un post de radio sa cheme ascultatorii la rasturnarea prin violenta a regimului constitutional, la nesupunere civica, iar autoritatile sa inchida ochii?! Noi, moldovenii, suntem insa mai democrati ca democratia insasi. Ne place sa ne exageram propriile drepturi, iar cind vine vorba despre responsabilitati, strigam ca suntem persecutati. Cam asa s-a intimplat si cu participantii la emisiunea «Hyde Park» a postului de radio «Antena C». Timp de mai multe luni de zile participantilor la emisiunea respectiva li s-a oferit timpul de antena fara nici o interdictie sau cenzura, s-au spus vrute si nevrute. Un ascultator neinitiat ar fi putut sa-si creeze deseori impresia ca are de a face cu un post de radio clandestin, insa «radistka Cat» difuza chiar de sub «acoperisul» primariei capitalei.

Dupa mai mult timp de poluare a mediului informational, angajatii SIS-ului au luat o atitudine mai serioasa fata de aceasta emisiune. Dupa cum le cere meseria si legislatia, au inceput verificarea mai atenta a continutului emisiunilor, iar in caz de necesitate – au chemat oamenii pentru discutii. Asta a fost suficient ca presa de opozitie sa vorbeasca despre persecutii, intimidari etc. Un truc destul de cunoscut – se repeta scenariul cu PPCD si recomandarile APCE. Numai ca initiatorii isteriei cu «persecutarea» participantilor la emisiunea «Hyde Park» ar fi bine sa tina minte cu ce s-a terminat epopeea PPCD-ista.

Astfel, SIS-ul s-a vazut in situatia de a oferi explicatii, pentru a curma atit zvonurile nejustificate, cit si campania de ponegrire a statalitatii si orinduirii constitutionale, promovata de autorii emisiunii. In ziua de luni, oficiali de la SIS au anuntat ca patru ascultatori ai emisiunii nocturne interactive «Hyde park» au fost interogati de serviciile speciale pentru ca au facut apel la «rasturnarea prin violenta a regimului constitutional, la nesupunere civica si la intoleranta interetnica». Vitalie Burzacovschi, seful serviciului de presa al SIS, a anuntat ca angajatii SIS au prezentat deja Procuraturii Generale materialele pe numele celor patru radioascultatori ca aceasta sa ia o decizie in cazul lor. Procuratura a refuzat, insa, sa le intenteze dosare penale, pe motiv ca lipsesc componentele unei infractiuni, a precizat Burzacovschi.

In acelasi timp, ofiterul de presa al SIS a afirmat ca declaratiile celor patru au fost determinate de cultura lor politica joasa si ca in realitate ei nu au urmarit sa realizeze cele declarate in public. Cine a ascultat macar o data emisiunea respectiva isi poate usor imagina ce s-ar intimpla, daca s-ar fi urmarit executarea celor spuse. Altceva e ca prezentatorii emisiunii nu ar trebui sa joace doar rolul de «suport» pentru microfon, care se ofera oricui. In mod normal, prezentatorul poate interveni (dar nu provoca!) sau chiar sa-l opreasca pe unul mai infierbintat. De ce nu s-a facut acest lucru, putem numai presupune. Fie ca prezentatorului ii plac (si astfel, implicit, este de acord) apelurile xenofobe, si in cazul asta cultura lui politica nu se deosebeste mult de cea a participantilor. Fie ca emisiunea respectiva mai indeplineste si o comanda politica, pentru ca, totusi, iata-iata intram in electorala. Oricum, Procuratura Generala si Consiliului Coordonator al Audiovizualului urmeaza sa «ia o decizie» in privinta emisiunii respective.

Bineinteles ca cele intimplate nu au ramas fara atentia celor «cu pufusor pe botisor». Presedintele organizatiei neguvernamentale «Juristii pentru drepturile omului», Vitalie Nagacevschi, a declarat ca angajatii SIS, sub o pretinsa chemare la rasturnarea ordinii constitutionale sau xenofobie, incearca sa intimideze cetatenii care impartasesc alte idealuri politice decat cele ale guvernarii comuniste. Sigur, si revolutia este un ideal, insa una e sa crezi in ideie si alta e sa chemi la rasturnarea puterii. Nagacevschi a mai pretins ca in cazul in care autoritatile vor suspenda emisiunea «Hyde park» sau licenta postului Antena C, ele vor incalca atit Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cit si Constitutia Republicii Moldova, care garanteaza dreptul la opinie si libera exprimare. Se vede ca juristul Nagacevschi nu a deschis demult Constitutia pe care o citeaza, pentru ca aceeasi Lege Fundamentala dezaproba categoric chemarile la violenta sau xenofobia.
–––––––––––––––––––––––––––
Uniunile de creatie din Moldova iau atitudine in cazul „Hyde Park”

Uniunile de creatie din Moldova cer autoritatilor incetarea actiunilor de intimidare impotriva postului de radio Antena C
Participantii la Masa Rotunda a Uniunilor de creatie din Moldova (UCM) isi exprima profunda indignare si ingrijorare in legatura cu „hartuirea” ascultatorilor postului de radio Antena C de catre angajatii Serviciului de Informatii si Securitate, transmite Info-Prim citand o declaratie comuna a Uniunilor.
Declaratia este semnata de 7 uniuni de creatie din Moldova, participante la Masa Rotunda a UCM, inclusiv Uniunea Scriitorilor, cea a Jurnalistilor, a Artistilor Plastici, a Compozitorilor si Muzicologilor, a Muzicienilor, Uniunea Cineastilor si cea a Mesterilor Populari din R. Moldova. Uniunile de creatie considera ca actiunile recente ale SIS-ului fac parte dintr-o ampla campanie de intimidare a cetatenilor care impartasesc alte idealuri politice decat cele ale guvernarii comuniste. Intr-un comunicat remis presei se spune ca actiunea impotriva ascultatorilor postului de radio Antena C este un atentat la inviolabilitatea persoanei, o incalcare grava a dreptului la libera exprimare, stipulate in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in Constitutia R. Moldova, care garanteaza aceste libertati.
Participantii la Masa Rotunda UCM condamna orice tentativa de limitare a dreptului la exprimare si cer autoritatilor R. Moldova incetarea tuturor actiunilor impotriva radioascultatorilor postului Antena C. Serviciul de Informare si Securitate (SIS) a dezmintit luni informatia aparuta recent in presa de la Chisinau, potrivit careia unii radioascultatori ai emisiunii „Hyde Park” sunt persecutati de angajatii Securitatii pentru opiniile critice exprimate la adresa partidului de guvernamant.
Purtatorul de cuvant SIS, Vitalie Burzacovschi a declarat intr-o conferinta de presa ca emisiunea „Hyde Park” a fost monitorizata de catre SIS pe parcursul a jumatate de an, la solicitarea „multor cetateni”, fara a preciza numarul solicitarilor si cine sunt acestia. Potrivit lui Burzacovschi, materialele acumulate vor fi transmise pentru a treia oara Procuraturii generale, precum si Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru „masuri ulterioare”. Burzacovschi a mai specificat ca SIS va continua monitorizarea emisiunii „Hyde Park”, a postului de radio Antena C, acesta fiind unicul post de radio supus monitorizarii de catre organele de securitate, transmite Info-Prim.
MOLDOVA AZI 27 martie 2003
http://www.azi.md/news?ID=23439
––––––––––––

Tineretul Moldovei

http://maxpages.com/tineretul

Adevaruri crude despre scandalul „Hyde Park”

Evenimentul care a avut loc cu doua saptamini in urma a alertat intreaga opinie publica. Aceasta s-a intimplat dupa ce angajatii Serviciul de Informatii si Securitate au efectuat un control privind respectarea legislatiei la difuzarea emisiunii „Hyde Park” a postului municipal de radio „Antena C” si au audiat citiva radioascultatori care, potrivit lor, „doar si-au exprimat opiniile” in cadrul acestui program. Acestia ar fi declarat presei ca ei au fost citati de SIS pentru „discutii profilactice”, unde au fost „intimidati” si li s-au cerut explicatii privitor la unele declaratii facute public in cadrul emisiunii nominalizate. O atentie deosebita a fost atrasa si asa-zisei disparitii a lui Valeriu Vidrasco, care, chipurile, a plecat la SIS si nu s-a mai intors acasa, ulterior acesta povestind despre crincena betie pe care a facut-o impreuna cu prietenul lui de pahar in seara cind fu declarat disparut.
Serviciul de Informatii si Securitate dezminte afirmatiile din presa despre presupusele anchetari si intimidari ale unor participanti la emisiunea „Hyde Park”. Vitalie Burzacovschi, purtatorul de cuvint al SIS, a declarat ca reprezentantii SIS au efectuat o studiere selectiva a continutului acestui program interactiv in urma mai multor sesizari ale cetatenilor, care au indicat ca in programul radiofonic respectiv exista cazuri de chemari la violenta in masa si periclitare a relatiilor interetnice.
Valeriu Vidrasco in depozitiile sale a confirmat ca in una din emisiunile „Hyde Park” si-a exprimat dezacordul fata de problema federalizarii tarii facind in public declaratii incitatoare. In sediul SIS, Vidrasco a mentionat ca n-a avut ca scop schimbarea prin violenta a orinduirii de stat dar pentru ca era in stare de ebrietate si vazind ca moderatorul Oleg Brega ii permite sa vorbeasca totul, a facut aceste declaratii nechibzuite.
La rindul sau, un alt cetatean invitat in sediul SIS a specificat ca, avind emotii, si-a permis sa declare la emisiunea „Hyde Park” urmatoarele: „De blocat toate cladirile unde se gasesc rusofonii astea si nu de dat voie nici de iesit, nici de intrat (…). Toti mina la mina, cot la cot, cu ciomegele in mina si de dat la Parlament in cap, la toti”.
In majoritatea discursurilor sale, cetateanul Ion Smoleanchin denigreaza poporul si ne calca in picioare demnitatea nationala, declarind: „Moldova de peste Prut este condusa de moldoveni, bancile sint in mina moldovenilor, magazinele sint ale moldovenilor, da in partea asta pacatoasa cu doua milioane de paduchiosi, da acolo-s opt milioane si toata viata nu ai s-o recuperezi. Aistia-s prostolani de bosorogi moldoveni, (…) care o stat in transee si azi primesc 800 de lei pensia. La noi o ramas calicii aicea si risurile…”
Un alt ascultator anonim, in cadrul aceleiasi emisiuni, a declarat: „…o alergat doi popugai, Braghis si Rosca in Europa si datorita lor ne-o facut americanii, da ei nu spun americani, americanii, OSCE-ul, ne-o facut federativa republica, americanii cu Rosca si Braghis impreuna… Acestia trebuie in primul rind impuscati. Acestia au impartit tara si cu gagauzii si cu Prednestrovia, iaca cine o facut tot raul la noi in tara!”
Vitalie Burzacovschi a precizat ca colaboratorii SIS au actionat in conformitate cu prevederile art.7 al Legii cu privire la Serviciul de Informare si Securitate, care prevede, intre altele, si descoperirea, prevenirea si contracararea actiunilor indreptate spre schimbarea prin violenta a orinduirii constitutionale. „Unele dintre persoanele care au formulat instigari la nesupunere civica si violenta in masa, au fost invitate pentru a da explicatii si nu pentru a fi anchetate. Decizia despre intentarea unui dosar penal poate fi luata doar de Procuratura Generala, si nu de SIS”, a mentionat Burzacovschi.
Dupa cum afirma colaboratorii SIS, in acest caz s-a luat atitudine intr-un mod democratic. Daca se inchideau ochii la ceea ce se discuta in cadrul emisiunii nominalizate, statul nostru risca sa-si piarda si imaginea, si democratia. Ba mai mult, unele declaratii ale radioascultatorilor ar putea crea impresia ca statul nostru sustine terorismul. In explicatiile lor, cetatenii audiati au confirmat ca au facut astfel de declaratii pline de cuvinte obscene, prin care au lezat onoarea si demnitatea nationala a poporului, fara sa-si dea seama de pericolul pe care acestea il prezinta.
Totodata, purtatorul de cuvint al SIS a subliniat ca se va continua si pe viitor stabilirea, identificarea si audierea persoanelor care au facut declaratii publice antistatale, pentru a determina gradul de responsabilitate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Materialele acumulate vor fi transmise Procuraturii Generale pentru luarea deciziei referitoare la initierea unui proces judiciar, de comun cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, in scopul sanctionarii in modul stabilit de lege a programului „Hyde Park”.
Eugenia BUZU
––––––––––––––––––––––––––-

http://www.ycaar.com/hydepark/hpinpresa.html

Categorii:Fără categorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: