Prima pagină > apariţii HP în presă > Organizatorii campaniei „Basarabia, Pământ Românesc”, arestaţi la Chişinău

Organizatorii campaniei „Basarabia, Pământ Românesc”, arestaţi la Chişinău

MIERCURI 30 AUGUST poliţia din Chişinău a arestat 9 persoane, membri şi simpatizanţi ai organizaţiei “Hyde Park”, care participau la un protest faţă de refuzul autorităţilor de a permite amplasarea bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor din parcul central din Chişinău (Rebreanu, fiind ardelean şi nu moldovean, în concepţia unora dintre politicienii de la Chişinău nu are ce căuta pe Aleea Clasicilor – unde se află busturi ale altor scriitori clasici moldoveni).

După cum Altermedia a relatat deja, organizaţia “Hyde Park” era organizatoarea, la Chişinău, a campaniei “Basarabia, pămînt românesc”, care trebuia să se ţină pe 31 august – zi în care se aniversează proclamarea limbii române ca limbă de stat a Republicii Moldova. Cred că tocmai această acţiune a organizaţiei “Hyde Park” este adevăratul motiv al acţiunii poliţiei – autorităţile au vrut ca pe 31 august liderii “Hyde Park” să stea în arest.
Pe motiv că nu există judecător disponibil (31 august e zi nelucrătoare în Republica Moldova), judecarea cazului celor 9 tineri s-a amînat pînă în 1 septembrie, cînd cei 9 au fost eliberaţi, după 42 de ore de arest. Judecarea pe fond a cazului lor s-a amînat.

Autorităţile comuniste de la Chişinău au obţinut ce au vrut – pe 31 august organizatorii campaniei “Basarabia, pămînt românesc” s-au aflat la arest. Campania a fost lansată totuşi de cei rămaşi nearestaţi.

Procesul celor 9 tineri va continua, iar principalele acuzaţii pe care trebuie să le înfrunte sînt:

– participare la protest fără autorizaţie. Organizaţia “Hyde Park” ceruse autorizaţie pentru a protesta faţă de neamplasarea bustului lui Rebreanu. Primăria Chişinău refuzase autorizarea, organizaţia “Hyde Park” atacase decizia primăriei în instanţă şi obţinuse o hotărîre a Curţii de Apel Chişinău prin care era autorizată să organizeze respectivul protest în perioada “29 august 2006 -31 august 2006″. Protestatarii au fost arestaţi pe 30 august. Unul din fineţurile juridice pe care urmează să le rezolve judecătorii chişinăueni este dacă liniuţa dintre datele de 29 şi 31 august înseamnă sau nu că protestul era autorizat şi pe data de 30.

– opunere de rezistenţă la acţiunea poliţiei.

Marius Mioc

Sursa: ro.altermedia.info

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: