Prima pagină > apariţii HP în presă > Proteste la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău

Proteste la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău

Un protest contra fărădelegilor aşa-ziselor autorităţi transnistrene a avut loc în a doua jumătate a zilei în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Potrivit unei declaraţii a Asociaţiei Civice Hyde Park, protestatarii au cerut: 1) respectarea drepturilor omului în Transnistria; 2) scoaterea urgentă şi necondiţionată a armamentului şi contingentului trupelor militare străine ruse rămase pe teritoriul Republicii Moldova – în regiunea ei estică; 3) schimbarea formatului forţelor pacificatoare militare cu forţe comune poliţieneşti constituite din ţările membre UE şi restabilirea regimului constituţional pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Într-o declaraţie cu privire la încălcarea drepturilor omunlui în Transnistria, publicată de Curaj.Net, Hyde Park cere, eliberarea persoanelor deţinute ilegal în transnistria şi expulzarea din Ţară a ambasadorului rus pentru neimplicarea şi ignorarea ilegalităţilor comise de cetăţenii ruşi”.

„Au trecut peste 3 luni de la arestul ilegal al jurnalistului independent Ernest Vardanean. Părinţii lui Ilie Cazac, arestat şi el ilegal, sunt în greva foamei deja a 13-a zi, iar despre tânăra din Tighina, arestată zilele trecute şi ţinută în calitate de ostatic în condţii inumane, nu se cunoaşte mai nimic”, se arată în declaraţia citată.

În acelaşi context, autorii declaraţiei amintesc şi de pactul Molotov-Ribbentrop, încheiat de către Hitler şi Stalin, la 28 iunie 1940, în urma căruia armata roşie a anexat Basarabia şi Nordul Bucovinei, după care au urmat deportările şi deznaţionalizarea în masă a populaţiei locale.

Potrivit declaraţei citate, semnată de către Anatol Hristea-Stan, preşedinte al ACI Hyde Park, membrii asociaţiei vor picheta Ambasada Rusiei la 25, 26, 27 şi 28 iunie 2010 între orele 13:30 – 16:30.
HotNews.md aminteşte că, zilele trecute, pe Facebook, s-a lansat o iniţiativă civică de a ieşi la protest în susţinerea persoanelor şi a familiilor care au de suferit din cauza regimului neconstituţional din stânga Nistrului.

Sursa: www.hotnews.md

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: