Prima pagină > declarații > Declarație Hyde Park despre interzicerea acţiunii unioniste de la Bălţi

Declarație Hyde Park despre interzicerea acţiunii unioniste de la Bălţi

ACI Hyde Park își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția autorităților locale de la Bălți de a interzice acțiunea unionistă de pe 5 august 2012.

Credem că argumentele invocate de primarul interimar nu trebuie să fie luate în considerație de instanța de judecată, deoarece nu se bazează pe fapte și prevederi legale. Iar intenția edilului de a opri acțiunea nu poate însemna decît nedorința de a asigura buna desfășurare a întrunirii anunțate drept pașnice, sau ca o manifestare de românofobie regretabilă și ilegală, probabil motivată politic.

Credem că statul, în persoana autorităților locale și ale forțelor de ordine au obligația activă de a contribui la păstrarea ordinii publice atunci cînd un cetățean sau un grup vrea să-și exprime pașnic opiniile. În loc să incite la ură și violență, demnitarii locali ar trebui să cheme la calm și să facă tot posibilul pentru a preveni ciocnirile stradale sau deturnarea acţiunilor manifestațiilor.

Amintim că ACI Hyde Park a căștigat în ultimii trei ani mai multe procese la CEDO pentru că statul a interzis sau n-a asigurat libertatea de întrunire, așa cum s-a angajat prin Constituție și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Iar hotărîrea înaltei curți de la Strasbourg în cazul GenderDoc-M contra Moldova din luna iunie anul curent demonstrează că statul trebuie să asigure dreptul al întrunire chiar și grupurilor sau purtătorilor de opinie deranjantă.

Gheorghe Lupuşoru,
preşedinte al Asociaţiei Hyde Park

contact: 069350894
curajtv@gmail.com

  

Categorii:declarații
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: