Prima pagină > declarații > Să prevenim dictatura prin lege!

Să prevenim dictatura prin lege!

Propunem să fie instituit prin lege atît pragul electoral – ideal ar fi să avem un prag de 1%, care ar echivala cu ceva mai mult de un mandat în legislativ – dar şi un plafon de reprezentare în Parlament, ca niciun partid să nu poată guverna singur, astfel să prevenim dictatura, la care suntem predispuşi din cauza lipsei de tradiţie democratică şi a influenţelor externe prea puternice pentru un stat independent.
Asociaţia noastră propune spre discuţie societăţii civile, clasei politice şi guvernărilor să ia în consideraţie posibilitatea limitării numărului maxim de mandate pe care să le deţină un singur partid, ca să fie evitată guvernarea autocrată, dictatura unui singur partid, de regulă condus de un lider influent, care poate subordona prin tertipuri şi interpretări toate puterile în stat, astfel punînd în pericol pluralismul, diversitatea politică, democraţia şi drepturile fundamentale.
Pledăm pentru un prag electoral comun de un procent pentru toţi concurenţii electorali, şi un plafon de 33% pentru partide. Cel mai puternic partid, care va acumula mai mult, să-şi poată asuma guvernarea de unul singur, dar cu minoritatea de o treime a legislativului, voturile acumulate de ei în alegeri, să fie redistribuite concurenţilor mai mici, de sub pragul electoral, ca toate curentele de opinie din societate, păturile minoritare să nu fie excluse, neglijate, exploatate, ci să poată participa direct la adoptarea deciziilor în stat, să poată forma coaliţii dinamice, să-şi poată negocia interesele.
Credem că o astfel de reformă va dinamiza viaţa politică, va intensifica ritmul schimbărilor şi ne va feri pe viitor de riscul dictaturii şi totalitarismului.
Parascovia Topada,
preşedintele Asociaţiei Hyde Park

Categorii:declarații
  1. 15/10/2009 la 23:29

    Idea cu instituirea unui plafon este interesanta, insa parerea mea este ca acest plafon poate fi si mai mare de 33%; cred ca daca principiul democratiei este majoritatea, atunci putem sa optam pentru un plafon format de o majoritate simpla de 51 de deputati. In ce priveste pragul pentru partide nu cred ca s-ar accepta ca el sa fie de doar un procent; si poate ca nici n-ar fi corect, pentru ca un parlament este ales pentru a guverna, dar nu pentru a ne servi show-uri ieftine bazate pe scandal si polemici; avem exemplul CMC unde consilieri pot ajunge persoane de tipul Oniscenco si Klimenco. Pentru partide poate ca ar fi bine sa se revina la pragul de 4%, care a fost votat de comunisti sau cel mult sa-l scada la 3%, pe cind pentru candidati independenti 1% ar fi destul.

    http://ajcd.blog.com/2009/09/30/reforma-constitutionala/

  1. 12/01/2010 la 19:03

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: