Prima pagină > comunicat de presă > Condamnăm vehement acţiunile recente ale poliţiei

Condamnăm vehement acţiunile recente ale poliţiei

17 martie  2009

Declaraţie de presă

Condamnăm vehement acţiunile recente ale poliţiei

Asociaţia Hyde Park condamnă fărădelegile comise de colaboratorii MAI în ultima vreme, în mod special omorîrea prin împuşcare în cap a unui om, a tînărului Alexei Vlas, de către un maior de poliţie aflat în misiune de serviciu. Constatăm cu disperare că cetăţeanul nu mai e în siguranţă în acest stat, cînd forţele de ordine au ajuns un pericol public, iar poliţiştii se comportă ca mafia. Suntem revoltaţi să auzim din declaraţiile oficiale că acea persoană a fost „neutralizată şi că poliţişti au procedat conform legii”. Nici o lege nu permite omorîrea fiinţelor umane, iar circumstanţele descrise de martori pentru presă sunt în contradicţie flagrantă cu cele făcute de poliţişti. Chiar poliţiştii înşişi se contrazic!

În aceste condiţii, pentru că situaţia a degradat inacceptabil, şi comportamentul poliţiştilor de rînd, a ofiţerilor din MAI trădează faptul că sunt acoperiţi de şefii lor, cerem demisia urgentă sau destituirea din funcţie a ministrului Gheorghe Papuc, pe care îl credem vinovat direct de situaţia creată.

De asemenea cerem Procuraturii Generale să investigheze principial şi transparent acest caz, iar cei responsabili să fie atraşi urgent la răspundere penală, administrativă şi disciplinară în mod exemplar.

Suntem îngrijoraţi şi de felul cum au reacţionat forţele de ordine la protestul spontan al sutelor de tineri revoltaţi, care au pichetat pe 17 martie sediile MAI, al Procuraturii Municipale şi a Procuraturii Generale. Credem că este contrar normelor de drept şi democratice să fie reţinut unul sau mai mulţi participanţi la o acţiune paşnică, de către poliţişti în civil, cu aplicarea violenţei, fără ca despre el (tînărul Mihai Badaşcu) să se ştie ceva mai multe ore la rînd.

Suntem îndreptăţiţi să credem că acest comportament al poliţiei trădează complicitatea sau intenţia vădită de a provoca manifestanţii. Astfel de intervenţii am putut observa că s-au orchestrat şi la alte mitinguri şi marşuri de protest sau electorale. Chiar membrii Hyde Park au fost în repetate rînduri victimele acestor scenarii nedemne şi ilegale.

Cerem imperativ forţelor de ordine să respecte drepturile fundamentale ale omului şi prevederile legale. Să participe la întrunirile publice în uniforme de poliţist şi să intervină prompt cînd sunt puse în pericol dreptul la protest şi liberă exprimare al manifestanţilor, să facă uz de forţă doar în cazuri extreme şi justificate legal, să nu facă deloc uz de armele de foc sau numai în mod excepţional şi cu respectarea legii despre poliţie şi a regulamentelor.

Facem apel la societatea civilă, clasa politică şi structurile de stat abilitate să ia atitudine şi să condamne aceste abuzuri.

Declarăm că vom susţine şi participa cu membrii Hyde Park la orice protest paşnic şi legal, pe care nu le putem organiza de unii singuri, deoarece nu ne simţim în siguranţă. Amintim că din aceste considerente acum un an am solicitat azil politic în ţări democratice, unde dreptul la viaţă şi alte libertăţi fundamentale sunt respectate de către stat.

Parascovia Topada,
preşedinte

MD 2012, căsuţa poştală 2347,
Chişinău, Republica Moldova
www.Curaj.Net  |  hp@Brega.org | p_topada@yahoo.com   

Tel. +373 69350894 | 69813106 
hp@Curaj.Net
www.Curaj.Net/hp

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: