Prima pagină > comunicat de presă > ONG Hyde Park anunţă sistarea grevei foamei începînd cu data de 13 iulie 2004

ONG Hyde Park anunţă sistarea grevei foamei începînd cu data de 13 iulie 2004

13 iulie 2004

În această zi Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat în unanimitate modificărie la grila de emisie a postului municipal de radio Antena C. Modificările includ, printre altele, o emisiune interactivă nocturnă care se vrea o tribună pentru libera exprimare a cetăţenilor. Emisiunea se va numi Microfonul liber sau Vox populi, va fi moderată de Ion Enache, director adjunct al postului, vicepreşedinte al Comisiei de etică a UJM.

Pentru că şi Ion Enache şi Vasile Stati, directorul interimar al postului au promis că emisiunea va fi pusă pe post începînd de vinerea asta ONG Hyde Park a decis suspendarea grevei foamei, protest autorizat de primărie, care a început pe 19 iunie. Pichetarea postului şi greva foamei a fost declanşată de Oleg Brega, fostul moderator al emisiunii Hyde Park, şi ascultătorii săi în ziua cînd s-a împlinit un an de la închiderea programului interactiv nocturn. După o grevă preventivă, timp în care 13 membri sau simpatizanţi ai ONG Hyde Park au ţinut pe rînd foame seacă (fără apă şi mîncare) cîte o zi (12 ore), la 2 iulie s-a trecut la pichetarea non-stop şi foamea pînă la istov. Primul grevist, Oleg Brega, a rezistat opt zile, după el a urmat Alina Didilică şi lista voluntarilor care doreau să-şi manifeste protestul contra cenzurii în acest fel era mare, ar fi fost o grevă-maraton. La 13 iunie a fost suspendată greva în speranţa că emisiunea nouă va continua să promoveze valorile democraţiei ca şi Hyde Park-ul.

Ne exprimăm nedumerirea că administraţia postului insistă cu încăpăţînare să refuze ascultătorilor de a auzi alternativ şi emisiunea lor preferată, cu numele care a consacrat-o, cu moderatorul care a lansat-o. Considerăm că s-a comis un abuz şi o ilegalitate prin închiderea Hyde Park-ului, acest fapt regretabil ştirbeşte din credibilitatea postului. În condiţiile cînd n-au existat temeiuri juridice pentru suspendarea programului, şi fostul director a fost presat să ia decizia de suspendare, reticenţa conducerii actuale a Antenei C faţă de Hyde Park şi Oleg Brega presupune subiectivism şi rea-voinţă.

Sîntem dezamăgiţi că emisiunea nouă va dura de trei ori mai puţin decît Hyde Park-ul şi va începe la fel de tîrziu – după miezul nopţii.

Sperăm că moderarea noii emisiuni va fi echitabilă şi echidistantă, iar regulamentul programului va fi permisiv şi transparent.

ONG Hyde Park îşi rezervă dreptul de a relua protestele  vehemente în cazul tergiversării lansării emisiunii de exprimare liberă, sau dacă vor fi depistate alte încălcări ale dreptului cetăţeanului la libertatea cuvîntului.

Oleg Brega
Preşedinte Hyde Park

 

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: