Prima pagină > declarații > Petiţie: Cerem pedepsirea vinovaţilor din MAI

Petiţie: Cerem pedepsirea vinovaţilor din MAI

In atentia

Dlui Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului RM, presedinte interimar al RM
Dlui Vlad Filat, prim-ministru al RM,
Dlui Serafim Urechean, prim-vicepresedinte al Parlamentului RM,
Dlui Marian Lupu, presedintele PD, deputat in Parlamentul RM,
Dlui Vitalie Nagacevschi, presedintele comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprile, 2009,
Dlui Victor Catan, ministru de Interne al RM,
Dlui Valeriu Zubco, procuror general al RM,
Dlui Dorin Chirtoaca, primar general al mun. Chisinau.

STIMATI DOMNI!

Noi, un grup de participanti la evenimentele din 6-7 aprilie 2009, ne exprimam profunda indignare in legatura cu numirea lui Serghei Cociorva in functia de comisar general al politiei din mun. Chisinau. Consideram mentinerea persoanei respective in functia data drept o eroare grava din urmatoarele considerente

1. Serghei Cociorva in perioada dictaturii voroniste a detinut mai multe functii importante in cadrul MAI, ultima fiind cea de sef-adjunct al Directiei misiuni speciale. Va reamintim ca politicianul Sergiu Mocanu a fost retinut anume de catre angajatii si in izolatorul structurii respective.

2. Serghei Cociorva a facut propaganda electorala in favoarea comunistilor in comisariatele de politie.

3. Serghei Cociorva a participat la falsificarea doosarelor in legatura cu evenimentele din 7 aprilie si a aprobat tacit maltratarea tinerilor retinuti de politie. Cea mai elocventa dovada este cazul lui Anatol Matasaru, care inca la 10 aprilie, intr-o inregistrare video efectuata cu camera ascunsa de catre avocatul acestuia, Anatol, care are pe fata semne evidente de aplicare a violentei, declara ca este interogat de catre Cociorva pana noaptea tarziu si impus sa faca declaratii, in schimbul pastrarii vietii si a libertatii, precum ca protestele acestuia au fost finantate de catre Filat, Ghimpu, Urechean, Chirtoaca si regizate de Lorena Bogza. Acest filmulet a fost preluat de catre cele mai prestigioase mass-media din lume si este atasat la dosarul privind torturarea lui Matasaru, aflat pe rol la CEDO. Mentionam ca detinem informatii precum ca Serghei Cociorva figureaza in dosarul intentat de catre Procuratura militara asupra cazului de torturare a lui Matasaru si ca uniii politisti au declarat ca ar fi primit indicatii verbale de la Serghei Cociorva.

Suntem nedumeriti in legatura cu pozitia MAI ca Serghei Cociorva ar fi fost ales pe criteriii profesionale. Nu negam ca acesta ar fi un profesionist in descoperirea crimelor, dar consideram ca comportamentul lui si atasamentul pe care l-a avut fata de fosta guvernare comunista, statul sau moral, pur si simplu nu-i permite sa detina aceasta functie, sa reformeze politia din capitala si sa reabiliteze imaginea ei. Pe de alta parte consideram ca sunt mai multi politisti demni, profesionisti, multi dintre care au fost disponibilizati nelegitim de catre ministrul Papuc.

Nu credem ca Serghei Cociorva si-a schimbat convingerile si a devenit un alt om peste noapte, asa cum nu credem in schimbarea de ultima ora a lui Iurie Rosca. Majoritatea semnatarilor aceste scrisori, am fost torturati prin comisariate, intimidati si persecutati de politie, am avut si inca mai avem dosare penale intentate la comanda. Din cont propriu am inregistrat mii de discuri anticomuniste pe care le-am difuzat prin sate, am mers din proprie convingere de la casa la casa pentru a explica oamenilor de la sate despre ororile si faradelegile comunistilor. Consideram ca sacrificiile noastre au meritat, reusind sa debarcadam comunismul din Republica Moldova. Insa noi nu am suportat tortura si persecutiile pentru ca sa pregatim fotolii unor politisti compromise cum ar fi Serghei Cociorva. La ce sa ne asteptam acum?La noi persecutii si maltratari? Cine va apara familia lui Anatol Matasaru, care a fost amenintat de Cociorva ca ii va face viata imposibila, oriunde s-ar afla? Cum va fi reabilitata imaginea politiei chisinauiene, avand drept conducator o persoana compromisa? Si in cele din urma ce vor crede oamenii despre Alianta, acei cetateni care au votat pentru scimbare?

semneaza petitia!

Categorii:declarații
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: