Prima pagină > declarații > Guvernarea pune în pericol pluralismul de opinie și libertatea de întrunire

Guvernarea pune în pericol pluralismul de opinie și libertatea de întrunire

Primăria și Guvernul ar trebui să gestioneze mai responsabil și în spirit european, democratic situația de conflict în jurul PMAN, rîvnită de mai mulți solicitanți să facă miting pe 1 mai.

Constatăm cu îngrijorare că partidele de la guvernare, prin reprezentanții săi din funcții publice, recurg la șiretlicuri descalificante pentru a zădărnici manifestațiile stradale inițiate de societatea civilă incomodă pentru AIE și de opoziția politică.

Credem că autoritățile municipale de la Chișinău au greșit permițînd numai simpatizanților PLDM să se întrunească în piața din fața Guvernului, în timp ce alte 3 partide de opoziție au solicitat același lucru, la care se adaugă și intenția sindicatelor, precum și a asociației Salvgardare de a organiza întruniri publice tot pe 1 mai 2012, în același spațiu public. Suntem siguri că edilii capitalei, dacă ar fi fost mai puțin dependenți politic și ar fi ținut cu adevărat la valorile democrației europene, ar fi permis tuturor să facă uz de dreptul constituțional de a se exprima prin întruniri pașnice. Fie că se făceau cordoane și parcele pentru fiecare solicitant sau grup divergent, fie că se dădeau intervale de timp diferite prin tragere la sorți sau în ordinea depunerii cererilor, dar toată lumea trebuia să aibă drepturile fundamentale garantate.

Acum s-a creat o situație de conflict și sunt posibile tensiuni greu de controlat de către forțele de ordine, care la un eveniment stradal recent au părut că nu sunt pregătite pentru a preveni ciocniri între participanții la două manifestații distincte.

În plus, există riscul ca cei nedreptățiți să apeleze la instațele de judecată, și autoritățile să fie impuse să plătească despăgubiri de mii de euro, așa cum s-a întîmplat în anii trecuți, cînd erau interzise manifestațiile Hyde Park, și CEDO a găsit Guvernul RM vinovat pentru gafele comise de Primăria Chișinău și de instanțele de judecată moldovenești.

Facem apel la autoritățile centrale să intervină urgent pentru a soluționa această situație revoltătoare. Să împartă ziua de 1 mai și Piața Marii Adunări Naționale măcar în 2 părți, una să fie pentru cei care vor să participe la sărbătoarea oamenilor muncii, alta să fie pentru cei care vor să protesteze contra guvernului. Altfel democrația va degrada și încrederea cetățenilor în statul de drept se va știrbi irecuperabil.

Hyde Park consideră că libertatea de întrunire este un pilon fundamental al democrației și cea mai veridică dovadă că guvernanții își ascultă poporul.

Categorii:declarații
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: