Prima pagină > declarații, protest > Poziţia Asociaţiei Hyde Park vis a vis de cazul din Străşeni

Poziţia Asociaţiei Hyde Park vis a vis de cazul din Străşeni

Asociaţia Hyde Park este alarmată şi revoltată de atacurile violente ale primarului de Străşeni asupra reprezentanţilor societăţii civile.
Joi, 24 decembrie, în timpul şedinţei consiliului local Străşeni, primarul Constantin Priguza l-a agresat verbal, dar şi fizic pe tânărul activist social, Gheorghe Vasluian. Mai mult, fiind alungat din sala de şedinţe, Gheorghe Vasluian a fost brutalizat şi ameninţat de bodyguardul funcţionarului. Motivul indignării domnului Priguza este faptul că Gheorghe Vasluian filma şedinţa consiliului local. Astfel, cazul devine şi mai jenant, întrucât prin aceasta tânărul, care este şi membru Hyde Park, garanta din proprie voinţă transparenţa, sarcină fundamentală a fiecărei instituţii de stat.

Primarul de Străşeni a încălcat deliberat dreptul la libertate şi siguranţă şi dreptul la informaţie, care sunt protejate de Constituţia RM, dar şi de Convenţia internaţională a drepturilor civile şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Republica Moldova fiind semnatară a acestor tratate. Inevitabil, Constantin Priguza urmează să fie tras la răspundere. Din cauza lipsei de etică profesională şi de respect pentru drepturile omului manifestate de primar, înregistrarea video realizată de Gheorghe Vasluian va servi drept probă în cadrul procesului de judecată, în loc să fie, aşa cum preconiza tânărul, o sursă de informare publică privind activitatea Consiliului local Străşeni.

Îngrijorător este faptul că şi alţi tineri au fost trataţi în mod similar de acelaşi primar, Constantin Priguza, şi de consilieri, pentru că încercau să filmeze la şedinţele consiliului local Străşeni. Înregistrarea video de data trecută, care demonstrează net aroganţa şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, au fost publicate pe internet. Totuşi, pentru că societatea civilă nu a reacţionat adecvat, primarul Priguz îşi permite să manifeste acelaşi comportament faţă de cetăţeni în continuare. Condiţia sa de funcţionar public presupune angajarea în slujba cetăţenilor şi obligaţia sa de a activa în conformitate cu valorile democratice. Încălcându-le flagrant, primarul de Străşeni merită să fie, în primul rând, demis, pentru a crea un precedent, care ar schimba atitudinea celorlalţi funcţionari de stat.

25 decembrie 2009

Parascovia TOPADA
Preşedinte Hyde Park

http://www.curaj.net/?p=29654

http://www.curaj.net/?p=29612

http://www.curaj.net/?p=29664

Categorii:declarații, protest
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: