Prima pagină > Fără categorie > Guvernul Republicii Moldova urmează să plătească despăgubiri în valoare de 12 mii euro asociaţiei Hyde Park

Guvernul Republicii Moldova urmează să plătească despăgubiri în valoare de 12 mii euro asociaţiei Hyde Park

Guvernul Republicii  Moldova va trebui să plătească 12 mii euro asociaţiei Hyde Park, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut încălcarea drepturilor la liberă întrunire a acesteia.

Info-Prim Neo

Trei hotărâri pe cazuri intentate de Hyde Park împotriva Republicii Moldova au fost publicate la 31 martie pe situl oficial al CEDO, transmite Info-Prim Neo.

Cele trei cazuri făcute publice prevăd perioada anilor 2004-2006. Primul dosar Hyde Park la CEDO datează din 2004, când asociaţiei i-a fost interzis de către primăria municipiului Chişinău să picheteze Ambasada României în Republica Moldova în semn de protest faţă de atitudinea autorităţilor române pentru persoanele din Republica Moldova, aflate la studii în România. Cel de-al doilea dosar, din 2006, a prevăzut respingerea recursului de chemare în judecată pentru că le-a fost interzis protestul în faţa sediului Parlamentului împotriva modului de organizare a concursului Eurovision. Al treilea dosar Hyde Park la CEDO, din 2005, a prevăzut refuzul autorizării unui miting în centrul capitalei.

„Constatăm cu regret că în instanţele interne de judecată n-am putut să demonstrăm că avem dreptul de a ieşi în stradă, judecătorii acceptând mai degrabă pretextele inventate de funcţionarii municipali, decât argumentele noastre”, a declarat miercuri, 1 aprilie, într-o conferinţă de presă, organizată la Agenţia Info-Prim Neo, Parascovia Topada, preşedintele asociaţiei Hyde Park. „Astfel trebuie să înţelegem că judecătorii noştri sunt fie rău intenţionaţi, incompetenţi, fie departe de a înţelege ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a mai spus ea.

Oleg Brega, primul preşedinte al Hyde Park, a anunţat că o altă cauză la CEDO urmează să fie făcută public la 7 aprilie curent, pentru care Guvernul Republicii Moldova va plăti de la 12 la 20 mii euro. „Suntem încântaţi că am câştigat şi ni s-a dat dreptate, sperăm că această victorie va infl uenţa schimbarea de comportament a autorităţilor, pe când poliţia dimpotrivă a devenit mai agresivă în privinţa mitingurilor pe care le sistează”, a spus Oleg Brega.

Ghenadie Brega, membru Hyde Park, a spus că banii pe care asociaţia urmează să-i obţină de la Guvern, vor fi utilizaţi pentru proiectele de promovare a libertăţii cuvântului, apărare a drepturilor omului şi pentru lupta cu cenzura. Membrii asociaţiei au mai menţionat că se pregătesc pentru a fi în opoziţia oricărei guvernări.

Asociaţia Hyde Park are 15 cereri comunicate la CEDO, dintre care 7 sunt puse pe rol, 4 pronunţate, inclusiv 3 publice.

Sursa: basarabialazi.ro

Categorii:Fără categorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: