Prima pagină > apariţii HP în presă > Protest şi comemorare după 18 luni de la acţiunile din 7 aprilie 2009

Protest şi comemorare după 18 luni de la acţiunile din 7 aprilie 2009

Zeci de tineri s-au adunat joi, 7 octombrie, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, după care au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa sediului guvernului

Participanţii au afişat o pancartă mare cu inscripţia „Victime avem, cine sunt criminalii?” şi au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, în special a celor care au maltratat tinerii în locurile de detenţie.

„Sunt multe plângeri de la cetăţeanul de rând care nu au ajuns în instanţa de judecată. Sunt oameni care au fost maltrataţi de către instituţiile statului şi care nu şi-au găsit dreptate. Considerăm că tăcerea este complice”, a declarat Oleg Brega, unul dintre organizatorii protestului.

„Credeam că odată cu schimbarea guvernului se va face lumină. Nimic nu s-a făcut. Cerem tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Vrem numele celor care au făcut scenarii şi celor care le-au executat, celor care au bătut şi au omorât”, a declarat un alt participant la acţiune

În acelaşi timp, Vadim Ungureanu, un tânăr de 22 de ani, care s-a aflat în penitenciarele de la Chişinău şi a fost maltratat de oamenii legii are îndoieli că-şi va găsi dreptatea vreodată. În plus, potrivit lui, ajutorul financiar pe care guvernul a decis să-l acorde persoanelor care au avut de suferit în urma violenţelor, nu acoperă nu acoperă nici pe de parte din suferinţele acestora. „Unii au rămas invalizi pe viaţă. Cea mai mare despăgubire pe care ne-o pot da autorităţile este penalizarea celor vinovaţi”, a declarat el

Zeci de mii de persoane au protestat pe 6 şi 7 aprilie 2009 în centrul Chişinăului împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare şi a guvernării comuniste, dar în scurt timp o parte dintre protestatari au devenit violenţi, au intrat în altercaţii cu poliţia, au atacat sediile preşedinţiei şi parlamentului şi au distrus practic tot ce au găsit în interiorul acestora.

Comuniştii au acuzat opoziţia de organizarea acestor acţiuni, în timp ce liderii acesteia au negat orice implicare, acuzând la rândul lor puterea comunistă de infiltrarea provocatorilor în rândul mulţimii.

Ulterior, poliţia a arestat câteva sute de tineri, unii dintre ei acuzând că au fost maltrataţi în detenţie. Cel puţin un tânăr, Valeriu Boboc, a decedat din cauza loviturilor primite de la oamenii legii.

Sursa: azi.md

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: