Prima pagină > comunicat de presă > Ne declarăm îngrijoraţi de situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Ne declarăm îngrijoraţi de situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Chişinău, 9 august 2004

Comunicat de presă

Noi, membrii şi simpatizanţii ONG Hyde Park, sîntem solidari cu Comitetul pentru apărarea dreptului copiilor la studii şi Comitetul pentru apărarea demnităţii umane şi profesionale. Ne declarăm îngrijoraţi de situaţia şcolilor româneşti din Transnistria, de încălcările flagrante ale drepturilor civile pe ambele maluri ale Nistrului, abuzurile comise de poliţişti şi angajaţii SIS. Condamnăm acţiunile regimului criminal, anticonstituţional de la Tiraspol, dar şi inactivitatea conducerii de la Chişinău şi cerem să fie respectate drepturile omului în Republica Moldova.

Pe 13 august vom organiza un marş autorizat de protest şi pichetarea principalelor instituţii ale statului precum şi ambasada Rusiei. La ora 9.00 ne adunăm în faţa Guvernului, Piaţa Marii Adunări Naţionale, peste o oră ne vom deplasa spre Parlament şi Preşedinţie, iar la ora 11 vom începe pichetarea repetată a Ambasadei Federaţiei Ruse. Pe 2 august a.c. un protest similar a avut loc la iniţiativa ONG HP, dar autorizaţia primăriei a venit foarte tîrziu, cetăţenii n-au fost informaţi în timp util, participarea a fost slabă şi efectul a fost mic. Nimeni dintre demnitari n-a acordat atenţie protestului nostru, ba mai mult, în faţa Preşedinţiei nici n-am fost lăsaţi să ajungem, poliţia a făcut cordon la intersecţie şi i-a împiedicat pe manifestanţi să-şi adreseze mesajul concret, preşedintelui ţării. Sperăm că de această dată presa independentă va informa la timp cetrăţenii despre manifestaţia de protest şi va delega reporteri care să reflecte evenimentul prompt şi echidistant.

Cetăţenii liberi care se întrunesc duminică în Hyde Park (pe Aleea Clasicilor) au constatat că autorităţile constituţionale de la Chişinău nu fac nimic pentru a apăra şi garanta dreptul copiilor la învăţămînt în limba oficială, conducerea statului se limitează doar la declaraţii formale, iar în cazul protestului legal şi justificat, iniţiat de jurnaliştii de la Teleradio-Moldova reprezentanţii forţelor de ordine au intrat în conflict cu autorităţile locale, creînd tensiuni interne periculoase. De asemenea, am constatat că şi conducerea Federaţiei Ruse se face vinovată direct de încălcarea drepturilor omului în Transnistria.

La întrunirile noastre duminicale s-a decis organizarea de proteste stradale menite să sensibilizeze opinia publică şi organismele internaţionale asupra stării de fapt din ţara noastră.

Facem apel către alte organizaţii de presă şi care promovează drepturile omului să se solidarizeze cu comitetele create recent de părinţii şi profesorii copiilor românofoni din Transnistria şi de ziariştii de la Teleradio-Moldova care luptă cu cenzura, propunem tuturor să se exprime public pe marginea cazurilor recente de încălcare a libertăţilor fundamentale în Republica Moldova. Invităm toţi doritorii de a-şi exprima public nemulţumirea să participe la manifestaţiile de protest din 13 august, ora 9 dimineaţa, începînd din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Asociaţia Hyde Park

 

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: