Prima pagină > declarații > Declaraţie Hyde Park despre predarea religiei în şcoală

Declaraţie Hyde Park despre predarea religiei în şcoală

ACI Hyde Park se declară profund îngrijorată vizavi de luările de poziţie ale unor înalţi demnitari din noul Guvern, conform cărora se preconizează introducerea în şcoală a religiei, mai exact a Educaţiei Creştin-Ortodoxe, în calitate de obiect de studiu. Considerăm că legalizarea în şcoli a noului obiect de studiu este în contradicţie flagrantă cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care stipulează că  Biserica e separată de Stat. Totodată, religia în şcoală va fi un măr al discordiei, va genera noi surse de discriminare, îi va împărţi pe elevi şi profesori în creştini (ortodocşi) şi necreştini (neortodocşi), va prejudicia grav interesele elevilor care nu provin din familii creştine (ortodoxe).

Este evident că rolul şcolii în societate e unul de informare, nu de îndoctrinare. Religia nu este o ştiinţă, deci implicit nu se pretează studiului obligatoriu în şcoli. Fiecare cetăţean credincios este liber să-şi manifeste ataşamentul faţă de religia sa în spaţiul intim şi în locaţii special amenajate pentru susţinătorii unui cult sau altul – biserici, case de rugăciuni, sinagogi, moschei, temple etc.

Autorităţile sunt obligate să prevadă riscurile inerente unui asemenea demers nechibzuit cum este studiul obligatoriu al dogmelor unui cult şi să nu polarizeze societatea inventând artificial încă un conflict inutil. ACI Hyde Park protestează împotriva tentativelor de subminare a statului laic prin introducerea religiei în şcoli şi cere responsabililor să nu admită încălcarea Constituţiei RM, neadmiţând ingerinţa bisericii în treburile publice.

Parascovia Topada
preşedinte Hyde Park
069813106
parascovia.topada@gmail.com

Categorii:declarații
 1. Antivi-rus
  10/12/2009 la 15:30

  Religia trebuie introdusa in scoli neaparat, asta doar ca ea trebuie sa fie facultativa.Tineretul de azi e degradat spiritual (si nu numai din pacate), acesta nu mai este un secret.
  Acum in scoala generala nu se mai face carte adevarata,nu se ocupa nimeni de educatia morala si spirituala,ca rezultat apar generatii de imbecili, o masa gri,usor manipulabila.

 2. Antivi-rus
  10/12/2009 la 15:36

  Ma mir ca ‘parkul’ ista al vostru mai exzista,cautativa de treaba, lasati prostiile, nu faceti ‘gunoi’ in societate este in deajus si asa…
  ha-ha-ha…sa mori nu alta ! ‘ACI Hyde Park se declară profund îngrijorată …’, aveti grija de voi mai bine, vedeti unde va bagati nasul, sa nu ramineti fara dinsul!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: