Prima pagină > comunicat de presă > Adresare Excelenţei sale Dlui FilipTeodorescu, ambasadorul României în Republica Moldova

Adresare Excelenţei sale Dlui FilipTeodorescu, ambasadorul României în Republica Moldova

25 mai 2004

Excelenţei sale
Domnului FilipTeodorescu,
ambasadorul României în Republica Moldova,
pentru Preşedintele  României,
Domnul Ion Iliescu

Domnule Preşedinte,

Basarabenii, ca şi muntenii şi transilvănenii, sunt os din osul lui Decebal şi Traian. Pe parcurs de milenii, prin jertfa vieţii, împreună cu ai lor confraţi de sânge şi de suferinţă din celelalte provincii ale Daciei străbune, au apărat Ţara de hoardele năvălitoare nomade.

În războiul ruso-turc din 1877-1878, luptând în cadrul armatei ruse (dar şi a celei române), românii basarabeni au contribuit la înfrângerea lui Osman Paşa la Plevna şi cucerirea independenţei României faţă de Imperiul Otoman.

În anii de restrişte 1917-1918 românii basarabeni au jucat un rol important în făurirea României Mari prin iniţierea şi realizarea Marii Uniri a tuturor provinciilor româneşti, înstrăinate cu forţa. Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia de la sfârşitul anilor ’80 ai sec.XX a trezit Poporul Român la luptă pentru răsturnarea regimului comunist. La rândul lor, ilustre personalităţi din Basarabia au jucat un rol important în afirmarea statalităţii, dezvoltarea culturii şi ştiinţei în România. Astfel, mai bine de două milenii românii basarabeni au slujit cu devotament şi credinţă idealurilor sacre ale unităţii naţionale româneşti şi Patriei lor România; mai bine de două milenii ei au păstrat şi au purtat mândrie şi demnitate numele de Român şi cetăţean al României.

Că ni s-a furat hoţeşte această cetăţenie la 1812 de către Rusia ţaristă şi la 1940 de către Rusia stalinistă nu e vina noastră. Credem că această vină o poartă şi România, care ne-a lăsat singuri pe mâna cotropitorilor. Noi, românii basarabeni, nicicând n-am renunţat la cetăţenia Română, Dumneavoastră ştiţi prea bine cum am fost lipsiţi de acest drept. Este regretabil faptul că noi, basarabenii, trebuie să plătim sume exagerat de mari pentru reabilitarea şi restabilirea noastră în drepturile depline de cetăţeni Români.

În pofida acestui drept, prin adoptarea unor legi dure, România a făcut în ultimii doi ani, practic, imposibilă obţinerea actelor de cetăţean român. Basarabenii sunt impuşi să achite sume colosale pentru o sumedenie de documente care se cer la perfectarea paşaportului sau buletinului de identitate românesc. Această practică nu este altceva decât un alt fel de interdicţie, care împiedică repunerea românilor basarabeni în drepturile lor legitime, restabilirea adevărului istoric şi de neam. Născocirea unei asemenea proceduri denigratoare pentru restabilirea cetăţeniei române de către basarabeni este o adevărată golgotă, pentru mulţi imposibil de parcurs până la capăt (adică, până la redobândirea cetăţeniei şi obţinerea actelor). În asemenea condiţii, românilor basarabeni le este mult mai uşor să obţină cetăţenia Federaţiei Ruse, Ucrainei sau Bulgariei, decât să-şi restabilească cetăţenia propriei ţări. Este dureros faptul că o bună parte din cei care au dobândit cetăţenia română, cu bani grei, ilegal, nu cunosc limba română şi chiar sunt ostili României, pe când adevăraţii români basarabeni nu pot obţine cetăţenia legitimă, din cauza că nu au bani s-o cumpere şi să reziste condiţiilor dure impuse la depunerea actelor. În condiţiile cînd Duma de Stat a operat unele amendamente la legea cu privire la cetăţenie, prin care foştilor cetăţeni ai Uniunii Sovietice li se acordă cetăţenia Federaţiei Ruse în mod prioritar şi cu cheltuieli neînsemnate, credem că duritatea României în procedura de restabilire a cetăţeniei românilor basarabeni nu poate fi justificată prin nimic, ci, din contra, poate duce doar la înstrăinarea lor de Patria-Mamă, România.

În continuare vă informăm detaliat despre calvarul prin care este nevoit să treacă solicitantul de cetăţenie română:

Până la 1 martie 2002 pentru redobândirea cetăţeniei române o persoană avea nevoie de 12 luni şi cheltuieli de 1000 dolari SUA. Din martie 2002 Statul Român a stopat procesul de restabilire a cetăţeniei română pentru locuitorii din Basarabia. De ce? Pentru că basarabenilor li se cere un număr impunător de acte, unele dintre care e foarte greu de obţinut:

  1. Certificatele de naştere şi de căsătorie ale părinţilor, iar pentru părinţii decedaţi şi actele de deces (15 dolari SUA).
  2. Certificatele de naştere şi de căsătorie ale persoanelor care solicită restabilirea cetăţeniei române (7 dolari).
  3. Certificat eliberat de Primăria localităţii unde s-a născut solicitantul, precum că localitatea dată se afla până la 28 iunie 1940 în componenţa României, care trebuie cumpărat de la primar (30 dolari).
  4. Cazier juridic din Republica Moldova care costă 10 dolari SUA.
  5. Cazier juridic din România care se eliberează personal solicitantului şi costă (cu taxe şi drumul la Bucureşti) 40 dolari.
  6. Cerere oficială pentru depunerea actelor la consulatul României din Chişinău, care costă 23 dolari SUA.

Aceasta este doar etapa iniţială. Etapa a doua – acordarea propriu-zisă a cetăţeniei, dura 10-12 luni până în martie 2002, acuma nu se ştie cât poate să dureze. Deşi organele abilitate au acceptat să-i elibereze solicitantului cetăţenia română, persoana în cauză, cu copiile actelor enumerate mai sus, trebuie să se prezinte la Direcţia Paşapoarte a municipiului Bucureşti pentru a obţine aşa-numitul „Certificat de cetăţean român”. La această direcţie în fiecare zi stau la coadă mai mult de 200 de basarabeni şi sunt perfectate câte 4-7 dosare. Pentru a depune dosarul e nevoie să stai la coadă 10-15 zile şi să plăteşti o taxă legală de 20 dolari SUA, iar dacă doreşti să urgentezi obţinerea certificatului solicitat, taxa este de 100 de euro în formă de mită. Apoi acest „certificat de aur” împreună cu un nou set al documentelor enumerate se depun iarăşi la Primăria municipiului Bucureşti pentru obţinerea certificatului de naştere şi de căsătorie româneşti care costă cu drum şi taxe 50 dolari SUA. În sfârşit, certificatele de naştere şi de căsătorie, împreună cu un alt set al actelor prezentate se depun la Direcţia Paşapoarte pentru perfectarea paşaportului românesc. Toată etapa a doua durează 10-15 luni.

Iată prin ce încercări draconice trebuie să treacă românii basarabeni, feciorii şi nepoţii celor care au murit  pentru interesele naţionale ale României la cotul Donului, pentru a-şi restabili cetăţenia legitimă a Patriei lor România.

Considerăm că actuala guvernare de la Bucureşti urgent trebuie să simplifice restabilirea cetăţeniei române pentru basarabeni, aşa cum a făcut-o Federaţia Rusă pentru ruşii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova, Ungaria pentru maghiarii din Ardeal, etc.

Cerem implicarea hotărîtă a Dumneavoastră în rezolvarea cît mai grabnică a acestei probleme durute şi vitale, vrem simplificarea  procedurii de obţinere a cetăţeniei române pentru basarabeni ca aceasta să devină accesibilă pentru toţi solicitanţii români din stînga Prutului..

Din numele Comitetului Patrioţilor Români din Basarabia creat anume pentru rezolvarea acestei probleme, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să primiţi în audienţă o delegaţie a noastră, ori să facilitaţi o discuţie cu persoana cea mai indicată din conducerea statului, care ar putea să ne ajute.

Asociaţia Hyde Park

 

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: