Prima pagină > comunicat de presă > Contra Legii Români de pretutindeni

Contra Legii Români de pretutindeni

1-8.  Acest proiect de lege ni se pare unul revoltător şi scandalos prin prevederile sale lipsite de concreteţe şi care nu spun nimic practic, nou. Legea care urmează să fie adoptată va fi pentru noi cel puţin inutilă, sau chiar contraproductivă.

Astăzi există un cadru legal mult mai generos şi mai concret în România, Republica Moldova şi la nivel de Consiliu al Europei, Organizaţie a Naţiunilor Unite (din care fac parte ambele state româneşti) şi legislaţia Uniunii Europene, spre care tindem cu toţii, dar căror norme încă nu se subordonează juridic nici Bucureştiul, nici Chişinăul.

Cu toate acestea, drepturile noastre culturale, civile şi politice, dar şi ale altor etnici români sau moştenitori de cetăţenie română din afara României sunt încălcate frecvent şi flagrant de toate statele vizate, inclusiv ţara-mamă. Ca ex., cetăţenii români care n-au renunţat niciodată la cetăţenia română – cazul basarabenilor şi a bucovinenilor – sunt nevoiţi să treacă prin proceduri prohibitive şi umilitoare pentru a redobândi sau a re-redobândi cetăţenia românească. Aceştia sunt puşi în situaţia de a aştepta 3-4 ani ca să poată depune dosarele şi 65-70 de ani necesari pentru soluţionarea cererilor. În consecinţă, lipsa unei decizii politice la cel mai înalt nivel pentru a determina o soluţionare justă şi fără tergiversare a acestei probleme perpetuează şirul de încălcări ale drepturilor omului în România.

Avem impresia că prin acest proiect guvernul român încearcă să se eschiveze de la responsabilitatea pe care o are faţă de românii din lumea întreagă, trecând cu vederea problemele existente, muşamalizând obstacolele de natură birocratică, divergenţele de ordin politic care apar în calea exercitării unor drepturi fundamentale prevăzute prin atâtea legi interne şi internaţionale.

Nu vedem necesitatea apariţiei unui act normativ nou care să declare că şi noi suntem fiinţe umane şi avem drepturi, dacă acest document nu prevede modalităţi concrete de exercitare a dreptului, penalizări pentru cei care îl încalcă, o voinţă hotărâtă a conducerii României de a eradica corupţia şi birocraţia din instituţiile publice, care marchează negativ relaţia între statul român şi subiecţii legii discutate.

Acest act nici măcar nu admite că românii ar putea fi majoritari şi la ei acasă pe vaste teritorii din preajma României şi că ei mulţi au cetăţenie română sau ar putea să ceară recunoaşterea ei. Noi toţi suntem puşi în oala minoritarilor care pot să fie doar toleraţi şi acceptaţi în muzee, de parcă acest drept ne lipsea până acum.

Cum se explică juridic dorinţa statului laic România de a finanţa din bani publici lăcaşe de cult peste hotarele ţării în alte state separate de biserică? Contribuabilii din România au fost întrebaţi ce fel de biserici, pentru cine, cum vopr fi construite sau renovate?

Ni se spune că vom avea dreptul să învăţăm în România, dar şi străinii din orice ţară a lumii au acest drept, şi acum unii basarabeni trebuie să achite contracte şi taxe de legalizare egale cu ceilalţi străini. Această lege nu va schimba cu nimic situaţia, doar o va legaliza. Nu se spune nimic despre burse al căror cuantum a fost stabilit acum 10-15 ani şi au rămas neschimbate, nimic despre dreptul de a lucra în România pe durata studiilor sau după.

Cumva trebuie să mulţumim guvernului României pentru dreptul de a face parte din Forumul Comunităţilor Româneşti de Pretutindeni, format pe principii nedemocratice şi netransparente, care nu va fi reprezentativ şi nu va avea nici o putere de decizie, sau pentru o nouă Zi a Românilor de Pretutindeni (deja pe 10 mai, nu pe 30 noiembrie), sau trebuie să fim fericiţi pentru condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim conform art. 6 ca să beneficiem de aceste drepturi generoase?

N-ajungeau umilinţele şi cheltuielile pe care trebuie să le suportăm acum ca să ne fie recunoscut dreptul de a fi egali cu toţi românii pentru că n-am renunţat de bună voie la cetăţenia românească, ci ne-a fost luată cu forţa şi cu trădarea complice a unui guvern român?!

 Ghenadie Brega, drd. în film, Bucureşti
preşedinte al asociaţiei civice internaţionale Hyde Park
cu sediul la Chişinău

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: