Prima pagină > comunicat de presă > Acţiuni de protest pe Aleea Clasicilor în legătură cu nedorinţa autorităţilor comuniste de a permite instalarea bustului lui Liviu Rebreanu

Acţiuni de protest pe Aleea Clasicilor în legătură cu nedorinţa autorităţilor comuniste de a permite instalarea bustului lui Liviu Rebreanu

Nr. 8 din 8 septembrie 2003

Comunicat de presă

ONG Hyde Park a iniţiat şi organizat în perioada 1-7 septembrie acţiuni de protest pe Aleea Clasicilor în legătură cu nedorinţa autorităţilor comuniste de a permite instalarea bustului lui Liviu Rebreanu.

Dezvelirea monumentului trebuia să aibă loc, conform tradiţiei, pe 31 august, la sărbătoarea Limba Noastră, dar nici pînă astăzi nu se ştie dacă va exista o aprobare şi pentru ce dată.

Într-o săptămînă, manifestînd pe locul unde  a fost turnat fundamentul de beton, iar apoi – acoperit cu pămînt, am reuşit să colectăm peste o mie de semnături (mai exact – 1212) de susţinere de la chişinăuieni şi de la oaspeţii capitalei. Fiecare al doilea trecător  a auzit despre scriitorul Rebreanu şi opera lui, mai ales cei tineri au citit  «Ciuleandra», «Ion», «Pădurea spînzuraţilor» ori cel puţin au văzut ecranizări, spectacole cu aceste subiecte. Majoritatea celor informaţi au semnat  protestul nostru şi erau dispuşi să iasă în stradă pentru un clasic al literaturii naţionale.

În ultima zi a campaniei a avut loc un miting-cenaclu sub semnul lui Rebreanu. Au fost evocate scrierile lui, activitatea civică şi literară. Vorbitorii şi-au manifestat  revolta că autorităţile se împotrivesc sau ignoră manifestările spirituale ale populaţiei ţării. S-a încercat identificarea vinovaţilor pentru anularea frumoasei tradiţii. S-a constatat că în ultimii ani se observă o marginalizare treptată dar constantă a evenimentelor social-culturale cu caracter naţional, românesc. Fenomenul s-a agravat mai ales după venirea la guvernare a partidului comunist. Persecuţiile şi teroarea instaurată de actuala guvernare atentează grav la exprimarea liberă a cetăţenilor, la manifestarea identităţii lor etnice. Presiunea cenzurii de stat, conformismul, oportunismul  şi laşitatea intelectualilor aflaţi încă în posturi importante contribuie la exilarea în bucătărie a limbii române, vorbită de majoritatea cetăţenilor, la transformarea evenimentelor culturale de importanţă naţională în unele de scară regională sau locală. Despre independenţă, limba noastră, despre clasici, se vobeşte acum între sarmale, vin şi bere.

Membrii şi simpatizanţii ONG Hyde Park cer instituţiilor şi persoanelor responsabile să dispună plasarea imediată a bustului scriitorului Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău şi să renunţe la obstrucţionarea sau cenzurarea evenimentelor culturale, fapt care duce la tensionarea periculoasă a societăţii.

Apelăm la Preşedintele ţării, Primul Ministru, Primarul General al Capitalei, rugîndu-i să ia atitudine, să pedepsească pe cei vinovaţi de abuz. Atenţionăm opinia publică asupra gravei încălcări a drepturilor omului, care trebuie denunţată şi condamnată public.

Statul şi autorităţile nu trebuie să împiedice manifestarea identităţii culturale a cetăţenilor, mai ales dacă aceştia reprezintă majoritatea populaţiei ţării.

Cele 1212 semnături şi prezentul comunicat vor fi prezentate Guvernului Republicii Moldova, reprezentanţilor presei, organismelor locale şi internaţionale care apără drepturile omului, tuturor celor interesaţi.

Preşedinte Hyde Park
Oleg Brega

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: