Prima pagină > Fără categorie > Despre suspendarea emisiunii ”Hyde Park”

Despre suspendarea emisiunii ”Hyde Park”

Despre suspendarea emisiunii nocturne ”Hyde Park”, din 2003

AP FLUX – AGENDA zilei de LUNI, 16 iunie 2003

*** 11.00 Va avea loc sedinta Consiliului Coordonator al Audiovizualului, in cadrul careia se va discuta despre reflectarea in audiovizual a campaniei electorale, precum si cazul „Hyde Park”.

__________________________________________________________

GRM1641P* POSTUL MUNICIPAL DE RADIO A FOST AMENINTAT CU RETRAGEREA LICENTEI DE EMISIE

Chisinau-16.06.2003/16:11:52/ (BASA-general)

Postul municipal de radio, Antena C, a fost luni amenintat cu retragerea licentei de emisie. Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au incriminat conducerii acestui post ca nu au luat masurile ce se impuneau pentru a sista difuzarea, prin intermediul talk-show-ului nocturn „Hyde Park”, unor indemnuri la violenta, xenofobibie si rasturnarea ordinii constitutionale.

CCA a examinat luni, la solicitarea Procuraturii Generale a R.Moldova, problema programului „Hyde Park”, moderat de Oleg Brega, caz care se afla in atentia organelor de ancheta de mai multe luni, pentru declaratiile „fara perdea” lansate in direct de unii dintre ascultatori. Ca urmare a unui raport de monitorizare, prezentat de Ion Prigorschi, unul dintre membrii CCA, alti membri ai Consiliului l-au acuzat pe directorul Antenei C, Ion Bunduchi, ca nu a actionat corespunzator pentru a-l determina pe Brega sa curme declaratiile repetate ale unor ascultatori fideli ai programului „Hyde Park” privind unirea R.Moldova cu Romania, pe care le-au calificat drept atentat la ordinea constitutionala, precum si injuriile la adresa minoritatii ruse.

In acest context, Serghei Drobot, a cerut retragerea licentei de emisie a Antenei C, propunere care, chiar daca a fost votata alaturi de autor si de presedintele CCA, Ion Mihailo, precum si de Iuri Tiscenko, n-a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata. Ceilalti sase membri ai CCA au votat pentru o decizie ce presupune avertizarea publica a conducerii postului municipal de radio, care in termen de 10 zile urmeaza sa elimine neajunsurile incriminate, altfel urmand sa fie sanctionati cu retragerea licentei.

In acest caz, Antena C nu va mai putea pretinde la o frecventa si dreptul de emisie pe parcursul urmatorilor trei ani.

end item***ok

–––––––

CCA A FACUT O AVERTIZARE PUBLICA POSTULUI DE RADIO “ANTENA C”

Chisinau 16.06.03 Info-Prim /fnr/

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a fost astazi pe punctul de a-i retrage licenta de emisie postului de radio “Antena C”, dupa ce a constatat incalcari ale normelor constitutionale in cadrul emisiunii nocturne “Hyde Park”, difuzate de catre acest post de radio. Cu 6 voturi pro si 3 impotriva, CCA s-a limitat la pronuntarea unei avertizari publice, oferindu-i postului “Antena C” un termen de 10 zile pentru a inlatura incalcarile sesizate, in caz contrar vor urma alte sanctiuni. Potrivit datelor oficiale, aceasta este prima avertizare publica adresata acestui post de radio, transmite Info-Prim.

In cadrul sedintei extraordinare de astazi a CCA, care, potrivit presedintelui acestuia Ion Mihailo, este un raspuns la sesizarea procuraturii municipale si la apelurile din partea unor ascultatori revoltati de emisiunea “Hyde Park”, membrii CCA au declarat ca postul de radio “Antena C” a incalcat prevederile art. 32 p. 3 al Constitutiei si cateva articole din Legea audiovizualului. In sprijinul acestei afirmatii au fost sonorizate mai multe franturi de emisiune, precum si aduse citate adunate pe parcursul unei perioade indelungate de monitorizare a “Hyde Park”-ului. Art.32 punct 3 al Constitutiei RM, citat de catre Ion Mihailo in cadrul sedintei, stipuleaza ca “sunt interzise si pedepsite prin lege contestarea si defaimarea statului si a poporului, indemnul la razboi si agresiune, la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare si la separatism teritorial, la violenta publica, precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul constitutional. In cazul “Hyde Park”-ului, potrivit membrilor CCA, pe langa contestarea statului si atentat la actualul regim constitutional etc., au rasunat apeluri de unire cu Romania.

Membrii CCA au supus criticilor conducerea “Antenei C” pentru faptul ca a admis asemenea nereguli in activitatea editoriala. Directorul postului radio “Antena C”, Ion Bunduchi, si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca in conditiile unei culturi generale joase, a fost posibila aparitia in emisie directa a unor declaratii dure si necivilizate.

Potrivit lui Ion Mihailo, este primul caz de la declararea independentei cand CCA examineaza incalcari grave ale Constitutiei. In baza hotararii CCA, pe marginea acestui caz ar urma sa-si exprime atitudinea si Consiliul municipal Chisinau, fondatorul postului de radio “Antena C”, – noteaza Info-Prim. #

________________________

Rom/1912/AP FLUX Chisinau, 16IUN2003

CCA A AVERTIZAT PUBLIC POSTUL MUNICIPAL DE RADIO „ANTENA C” PRIVIND EMISIUNEA „HYDE PARK”

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aprobat luni o hotarare cu privire la emisiunea „Hyde Park”, difuzata de postul municipal de radio „Antena C”, si la „nenumaratele incalcari ale Constitutiei Republicii Moldova si a Legii Audiovizualului”, informeaza AP FLUX.

Membrii CCA au hotarat sa avertizeze public postul de radio „Antena C” si sa ceara interventia Consiliului Municipal Chisinau.

Potrivit deciziei CCA, conducerea postului de radio „Antena C”, in termen de 10 zile, „trebuie sa aduca activitatea postului de radio in concordanta cu prevederile Constitutiei si Legii Audiovizualului”. In cazul in care conducerea postului de radio nu se va conforma deciziei CCA, se va recurge la anularea licentei de emisie a acestui post de radio.

Unul dintre membrii CCA, Ion Prigorschi, a declarat ca in cadrul emisiunii respective „se fac apeluri la violenta, sunt folosite cuvinte indecente, ignorand total legislatia”. „Prezentatorul emisiunii, Oleg Brega, a iesit de sub control, difuzand materiale neautorizate si creand o organizatie obsteasca, cu scopul de a-si face publica pozitia impotriva federalizarii”, a mentionat Prigorschi.

La randul sau, directorul general al postului de radio „Antena C”, Ion Bunduchi, prezent la sedinta, a mentionat ca emisiuni de genul „Hyde Park” sunt necesare, pentru ca ele permit libera exprimare a opiniei. El a spus ca „apar insa unele carente, din cauza lipsei culturii generale a ascultatorilor”, mai informeaza AP FLUX.

–––––––

Chisinau, 18 IUN 2003

FUNDATIA RADIOURILOR INDEPENDENTE DIN ROMANIA PROTESTEAZA FATA DE INTENTIA AUTORITATILOR DE A ANULA LICENTA DE ACTIVITATE A POSTULUI DE RADIO „ANTENA C”

Fundatia Radiourilor Independente din Romania (RAIND) protesteaza fata de intentia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova de a retrage licenta de emisie postului municipal de radio „Antena C” din Chisinau, informeaza AP FLUX.

Potrivit presedintelui RAIND, Aurel David, acest protest a fost trimis si Asociatiei Mondiale a Radiourilor Comunitare (AMARC).

AP FLUX reaminteste ca in sedinta din 16 iunie curent, CCA a aprobat o hotarare, prin care a avertizat conducerea postului municipal de radio „Antena C” sa se conformeze prevederilor Constitutiei si Legii Audiovizualului, amenintand cu anularea licentei de emisie. Aceasta decizie se refera in special la emisiunea „Hyde Park”, in cadrul careia mai multi ascultatori s-au pronuntat impotriva abuzurilor exercitate de actuala guvernare comunista.

In opinia CCA, prin difuzarea unor opinii impotriva statalitatii Republicii Moldova, postul de radio „Antena C” incalca Constitutia. Astfel, membrul CCA, Ion Prigorschi, a declarat ca in cadrul emisiunii respective „se fac apeluri la violenta, sunt folosite cuvinte indecente, ignorandu-se total legislatia”. „Moderatorul emisiunii, Oleg Brega, a iesit de sub control, difuzand materiale neautorizate, a creat o organizatie obsteasca cu scopul de a-si face publica pozitia impotriva federalizarii”, a mentionat Prigorschi.

Directorul general al postului de radio „Antena C”, Ion Bunduchi, sustine ca emisiuni de genul „Hyde Park” sunt necesare, deoarece ele permit libera exprimare a opiniei. El a spus ca „apar insa unele carente, din cauza lipsei culturii generale a ascultatorilor”, mai informeaza AP FLUX.
–––––––

“ANTENA C” RENUNTA LA EMISIUNEA “HYDE PARK” PENTRU A SE CONFORMA AVERTIZARII PUBLICE DIN PARTEA CCA

Chisinau 19.06.03 Info-Prim /vst/ Administratia postului municipal de radio “Antena C” a decis suspendarea emisiunii interactive nocturne “Hyde Park” pentru o perioada de trei luni, raspunzand astfel avertizarii publice din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a-si aduce grila de emisie in concordanta cu legislatia in vigoare, transmite Info-Prim.

La intrunirea de azi a colectivului Antenei C, directorul postului, Ion Bunduchi, l-a acuzat pe moderatorul programului Oleg Brega ca nu a actionat corespunzator pentru a curma declaratiile incitatoare la ura si violenta ale unor ascultatori in cadrul emisiunii interactive. Ion Bunduchi s-a aratat convins de necesitatea unei emisiuni de asemenea gen si de aceea in acest rastimp vor fi cautate posibilitati de elaborare a unei noi conceptii de program care va avea alta denumire si alt moderator.

La randul sau, Oleg Brega a invocat lipsa unui dispozitiv tehnic ce ar permite deconectarea de la linia telefonica a ascultatorilor care se dedau la injurii sau expresii indecente si a insistat pentru mentinerea emisiunii. Brega s-a plans ca nu este sustinut de colegi si a venit cu propunerea de a ataca in judecata decizia CCA prin care postul municipal de radio a fost avertizat public.

Majoritatea angajatilor postului municipal au acuzat comportamentul iresponsabil al lui Oleg Brega in cadrul emisiunilor moderate de acesta si lipsa bunului simt in relatiile cu colegii, fapt care a afectat in mod negativ imaginea postului. Desi marea majoritate a angajatilor au solicitat renuntarea la serviciile lui Oleg Brega, administratia i-a permis sa continue prezentarea, in conformitate cu rigorile jurnalismului, a altor doua emisiuni al caror moderator este: “Agroinform” si “Sectorul Asociativ”.

Postul municipal de radio “Antena C” emite 24/24 ore pe frecventele 102,3 FM, 67,58 khz si 102,9 FM din Balti, noteaza Info-Prim. Rom/1960/

––––––––

ADMINISTRATIA POSTULUI DE RADIO „ANTENA C” A SUSPENDAT ACTIVITATEA EMISIUNII „HYDE PARK”

Administratia postului municipal de radio „Antena C” a decis joi suspendarea activitatii programului nocturn „Hyde Park” pana pe data de 15 septembrie curent, informeaza AP FLUX.

Directorul general al postului de radio „Antena C”, Ion Bunduchi, a declarat pentru AP FLUX ca „administratia a hotarat sa suspende aceasta emisiune pe motiv ca „Hyde Park” devenise un program al unui cerc restrans de ascultatori ascutiti la limba care isi permiteau sa utilizeze expresii obscene in emisie directa”. „Era dorinta intregului colectiv redactional de a readuce la normal continutul emisiunii, or consideram ca nu exista cineva caruia i-ar placea injuraturile s-au agreeaza indemnurile la anumite actiuni”, a concretizat Bunduchi.

Potrivit lui, initial emisiunea „a fost acceptata pentru ca ascultatorii care telefonau aveau ce spune lumii”. „Era un schimb de opinii, un dialog civilizat in limitele unui limbaj decent si cu doze de cultura care permiteau sa existe o asemenea emisiune. Cu timpul insa au inceput sa apara si altfel de expresii. Am imputat prezentatorului ca, avand posibilitatea tehnica, nu a intrerupt asemenea discutii”, a spus Bunduchi.

„Noul program interactiv trebuie sa aiba alt titlu si alt continut. Atata timp cat exista o emisiune si o miscare politica cu denumirea „Hyde Park”, ele involuntar se identifica, fapt ce nu ar trebui sa existe, deoarece miscarea sociala are anumite obiective, iar un post de radio – altele”, a conchis Bunduchi.

Moderatorul emisiunii „Hyde Park”, Oleg Brega, a declarat la randul sau ca i se pare aberanta decizia de a suspendai pe un termen de trei luni emisiunea. „Este metoda lui Gonta. S-a procedat incorect, pentru ca decizia a fost luata unilateral, fara a fi solicitata parerea ascultatorului si a prezentatorului. CCA a procedat chiar ilegal, dand curs cererii procuraturii si SIS-lui de a face presiuni asupra postului de radio „Antena C” si, in special, asupra emisiunii, deoarece consider ca nu au fost incalcate prevederile legislatiei interne si a celei internationale”, a spus Brega.

El si-a exprimat dubiile in legatura cu faptul ca peste trei luni, emisiunea „Hyde Park” va fi repusa pe post. „Chiar daca ea va fi reluata, nu va mai fi ca „Hyde Parkul” de odinioara – o emisiune libera”, a conchis Brega, citat de AP FLUX.

––––––––-

GRM1700W* ADMINISTRATIA POSTULUI MUNICIPAL DE RADIO A SUSPENDAT DIFUZAREA TALK-SHOW-ULUI HYDE PARK

Chisinau-23.06.2003/12:31:52/(BASA-general) Postul municipal de radio „Antena C” a suspendat la sfarsitul saptamanii trecute difuzarea talk-show-ului „Hyde Park”. Administratia acestui post s-a conformat astfel unei decizii a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), prin care i s-a cerut imperativ sa intreprinda toate masurile necesare pentru a sista proliferarea, prin intermediul acestui program, a unor „indemnuri la violenta, xenofobibie si rasturnarea ordinii constitutionale”.

Directorul general al postului „Antena C”, Ion Bunduchi, a declaratn cu aceasta ocazie ca decizia administratiei, sustinuta de intregul colectiv redactional, a fost determinata de faptul ca „Hyde Park” se transformase intr-un program al unui cerc restrans de ascultatori, care isi permiteau sa foloseasca in mod curent expresii obscene in emisie directa. Moderatorului i-a fost incriminat ca, avand posibilitatea tehnica, nu a intrerupt discursurile ascultatorilor care depaseau limita bunului simt. Potrivit lui Bunduchi, continutul talk-show-ului va fi readus la normal, urmand ca dupa 15 septembrie sa fie lansat un nou program interactiv, cu un alt titlu si un alt continut.

Solicitat de BASA-press, Oleg Brega, a declarat ca a acceptat decizia de suspendare, aceasta fiind aprobata de intregul colectiv de la „Antena C”, desi o considera „o tradare”. In acelasi timp, el a calificat drept ilegala decizia CCA, pe care o considera drept rezultatul presiunilor exercitate de autoritati asupra presei si o manifestare a panicii de care da dovada guvernarea atunci cand este pusa fata in fata cu adevarul. La randul sau, presedintele CCA, Ion Mihailo, a afirmat ca responsabilitatea pentru suspendarea Hyde Park-ului nu poate fi atribuita Consiliului, care a lasat, in conformitate cu legislatia in vigoare, la discretia conducerii „Antenei C” masurile concrete ce trebuia sa le intreprinda pentru a elimina din programele sale actiunile ce intra in contradictie cu Constitutia R.Moldova.

CCA a examinat acum o saptamana, la solicitarea Procuraturii Generale a R.Moldova, problema programului „Hyde Park”. Ca urmare a unui raport de monitorizare prezentat de unul dintre membrii CCA, Consiliul l-a acuzat pe directorul „Antenei C” ca nu a actionat corespunzator pentru a-l determina pe Brega sa curme declaratiile repetate ale unor ascultatori fideli ai programului „Hyde Park” privind unirea R.Moldova cu Romania, pe care le-au calificat drept atentat la ordinea constitutionala, precum si injuriile la adresa minoritatii ruse. Postul municipal de radio a fost la un pas de a pierde licenta de emisie, propunere votata lunea trecuta de trei dintre cei noua membrii ai CCA, printre care si Ion Mihailo. Prin votul celorlalti sase membri ai CCA, „Antena C” s-a ales cu o avertizare publica si cu obligatia de elimina in termen de 10 zile neajunsurile incriminate, altfel urmand sa fie sanctionat cu retragerea licentei.

end item***okRom/2047/

–––––––––

Rom/2314/AP FLUX Chisinau, 30IUN2003

PRESA DIN REPUBLICA MOLDOVA RISCA SA-SI PIARDA INDEPENDENTA,

sustin expertii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului

„Autoritatile centrale ale Republicii Moldova continua uzurparea presei publice si intimidarea celei de Opozitie, astfel incat institutiile de presa risca sa-si piarda absolut independenta”, sustine secretarul responsabil al Comitetului Helsinki din Suedia, Robert Hadh, citat de AP FLUX.

Robert Hadh a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca „presa independenta din Republica Moldova este ingenuncheata, neavand posibilitate sa activeze in conditii adecvate unei societati democrate, situatia existenta fiind dictata si de prevederile noului Cod penal si ale celui de procedura penala, care sunt „prea dure pentru ziaristi”.

Potrivit presedintelui Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Stefan Uratu, „autoritatile din Republica Moldova continua sa exercite presiuni asupra presei”. „Un exemplu in acest sens poate servi suspendarea programului nocturn „Hyde Park” de la postul municipal de radio „Antena C” in urma presiunilor exercitate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Chiar daca invinuirile CCA par a fi importante, ele nu sunt suficiente pentru a suspenda o emisiune care reprezinta un exercitiu efectiv al libertatii de exprimare in societate”, a spus Uratu.

„Comitetul Helsinki va expedia o scrisoare catre CCA si catre conducerea postului de radio „Antena C” prin care va solicita reluarea emisiunii „Hyde Park”, deoarece anume emisiuni de acest gen sunt necesare petru a pastra democratia in societate”, a conchis Stefan Uratu, citat de AP FLUX. #

––––––––

GRM1822W* PRIMARIA CAPITALEI A AUTORIZAT UN MARS DE PROTEST

Chisinau-04.07.2003/12:12:20/(BASA-general) Primaria municipiului Chisinau a autorizat joi cererea depusa de organizatia neguvernamentala (ONG) „Hyde Park”, care a solicitat permisiunea pentru organizarea in ziua de 7 iulie a unui mars de protest impotriva suspendarii emisiunii „Hyde Park” de la postul municipal Antena C.

Sefa Departamentului Relatii Interetnice a Primariei, Nina Stratulat, care a fost abilitata se se ocupe de catre administratia capitalei de acest mars de protest, a comunicat pentru BASA-pres ca actiunea de protest urmeaza sa se incadreze in intervalul de timp intre orele 12 si 13.

Potrivit sursei citate organizatorilor li s-a permis sa se adune in fata Parlamentului, dupa care coloana va putea marsalui pe o singura banda a soselei, pe bulevardul Stefan cel Mare prin fata cladirii Guvernului, pe langa Primaria Chisinau pana la Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Solicitat de BASA-press, Oleg Brega, moderatorul emisiunii Hyde Park, a spus ca participantii la actiune vor protesta impotriva cenzuri impuse emisiunii Hyde Park si impotriva ingradirii sistematice a libertatii de expresie si a accesului la informatii de interes public. „Dorim sa anuntam opinia publica ca nu suntem de acord cu ceea ce face guvernarea comunista si vom cere ca emisiunea sa fie reluata”, a spus Brega.

Postul municipal de radio „Antena C” a suspendat la sfarsitul saptamanii trecute difuzarea talk-show-ului „Hyde Park”. Administratia acestui post s-a conformat deciziei adoptate de Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), prin care i s-a cerut imperativ sa intreprinda toate masurile necesare pentru a sista proliferarea, prin intermediul acestui program, a unor „indemnuri la violenta, xenofobie si rasturnarea ordinii constitutionale”.

–––––––

RM1855W* UN MARS DE PROTEST IMPOTRIVA DECIZIEI DE A SUSPENDADIFUZAREA PROGRAMULUI RADIOFONIC „HYDE PARK” S-A DESFASURAT LA CHISINAU

Chisinau-07.07.2003/15:10:15/(BASA-general)

Aproximativ 100 deascultatori fideli ai talk-show-ului „Hyde Park” de la postulmunicipal de radio Antena C au trecut luni intr-un mars prin centrulChisinaului, protestand astfel impotriva actiunii de sistare a emisiunii, calificata de ei drept atentat la principiul libertatiide expresie, delict atribuit puterii.

Incolonati in fata Parlamentului, participantii la actiunea deprotest, au trecut in mars pe bulevardul Stefan cel Mare, prin fata sediului Guvernului si a Primariei capitalei, care a autorizat manifestarea, dupa care au ajuns in fata sediului ConsiliuluiCoordonator al Audiovizualului. Ei au purtat pancarte pe care era scris „Europa salveaza-ne de comunisti”, „Vrem o presa libera, o societate libera”, „Cerem protejarea mass-mediei autohtone”,”Libertate grupului Ilascu”. Cativa dintre participanti aveau gurile lipite cu plasture, pe care era scris „Jos Cenzura”. Traficul rutier pe artera principala a Chisinaului a fost perturbat timp de aproximativ o ora, asigurarea ordinii publice fiind pusa in sarcina catorva patrule de politisti care au insotit coloana pe durata actiunii.

Solicitat de BASA-press, Oleg Brega, moderatorul emisiunii sistate, a declarat ca, prin intermediul acestei actiuni, si-a propus sa atraga inca o data atentia opiniei publice „asupra tuturor celor ce se intampla in societate in ultimii doi ani, de cand au ajuns comunistii la putere”. „Protestam impotriva cenzurii si dorim o presa libera, nu manipulata”, a subliniat Brega.

Unul dintre ascultatorii programului, Vasile Cantler a declarat pentru presa ca prin suspendarea difuzarii „Hyde Park”, autoritatile au suspendat „singura emisiune care permitea tuturor doritorilor sa vorbeasca liber romaneste”.

Postul municipal de radio „Antena C” a suspendat la sfarsitul lunii trecute difuzarea talk-show-ului „Hyde Park”. Administratia acestui post s-a conformat unei decizii a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), prin care i s-a cerut imperativ sa intreprinda toate masurile necesare pentru a sista proliferarea, prin intermediul acestui program, a unor „indemnuri la violenta, xenofobie si rasturnarea ordinii constitutionale”. Totodata, presedintele CCA, Ion Mihailo, a afirmat ca responsabilitatea pentru suspendarea Hyde Park-ului nu poate fi atribuita Consiliului, care ar fi lasat la discretia conducerii „Antenei C” masurile concrete ce trebuia sa le intreprinda pentru a elimina din programele sale actiunile ce intra in contradictie cu Constitutia R.Moldova.

–––––––

UN GRUP DE PERSOANE A MERS IN MARS PE ARTERA PRINCIPALA A CAPITALEI IN SEMN DE PROTEST IMPOTRIVA UNEI DECIZII A CCA CARE A DUS LA SUSPENDAREA TALK-SHOW-LUI “HYDE PARK” DIFUZAT LA POSTUL MUNICIPAL DE RADIO “ANTENA C”

Chisinau 07.07.03 Info-Prim /ocl/

Un grup de persoane a participat astazi la un mars de protest impotriva sistarii emisiunii interactive nocturne “Hyde Park”, difuzata la postul municipal de radio “Antena C”. Administratia acestui post de radio a decis suspendarea emisiunii respective pentru o perioada de trei luni, raspunzand astfel avertizarii publice din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a-si aduce grila de emisie in concordanta cu legislatia in vigoare, transmite Info-Prim.

Marsul de protest a fost organizat de catre Organizatia neguvernamentala “Hyde Park”. Coloana de protestatari s-a deplasat pe bulevardul Stefan cel Mare, de la strada Sfatul Tarii pana in fata sediului CCA. Participantii la mars au cerut repunerea pe post a emisiunii “Hyde Park”, singura, in opinia lor, emisiune difuzata pe teritoriul R. Moldova in care “poporul are dreptul la exprimarea libera a propriei opinii”. Protestatarii si-au exprimat protestul fata de ceea ce au numit “politica de cenzura” a partidului de guvernamant, promovata “inclusiv prin intermediul CCA”.

In lozincile purtate de catre participantii la mars se cerea eliminarea cenzurii si presiunii asupra mass-media, precum si protejarea presei independente autohtone. Protestatarii erau legati la gura cu panglici pe care era scris “cenzura”, in semn de protest fata de “interzicerea dreptului la exprimare”.

In declaratiile pentru presa, participantii la marsul de protest si-au exprimat regretul fata de “lipsa solidaritatii presei”, care, potrivit lor, trebuia sa se pronunte impotriva sususpendarii emisiunii respective. Protestatarii au recunoscut ca in cadrul emisiunii “Hyde Park” au fost facute declaratiile incitatoare la ura si violenta, motiv invocat de CCA pentru a avertiza conducerea postului “Antena C” despre riscul retragerii licentei de emisie in cazul in care nu-si va aduce grila de emisie in concordanta cu legislatia in vigoare. Participantii la mars au afirmat ca asemenea declaratii au fost facute de persoane care au urmarit scopul de a discredita emisiunea si postul de radio municipal. Potrivit protestatarilor, adevaratul motiv al cenzurii aplicate de CCA au fost declaratiile anticomuniste facute de majoritatea vorbitorilor din cadrul acestei emisiuni interactive.

Presedintele Organizatiei Neguvernamentale “Hyde Park”, Oleg Brega, care a fost si moderatorul emisiunii cu acelasi nume, a afirmat ca atat Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), cat si Procuratura Generala, ar fi trebuit sa actioneze in judecata autorii declaratiilor sau prezentatorul talk-show-ului, dar sa nu ceara sistarea emisiunii. Brega a mentionat ca in cazul in care nu vor fi realizate cerintele protestatarilor, de a fi repusa pe post emisiunea, precum si de a se respecta dreptul radioascultarorilor la libera exprimare, ar putea sa urmeze alte actiuni de protest.

Presedintele organizatiei non-guvernamentale “Hyde Park” a dezmintit informatiile aparute anterior, potrivit lui Brega, in presa proguvernamentala, conform carora organizatia sa are drept scop unificarea cu Romania, prezentand totodata presei statutul ONG-ului, a carui scop este de “a promova dreptului la exprimare”. Brega a spus ca la moment din organizatia “Hyde Park” fac parte 88 de membri, ea fiind inregistrata la Ministerul Justitiei pe data de 13 iunie curent.

La marsul de protest de astazi au participat, potrivit organizatorilor manifestatiei, circa 100 de persoane. Surse din cadrul politiei sustin ca numarul manifestantilor a fost de circa 200 de persoane. Actiunea de astazi a fost autorizata de catre administratia publica locala a municipiului Chisinau in baza legislatiei in vigoare si s-a desfasurat fara inregistrarea unor incidente, noteaza Info-Prim. #

–––––––––––

Rom/2524/AP FLUX Chisinau, 07IUL2003

200 PERSOANE AU PROTESTAT, IN CENTRUL CAPITALEI, IMPOTRIVA SUSPENDARII EMISIUNII „HYDE-PARK”

Aproximativ 200 de persoane au protestat luni, in centrul capitalei, impotriva deciziei conducerii postului de Radio „Antena-C” de a suspenda emisiunea interactiva de opinii „Hyde-Park” difuzata de postul municipal de radio, informeaza AP FLUX.

In semn de protest fata presiunile exercitate de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) asupra conducerii acestui post de radio de a suspenda emisiunea respectiva, protestatarii au organizat si un mars de protest din fata Parlamentului pana la CCA.

De mentionat ca atat mitingul, cat si marsul de protest au fost autorizate de Primaria capitalei.

Solicitat de AP FLUX, moderatorul emisiunii „Hyde Park”, Oleg Brega, a declarat ca scopul actiunii de protest este „de a sensibiliza opinia publica internationala asupra abuzurilor care au loc in Republica Moldova, precum si condamnarea cenzurii”. Protestatarii au solicitat repunerea imediata pe post a emisiunii „Hyde Park” si renuntarea la metodele totalitare de cenzurare a presei libere. Ei au amenintat ca in cazul in care revendicarile lor nu vor fi satisfacute in zilele urmatoare, in timpul apropiat va fi organizat „un miting foarte zgomotos”.

Manifestantii purtau pancarte pe care era scris: „O presa libera – o societate libera!”; „Nu, controlului si manipularii informationale!”; „Cerem protejarea mass-media autohtone!”. Mai multi protestatari aveau gurile lipite cu plasture pe care scria cu litere mari „Cenzura”.

La 24 martie curent, purtatorul de cuvant al Serviciului de Informatii si Securitate, Vitalie Burzacovschi, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca „majoritatea expunerilor de opinie in cadrul talk-show-ului „Hyde Park” se incadreaza in limita prevederilor Constitutiei si a Conventiei Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la libertatea de opinie si exprimare”.

Reamintim ca decizia de a suspenda emisiunea „Hyde Park” a fost determinata de numeroase avertismente venite din partea CCA care se refereau la caracterul anticonstitutional al limbajului si expresiilor celor care isi expuneau opiniile in cadrul emisiunii respective, mai informeaza AP FLUX.

––––––––

COMITETUL HELSINKI PENTRU DREPTURILE OMULUI DIN MOLDOVA SUSTINE CA SUSPENDAREA EMISIUNII “HYDE PARK” DE LA “ANTENA C” INSEAMNA ATACAREA DIRECTA A DREPTULUI LA OPINIE

Chisinau 22.07.03 Info-Prim /drs/

Suspendarea emisiunii “Hyde Park” din grila postului municipal de radio “Antena C”, ca urmare a avertismentului public, adresat acestui post de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), inseamna subminarea libertatii de exprimare, considera expertii Comitetului Helsinki pentru drepturile omului din Moldova (CHDOM), transmite Info-Prim.

Potrivit unui comunicat de presa al CHDOM, discursurile vorbitorilor in cadrul “Hyde Park”-ului care au ridicat, in opinia CCA, probleme din punctul de vedere al libertatii de exprimare contin critici aduse autoritatilor sau liderilor politici si declaratii care aduc atingere drepturilor unor grupuri etnice si sociale. Intr-o nota informativa remisa CHDOM de CCA, se arata ca nu atat sensul a deranjat, ci mai curand felul formularii criticii, termenii duri care lezeaza demnitatea umana, folositi in acest sens.

CHDOM considera ca inchiderea emisiunii inseamna ignorarea problemei si nu va imbunatati situatia, intrucat acele persoane nu vor fi convinse in acest fel sa renunte la folosirea termenilor necivilizati, iar faptul ca nu vor fi auziti in cadrul emisiunii “Hyde Park” nu-i va impiedica sa-i foloseasca in continuare si sa-i duca la cunostinta celorlalti prin alte mijloace. In ceea ce priveste declaratiile nationaliste si rasiste facute pe post, trebuie facuta distinctia intre autorii acestor opinii si emisiunea “Hyde Park”, ca organ de presa care aduce la cunostinta publicului larg existenta unor astfel de tendinte in societate. In comunicat se arata ca libertatea de exprimare este garantata de Constitutie (art. 32), de Conventia europeana a drepturilor omului (art.10) si de alte norme internationale in materie. Asa cum a statuat Curtea Europeana a Drepturilor Omului inca din 1976, aceasta libertate constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice si una din cerintele prioritare ale progresului societatii si implinirilor personale si acopera nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta, dar si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza. Acestea sunt cerintele plurarismului, tolerantei si spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica, se mentioneaza in comunicatul CHDOM.

Vicedirectorul “Antena C”, Ion Enache considera ca CCA a actionat de pe pozitiile puterii, punand administratia postului “Antena C” intr-o situatie in care scoaterea acestei emisiuni din grila de emisie era inevitabila, pe motiv ca la momentul actual “Antena C” nu dispune de mijloace tehnice ce ar permite evitarea unor opinii care se preteaza invinuirilor aduse emisiunii “Hyde Park” Enache a afirmat ca unele opinii exprimate de ascultatorii acestei emisiuni depasesc limitele constitutionale de exprimare ale presei, dar, in acest caz, nici SIS, nici Procuratura nu au gasit momentul infractional in declaratiile autorilor de opinii.

Conform Legii Audiovizualului, institutia media este responsabila de tot ce este pus pe post. In acest caz, moderatorul emisiunii – Oleg Brega raspunde de opiniile care au rasunat la “Hyde Park”. Potrivit lui Enache, deseori, prezentatorul nu a mentionat ca postul de radio “Antena C” sau el, in calitate de autor al emisiunii “Hyde Park”, se desolidarizeaza de opiniile exprimate intr-un mod necivilizat si ca acestea nu coincid cu pozitia postului de radio. Brega trebuia sa faca acest avertisment si sa modereze discutiile pe un fagas civilizat, a conchis Enache.

Potrivit presedintelui CCA, Ion Mihailo, emisiunea “Hyde Park” nu a fost sistata la decizia Consiliului Audiovizualui, ci la hotararea administratiei si colectivului “Antena C”. Mihailo sustine ca declaratiile CHDOM contin multe presupuneri lipsite de temei. CCA doar a avertizat “Antena C” asupra unor prevederi din Constitutia R. Moldova si din legislatia din domeniul audiovizualului.

Ion Mihailo si presedintele CHDOM Stefan Uratu au convenit in cadrul unei discutii telefonice sa se intalneasca in viitorul apropiat pentru a discuta asupra unor opinii expuse in comentariul Comitetului Helsinki, noteaza Info-Prim.

–––––––––––

Rom/3054/AP FLUX Chisinau, 23IUL2003

AUTORITATILE STATULUI AU PUS IN PERICOL DESFASURAREA ALEGERILOR LOCALE DIN REPUBLICA MOLDOVA, potrivit raportului Comitetului Helsinki pentru drepturile omului

Alegerile locale din anul curent trag un semnal de alarma privind felul in care actuala putere intelege sa respecte statul de drept, democratia si drepturile omului, existand riscul ca urmatoarele alegeri sa-si piarda caracterul democratic, se arata in raportul Comitetului Helsinki pentru drepturile omului privind desfasurarea alegerilor locale in Republica Moldova, informeaza AP FLUX.

Potrivit raportului, in recenta campanie electorala a putut fi observata tendinta actualei guvernari de a obtine toata puterea pentru sine si la toate nivelurile, fara respectarea drepturilor Opozitiei, in contradictie flagranta cu regulile jocului democratic si principiile statului de drept, indreptand astfel Republica Moldova spre un regim totalitar. „Aceasta campanie electorala a fost mult diferita de cele precedente din perioada de dupa 1989. Pentru prima data in Republica Moldova exista indoieli privind aspectul democratic si liber al alegerilor, indoieli manifestate de observatorii nationali si internationali, precum si de societate in ansamblu. Pentru prima data am asistat la actiuni in forta, dure, excesive si ilegale chiar, ale autoritatilor si, in special, ale politiei, indreptate impotriva concurentilor electorali ai opozitiei sau impotriva particularilor”, se arata in raport.

Comitetul Helsinki considera aceasta campanie electorala drept una „lipsita de fair-play si transparenta, in care s-au constatat mai multe violari grave ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului – libertatea de expresie, libertatea intrunirilor, dreptul la viata privata etc”. „Este ingrijorator faptul ca dupa un deceniu de eforturi de a construi democratia, in Republica Moldova se mentine votul etnic, mass-media publica este cenzurata si uzurpata de putere, concurentii electorali sunt arestati, persecutati sau intimidati, aparand astfel pericolul instaurarii unui regim totalitar”.

Aceasta campanie electorala, prin comparatie cu cele anterioare, poate fi caracterizata ca fiind una extrem de tensionata, dura, agresiva si murdara. A fost remarcata starea de alerta si actiunea dura a structurilor de forta ale statului, ceea ce a afectat climatul firesc al unei astfel de perioade, in sensul impiedicarii si reducerii implicarii active a persoanelor fizice in campanie. De asemenea, expertii comitetului isi exprima ingrijorarea in legatura cu tendinta unora din concurentii electorali de divizare etnica a electoratului.

In aceasta campanie au avut loc mai multe arestari sau persecutii, directe sau indirecte, ale concurentilor electorali. Este vorba de cazurile Becciev, Colta, Ciobanu, Turcanu, Urecheanu etc, de cele mai multe ori fiind acuzati de coruptie. Potrivit raportului, prin actiunile intreprinse, autoritatile statului au pus in pericol organizarea si desfasurarea alegerilor locale din acest an.

In raport se mentioneaza ca in ajunul demararii campaniei electorale a fost modificata Legea cu privirepublici, aceasta prerogativa fiind transferata din competenta consiliilor judetene in competenta Guvernului. Astfel, chiar in primele zile ale campaniei electorale au fost demisi mai multi functionari din cadrul directdirectiilor judetene de invatamant si sanatate, simpatizanti sau membri ai partidelor de opozitie.

Nu mai putin grav este faptul ca 10 la suta din electoratul din capitala a fost lipsit de drepturile sale electorale. Este vorba de cei peste 50 de mii studenti carora initial CEC le-a fost acordat dreptul de a vota in capitala, hotararea fiind anulata ulterior de instanta de judecata, la cererea partidului de guvernamant.

O situatie aparte, contrara Constitutiei Republicii Moldova, a fost generata chiar de seful statului, care a folosit functia sa pentru a face campanie electorala candidatului puterii pentru functia de primar al capitalei, se arata in raport. In plus, politia si-a depasit atributiile, centralizand in ziua scrinului informatii privind participarea si rezultatele alegerilor.

Comitetul Helsinki considera ca alegerile locale din acest an reprezinta o puternica sursa de ingrijorare. In special, perioada campaniei electorale ridica serioase semne de intrebare, intrucat in mai multe randuri nu au fost respectate principiile OSCE referitoare la alegeri si nici normele nationale si internationale in materia drepturilor omului.

Expertii isi exprima regretul ca in aceasta cursa electorala nu au fost organizate dezbateri electorale la posturile publice de radio si TV, fiind violat astfel dreptul la informatie, garantat de art.34 al Constitutiei. Mai mult, situatia actuala din mass-media este in flagranta contradictie cu alin.5 al aceluiasi articol, care prevede ca mijloacele de informare in masa nu sunt supuse cenzurii. In raport se mentioneaza ca la la 13 mai, Procuratura orasului Chisinau a ordonat o perchezitie la sediul redactiei FLUX, fiind cautate materiale privind un articol publicitar in ziar si copiile cartilor de munca a doi angajati ai publicatiei care s-au ocupat de reportaj. In timpul perchezitiei de cateva ore, angajatilor nu li s-a permis sa dea nici un telefon si nici sa cheme un avocat. Cu aceasta ocazie au fost copiate mai multe fisiere din arhiva publicatiei. Toate acestea reprezinta, potrivit autorilor raportului, grave violari ale confidentialitatii surselor jurnalistice si a dreptului la libertatea expresiei, garantat de art.10 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

In ce priveste perioada post-electorala, potrivit raportului, consecintele tensiunilor acumulate, a amenintarilor, si exceselor din campania electorala, precum si presiunilor exercitate pe linie de partid sau pe linie de serviciu nu au intarziat sa apara. Comitetul Helsinki este profund ingrijorat de rafuielile politice care au loc impotriva unor persoane sau institutii implicate, direct sau indirect, in alegeri. Imediat dupa finalizarea perioadei electorale, o serie de persoane cu functii inalte de raspundere, fara ca acestea sa fie functii politice, au fost demise sau fortate sa demisioneze. In raport se mentioneaza reorganizarea politiei, demiterea nejustificata a mai multor angajati ai politiei, precum si cazul directorului IS „Posta Moldovei”, Ion Rangu, care a fost inlocuit, de catre ministrul Transporturilor, Vasile Zgardan, ex-candidat din partea Partidului Comunistilor la functia de primar al Chisinaului, cu directorul filialei Chisinau a postei, Vitalii Pavlov, membru al PCRM. Aceasta practica reprezinta o rafuiala politica, contravine Constitutiei si reprezinta un pericol pentru institutiile democratice din Republica Moldova, se spune in raport.

Suspendarea pana la 15 septembrie a emisiunii Hyde Park, de catre postul de radio „Antena C”, in urma avertizarilor CCA, este apreciata ca fiind un abuz din partea autoritatilor si o modalitate total neavenita de a rezolva o problema privind limitele libertatii de exprimare, ceea ce ridica inca o data problema libertatii presei in Republica Moldova.

Referitor la tergiversarea validarii alegerilor, in mai multe localitati, unde au invins candidatii opozitiei, in raport se arata ca in aceste situatii se poate vorbi de influentarea de catre partidul de guvernamant a justitiei, in ce priveste validarea rezultatelor alegerilor. „Aceste cazuri, la fel ca altele, demonstreaza comportamentul abuziv al autoritatilor, violand drepturile si libertatile fundamentale ale omului, ceea ce pune la indoiala atasamentul puterii fata de principiile democratice si drepturile omului”, se spune in raport.

Comitetul Helsinki considera prioritara necesitatea monitorizarii indeaproape de catre comunitatea internationala a situatiei drepturilor omului in Republica Moldova, pentru a asigura stabilitatea si pentru a consolida democratia in aceasta regiune, mai informeaza AP FLUX.

––––––––––––-

GRM2244W* S.I.S. SUSTINE CA A CONTRACARAT MAI MULTE TENTATIVE DE RACOLARE A CETATENILOR MOLDOVENI DE CATRE SERVICII SPECIALE STRAINE

Chisinau-25.07.2003/14:18:25/(BASA-general) Serviciul de informatii siSecuritate (SIS) a descoperit in anul curent zece tentative de racolare a cetatenilor Republicii Moldova de catre servicii secrete straine, a comunicat vineri Vitalie Burzacovschi, seful biroului depresa al SIS, in cadrul unei conferinte de presa. Burzacovschi a precizat ca au fost inregistrate „manifestari de vadit interes din partea unor servicii speciale straine fata de anumite probleme de ordin politic sau economic, precum si fata de unele obiective subordonate Ministerului Apararii”. Seful biroului de presa al SIS a mai spus ca au fost inregistrate „cazuri de amestec direct al reprezentantilor serviciilor speciale al unor organizatii straine in procesele desfasurate in R.Moldova”. Burzacovschi a refuzat sa ofere alte detalii, pe motiv ca acestea reprezinta „secrete de ancheta”.

In aceeasi conferinta, Burzacovschi a spus ca SIS a intreprins actiuni concrete in vederea „apararii regimului constitutional si integritatii teritoriale a tarii”. El s-a referit, in special la suspendarea emisiunii „Hyde Park” de la postul municipal de radio Antena C, in cadrul careia, potrivit oficialului de la SIS, cetatenii lansau apeluri la schimbarea prin violenta a puterii.

Burzacovschi a mentionat ca, totodata, au fost zadarnicite intentiile de a crea, sub paravanul unorformatiuni neguvernamentale, structuri ce „admit forme violente deactivitate politica”, venite din parte unor adepti ai curentelor radical-nationaliste si neofasciste din mai multe tari, inclusiv din Rusia. In domeniul combaterii terorismului SIS „tine sub control” tentativele organizatiilor islamice „Hezbolah”, „Hamas”, „Fratii musulmani”, precumsi a aripei extremiste a Partidului muncitoresc din Kurdistan, de a utiliza teritoriul R.Moldova ca loc de refugiu pentru adeptii lor sipentru crearea unor infrastructuri de sustinere financiara a acestor miscari, a mai spus Burzacovschi. end item***ok

–––––––

***SOCIAL-ECONOMIC UNIUNEA JURNALISTILOR DIN MOLDOVA CLUBUL NATIONAL DE PRESA

Anunţ

Miercuri, 30 iulie 2003, ora 17.00, in colaborare cu Clubul de presa Chisinau dezbateri: Emisiunea Hyde Park ascultata rational si privita profesional Sedintele vor avea loc la Centrul de Cultura si Arta « Ginta Latina », strada Sfatul Tarii, 18, sala 25 informeaza-te din prima sursa

Clubul de presa din Chisinau

Clubul national de presa invita jurnalistii la o discutie pe tema: „Emisiunea „Hyde Park” – PRO si CONTRA”.

Invitati speciali: reprezentanti ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ai partidelor si sectorului asociativ.

Sedinta Clubului va avea loc miercuri, 30 iulie, la ora 17.00, in sala de conferinte a Centrului de Cultura „Ginta Latina” (strada Sfatul Tarii nr. 18, etajul II).

Va asteptam!

Independent Journalism Center

–––––––––––-

AP FLUX Chisinau, 28IUL2003

DEMERSUL CONTRA FEDERALIZARII, SEMNAT DE 23 DE ONG-URI, A FOST RESPINS DE AMBASADA RUSIEI

Un demers impotriva federalizarii Republicii Moldova, semnat de 23 de ONG-uri din Republica Moldova, a fost depus, marti, la Presedintia Republicii Moldova, la sediul Misiunii OSCE in Republica Moldova si la 14 ambasade din capitala, informeaza AP FLUX.

Demersul a fost respins insa de catre responsabilii de la Ambasada Federatiei Ruse. Liderul ONG-ului „Hyde Park”, Oleg Brega, a declarat pentru AP FLUX ca este incalificabil cum se poarta cu cetatenii statului nostru functionarii de la Ambasada Federatiei Ruse. „In primul rand, ei nu doresc sa comunice in limba oficiala a statului in care si-au deschis reprezentanta diplomatica. Am venit in repetate randuri, mai multi lideri ai unor ONG-uri, cu mai multe petitii, insa nu au dorit cel putin sa ne inregistreze si sa ne comunice cu cine vorbim. De data aceasta nu au dorit sa ne deschida poarta. Sunt niste stafii”, a spus Brega.

Presedintele Asociatiei cetatenesti pentru lichidarea consecintelor pactului Ribentrop-Molotov din Republica Moldova, Iacob Golovca, a spus ca institutiile diplomatice „ar trebui sa aiba o atitudine diplomatica”, mai informeaza AP FLUX.
–––––––-

MOLDPRES nr. 11612 GRS 6 august 2003

*Social-Primarie-declaratie

PRIMARUL CAPITALEI RECUNOASTE ACUZATIILE ADUSE POSTULUI „ANTENA C”

Chisinau, 6 aug. /MOLDPRES/. Serafim Urechean, primarul general al capitalei, a recunoscut drept fondata sanctiunea Consiliul Coordonator al Audiovizualului /CCA/ aplicata postului municipal de radio „Antena C”, informeaza MOLDPRES.

Emisiunea „Hyde park” de la „Antena C” a fost monitorizata, CCA constatand devieri de la Constitutia Republicii Moldova. In consecinta, CCA a cerut administratiei postului sa stopeze difuzarea indemnurilor la violenta si xenofobie in cadrul emisiunii respective.

In mesajul adresat lui Ion Mihailo, presedinte al CCA, primarul general sustine ca emisiunea, care a fost sistata temporar, va fi reluata in formula noua, iar Primaria va examina posibilitatea de a moderniza echipamentul tehnic al postului, pentru a putea controla informatia emisa.

Acum doua luni, moderatorul emisiunii „Hyde Park”, Oleg Brega, a anuntat despre transformarea emisiunii intr-o miscare politica ce-si propune, in particular, unirea Moldovei cu Romania, noteaza MOLDPRES. -0-

Sursa: http://www.ycaar.com/hydepark/hpinchis.html?fbclid=IwAR2eF_UMsLnVtjVjD4wHZYni336eDJ0QpjEaUVJsrIoWTHXbaSQQxmlyUhw

Categorii:Fără categorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: