Prima pagină > comunicat de presă > CEDO recunoaşte că ne-au fost încălcate drepturile în anii 2004-2006

CEDO recunoaşte că ne-au fost încălcate drepturile în anii 2004-2006

1 aprilie  2009

CEDO recunoaşte că ne-au fost încălcate drepturile în anii 2004-2006

Ieri pe situl oficial al Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost publicate primele trei hotărâri pe cazuri intentate de ONG Hyde Park împotriva Republicii Moldova, în care reclamam încălcarea dreptului la liberă întrunire, apărat de Constituţia RM, dar şi de articolul 11 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, act internaţional specializat, pe care statul nostru l-a ratificat şi el prevalează chiar asupra legilor interne, dacă acestea intră în contradicţie cu CEDO.

Chiar dacă Agentul Guvernamental a pretins că Asociaţia Civică Internaţională Hyde Park nu poate fi considerat succesor al ONG Hyde Park, deoarece ea nu este înregistrată la Ministerul Justiţiei, CEDO a constatat corect că suntem aceeaşi fondatori, acelaşi nume, aceeaşi petiţionari, deci a recunoscut ca organizaţie legală şi un grup organizat neformal. Instanţa europeană a acceptat explicaţia noastră că am auto-dizolvat ONG-ul, pentru că eram hărţuiţi.

Constatăm cu regret că în instanţele interne de judecată n-am putut să demonstrăm că avem dreptul de a ieşi în stradă, judecătorii acceptînd mai degrabă pretextele inventate de funcţionarii municipali, decît argumentele noastre. În unul dintre cazuri (nr. 45095/06), chiar colegiul de la Curtea Supremă de Justiţie a comentat la argumentul nostru că actul emis de primărie este legal şi conform cu art. 11 al CEDO”. Numai că decizia judecătorilor de la Strasburg a demonstrat contrariul, astfel trebuie să înţelegem că judecătorii noştri sunt fie  rău intenţionaţi, incompetenţi, sau departe de a înţelege ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Iar, din cauza lor, şi statul Republica Moldova e încă departe de standardele europene şi sunt necesare măsuri urgente, radicale pentru a schimba situaţia.

Mai regretăm că doar indirect şi într-o măsură insuficientă vor plăti cei vinovaţi de aceste condamnări (vedeţi pe verso numele lor evidenţiate cu negru), dar şi contribuabilii majoritari ar trebui să ştie că nu e bine să stea de-o parte cînd semenii lor sunt nedreptăţiţi. Ei ar putea fi mîine următoarea victimă, sau vor trebui să plătească pentru indiferenţă cu buzunarul (prin impozitele plătite la bugetul public).

Noi promitem că aceşti bani, cînd vor ajunge la Hyde Park, vor fi utilizaţi pentru proiectele noastre de promovare a libertăţii cuvîntului, apărarea drepturilor omului şi pentru lupta cu cenzura. Vom considera-o drept contribuţia benevolă a concetăţenilor noştri la activităţile publice ale ACI Hyde Park.

Parascovia Topada,
preşedinte
 

Primul Dosar Hyde Park la CEDO

La 30 decembrie 2004 viceprimarul Gheorghe Susarenco a interzis ONG Hyde Park să picheteze Ambasada României pe 5 ianuarie 2005 în semn de protest faţă de atitudinea Autorităţilţor române pentru persoanele din RM aflate la studii în România, motivul invocat a fost opinia reprezentanţilor Procuraturii, SIS şi MAI, care la şedinţa din 29 decembrie 2004 a Comisiei convocate de Autorităţile Locale, au considerat inoportune şi nefondate cerinţele protestatarilor. S-a mai luat în consideraţie faptul că «finanţarea studiilor în România este suportată de către Guvernul acestei ţări, iar soluţionarea cerinţelor invocate în declaraţia prealabilă ţine de organele de drept din România».

Judecătorul Mihai Ciugureanu de la Curtea de Apel a respins pe 21 februarie cererea noastră. Iar pe 8 iunie 2005, Colegiul CSJ condus de Anastasia Pascari, judecător Dionisie Vition şi Eugenia Fistican au trimis dosarul la rejudecare în prima instanţă. La 6 octombrie 2005 judecătorul Valeriu Arhip respinge iar cererea noastră ca fiind nefondată. Pe 14 decembrie 2005 Colegiul CSJ : Nicolae Clima, Ala Cobăneanu, Mihail Nicolaev au repins recursul nostru numărul doi. Plîngerea ONG Hyde Park a fost înregistrată la CEDO pe 21 august 2006 cu nr. 33482/06

Al doilea Dosar Hyde Park la CEDO

La 21 februarie 2006, primarul interimar Vasile Ursu ne-a interzis să protestăm pe 25 februarie, orele 11-13, în faţa sediului Parlamentului împotriva modului de organizare a concursului EuroVision. Pe 24 februarie judecătoarea Domnica Manole a respins cererea noastră de chemare în judecată, iar pe 28 iunie 2006 Colegiul de la Curtea Supremă de Justiţie compus din judecătorii Vasile Tătaru şi Ala Сobăneanu, condus de Nicolae Clima a respins recursul nostru ca nefondat. Pe 13 noiembrie 2006 cererea noastră a fost înregistrată la CEDO cu nr. 45094/06.

Al treilea Dosar Hyde Park la CEDO

La 7 octombrie 2005, primarul Vasile Ursu a semnat dispoziţia 924-d, prin care se refuză autorizarea întrunirii sub formă de miting anunţată de ONG Hyde Park în Grădina Publică Ştefan cel Mare pe 14 octombrie 2005, deoarece”în ziua de 14 octombrie se va sărbători Hramul Oraşului şi, conform programului municipal, vor avea loc mai multe manifestaţii culturale, inclusiv şi în Grădina Publică”. La 2 decembrie 2005, judecătorul Valeriu Arhip de la Curtea de Apel a respins cererea noastră de chemare în judecată. Abia pe 3 mai 2006, colegiul CSJ, format din judecătorii Dionisie Vition şi Iuliana Oprea, condus de Vera Macinski, a respins şi recursul nostru, explicînd şi că actul emis de primărie este legal şi „conform cu art. 11 al CEDO”.

Cererea noastră adresată Înaltei Curţi de la Strasburg pe 25 august 2006 a fost înregistrată în luna noiembrie cu nr. 45095/06.

În toate aceste cazuri am fost reprezentaţi la CEDO de A. Postica, avocat din cadrul Asociaţiei Promo-Lex.

MD 2012, căsuţa poştală 2347, Chişinău,Republica Moldova                                    www.Curaj.Net  |  hp@Brega.org | p_topada@yahoo.com   
 Tel. +373 69350894 | 69813106

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: