Prima pagină > declarații > Hyde Park condamnă atacul banditesc asupra activistului civic Oleg Brega

Hyde Park condamnă atacul banditesc asupra activistului civic Oleg Brega

RO – Asociația Hyde Park condamnă atacul mascaților asupra jurnalistului și activistului civic Oleg Brega din data de 21 iunie 2014, ora 21.00, în Chișinău.

Considerăm că această infracțiune are legătură directă cu activitatea sa civică și jurnalistică, este motivată de ură și intră sub incidența legislației penale. Fiind săvârșit în grup, în plină zi, atacul s-a soldat cu urmări grave pentru integritatea fizică și psihică a acestuia.

Solicităm organelor abilitate să intervină cu promptitudine, să investigheze cazul în toată complexitatea și să anunțe opinia publică ce măsuri se întreprind pentru contracararea acestor abuzuri în societate.

 • EN – Hyde Park condemns the violent attack of the civic activist Oleg Brega

The human rights NGO, Hyde Park condemns the violent attack of the human rights activist – Oleg Brega. The assault was committed by a group of masked criminals on 21st of June 2014, at 9 pm in the capital city of Moldova, Chisinau.

We strongly believe that this offence is directly linked with his journalistic, civic activity and his dynamic involvement in the problems of the community. The group attack was most probably motivated by hatred and it falls under the incidence of criminal law. Due to the fact that it was committed by a group of individuals, the attack had a critical outcome in terms of the victim’s integrity as well as his physical health.

We request a thorough investigation and a prompt intervention from the authorities in this serious case of violence, as well as an open dialogue with the public regarding their findings. We sincerely hope that the authorities’ involvement will prove critical in diminishing the pattern of violence towards human rights activists in Moldova, especially since Moldova is seeking recognition as a developing democracy within the European Community

.

_________________________

Eveniment: Un jurnalist BĂTUT în stradă, altul – ARESTAT. Opriți violența!

Duminică, ora 16.00, Asociația Hyde Park, a organizat o acțiune de protest care a început la Microfonul Liber, de pe Aleea Clasicilor, apoi a continuat în fața Guvernului Rep.Moldova.

Considerăm că aceaste infracțiuni au legătură directă cu activitatea civică și jurnalistică a victimelor, este motivată de ură și intră sub incidența legislației penale.

Am solicitat organelor abilitate să intervină cu promptitudine, să investigheze cazurile în toată complexitatea și să anunțe opinia publică ce măsuri se întreprind pentru contracararea acestor abuzuri în societate.

Amintim că zilele trecute au avut loc percheziții la sediul unui portal de știri și reținerea abuzivă a unui reporter de către organele de poliție.

La numai o zi distanță, și jurnalistul Oleg Brega a fost atacat în plină tradă de un grup de mascați, incident care s-a soldat cu urmări grave pentru integritatea fizică și psihică a acestuia.

Categorii:declarații
 1. 23/06/2014 la 07:38

  EN – Journalists attacked and taken into custody in Moldova
  http://www.moldova.org/journalists-attacked-in-moldova/

  A human rights activist and journalist from Moldova, Oleg Brega was attacked by unknown, masked men. The incident happened on a street in Chisinau on Saturday evening.

  Mr. Brega said he was attacked with pepper spray and hit in the face with the feet. The journalist, who works for Curaj TV, believes that the assault is linked to his activity as a human rights activist in the community and over the Internet.

  Human rights NGO, Hyde Park said in a statement that it condemns the violent attack on Oleg Brega.

  “We strongly believe that this offence is directly linked with his journalistic, civic activity and his dynamic involvement in the problems of the community,” the NGO said.

  According to the Hyde Park, “the attack was most probably motivated by hatred.” The NGO calls on law enforcement authorities in Moldova to conduct a thorough investigation of this offence.

  “We sincerely hope that the authorities’ involvement will prove critical in diminishing the pattern of violence towards human rights activists in Moldova, especially since Moldova is seeking recognition as a developing democracy within the European Community,” the Hyde Park said.

  This attack on journalists comes a day after another reporter working for Deschide.MD news portal was taken in police custody and his office was searched.

  According to law enforcement, he is being suspected of blackmailing and corruption. However, the newsroom claims that the incident is a well organized retaliation of the Ministry of Interior.

  The police said that the journalist has allegedly obtained discreditable information about several public persons from a person who administers a database with private information and state secrets.

  Several media watchdogs have expressed their concern with the taken into custody of Mr. Ungureanu and the searches conducted at the office of Deschide.MD.

  “We call on the Ministry of Interior to provide clarity, objectivity, fairness and maximum transparency in this dossier,” the NGOs said in a joint statement. “Furthermore, we request respect for the rule of law and legislation, and enjoin intimidation of media and journalists.”

 2. 23/06/2014 la 11:49

  Presa despre acest atac banditesc:

  Activistul Oleg Brega a fost atacat de indivizi mascați

  Activistul civic Oleg Brega a fost atacat în această seară de un grup de persoane care purtau măști pe față. Acesta a fost stropit cu spray în ochi și lovit cu picioarele. Cazul a avut loc în sectorul Botanica din capitală. Contactat de ZdG, Oleg Brega ne-a spus că a fost atacat de câțiva indivizi în timp ce se întorcea de la o întrunire la care a serbat ziua umanismului. Bărbatul care mergea alături a reușit să se ferească însă Brega a fost lovit dur cu picioarele și s-a ales și cu mai multe zgârieturi pe față. Oamenii aflați în preajmă au contactat imediat poliția și salvarea. Acesta a fost dus la Spitalul Republican unde a beneficiat de ajutor, iar în prezent se simte mai bine și se află la domiciliu.

  Sursa: Ziarul de Gardă — http://www.zdg.md/stiri/activistul-oleg-brega-a-fost-atacat-de-indivizi-mascati

  Chișinău | Jurnalistul Oleg Brega, agresat de persoane neidentificate: “Nu exclud o comandă politică!”

  Jurnalistul și activistul civic basarabean Oleg Brega a fost agresat, sâmbătă seara, la Chișinău, în plină de stradă de către cinci persoane necunoscute. Brega a fost atacat cu un spray cu piper și a fost lovit cu picioarele de cele cinci persoane mascate. Incidentul s-a petrecut în cartierul Botanica din capitala Republicii Moldova. Oleg Brega a fost transportat la Spitalul Republican, unde i-au fost oferite îngrijiri medicale.

  Într-o secvență video, publicată pe Curaj.tv, Brega presupune că atacul este consecința activității sale civice, dar că nu exclude și o „comandă politică”.

  “Mi-am dat seama că sunt agresat şi am început să strig după poliţie. M-au trântit la pământ, au încercat să-mi smulgă telefonul, dar eu l-am ţinut şi mi-au tras cu picioarele sau cu pumnii în faţă. Şi repede s-au împrăştiat. Cred că e o răfuială pentru activismul pe care îl fac, pe internet, în stradă. sau e o comandă politică“, a spus activistul, imediat după atac.

  Asociația Hyde Park condamnă atacul mascaților asupra jurnalistului și activistului civic Oleg Brega din data de 21 iunie 2014, ora 21.00, în Chișinău.

  “Considerăm că această infracțiune are legătură directă cu activitatea sa civică și jurnalistică, este motivată de ură și intră sub incidența legislației penale. Fiind săvârșit în grup, în plină zi, atacul s-a soldat cu urmări grave pentru integritatea fizică și psihică a acestuia. Solicităm organelor abilitate să intervină cu promptitudine, să investigheze cazul în toată complexitatea și să anunțe opinia publică ce măsuri se întreprind pentru contracararea acestor abuzuri în societate”, susține Anastasia Cucuruz, președintele organizației Hyde Park.
  http://www.nasul.tv/2014/06/22/chisinau-jurnalistul-olgeg-brega-agresat-de-persoane-neidentificate-nu-exclud-o-comanda-politica/

  Activistul Oleg Brega, atacat în stradă ziua amiaza mare/ VIDEO

  Jurnalistul și activistul Oleg Brega a fost atacat de persoane necunoscute, care purtau măști pe față, în plină stradă.

  Oleg povestește că a fost stropit cu spray în ochi și a fost lovit, de asemenea, cu picioarele. A fost chemată salvarea, iar acesta a fost dus la Spitalul Republican. Acesta spune că atacul de astăzi e doar o avertizare și că aceștia ar putea să-l mai atace.
  http://www.moldova.org/activistul-oleg-brega-atacat-in-strada-ziua-amiaza-mare-video/

  VIDEO // Oleg Brega, BĂTUT în Chișinău

  Jurnalistul și activistul civic Oleg Brega a fost agresat, sâmbătă, la Chișinău, în plină de stradă de către cinci persoane necunoscute. Brega a fost atacat cu spray cu piper și lovit cu picioarele de către cele cinci persoane mascate, comunică HotNews.md.

  Incidentul s-a petrecut în cartierul Botanica din Chișinău. Oleg Brega a fost transportat la Spitalul Republican, unde i-au fost oferite îngrijiri medicale.

  Într-o secvență video, publicată pe Curaj.tv, Brega presupune că atacul este consecința activității sale civice, dar că nu exclude și o „comandă politică” http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=26113

  (VIDEO) Activistul Oleg Brega a fost atacat în plină stradă, la Chişinău

  Activistul Oleg Brega a fostatacat aseară de către cinci persoane mascate, care l-au stropit cu spray cu piper în faţă şi l-au lovit cu picioarele. Incidentul a avut loc într-o staţie de troleibuz din sectorul Botanica.

  „Mi-am dat seama că sunt agresat şi am început să strig după poliţie. M-au trântit la pământ, au încercat să-mi smulgă telefonul, dar eu l-am ţinut şi mi-au tras cu picioarele sau cu pumnii în faţă. Şi repede s-au împrăştiat. Cred că e o răfuială pentru activismul pe care îl fac, pe internet, în stradă. sau e o comandă politică“, a spus activistul, imediat după atac. Martorii au chemat poliţia şi ambulanţa. Oleg Brega a fost dus la spital, unde a primit ajutor, iar astăzi va merge la sectorul de poliţie şi la medicul legist.

  Azi dimineaţă, el a fost agresat din nou, de această dată de şoferul unei maşini cu numere parlamentare, pe care o filmase în faţa unui salon de frumuseţe.
  http://adevarul.ro/moldova/social/activistul-oleg-brega-fost-atacat-plina-strada-chisinau-1_53a67ab30d133766a8cab72c/index.html

  VIDEO: Jurnalistul Oleg Brega, atacat și bătut în plină stradă

  Cunoscutul jurnalist și activist civic, Oleg Brega, a fost atacat sâmbătă după-amiază în plină stradă de către mai mulți indivizi mascați.

  Incidentul s-a întâmplat în sectorul Botanica al capitalei, într-o zonă extrem de circulată, la intersecția Bulevardelor Dacia și Decebal.

  În ochi i-a fost aruncat spray cu piper, după care a fost trântit la pământ și lovit cu pumnii și picioarele în față. Atacatorii ar fi încercat să-l deposedeze și de telefonul mobil.

  El a fost transportat la spital, iar prezent se află într-o stare mai bună. Mai jos vedeți declarațiile lui Oleg Brega la câteva minute după ce a fost atacat.
  http://independent.md/video-jurnalistul-oleg-brega-atacat-si-batut-in-plina-strada/

  VIDEO // Atac banditesc asupra lui Oleg Brega, în plină stradă

  Activistul civic Oleg Brega a fost atacat cu spray cu piper și lovit cu picioarele de cinci indivizi mascați, scrie Curaj.tv. Incidentul a avut loc în sectorul Botanica al Capitalei.

  După atac, activistul a fost transportat la Spitalul Republican unde a beneficiat de ajutor. În prezent Oleg Brega se află la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună.

  http://deschide.md/ro/news/social/2536/VIDEO–Atac-banditesc-asupra-lui-Oleg-Brega-%C3%AEn-plin%C4%83-strad%C4%83.htm

  Ca pe vremea lui Voronin! Activistul Oleg Brega a fost atacat pe stradă

  Activistul civic Oleg Brega a fost atacat în urmă cu câteva ore cu spray cu piper și lovituri puternice, de cinci persoane mascate, în sectorul Botanica din capitală.

  După incident, Brega a fost dus la Spitalul Republican, iar în prezent acesta se află la domiciliul său. Într-o filmare realizată pentru Curaj TV, activistul a declarat că atacul este unul planificat de organizații homofobe sau o răfuială politică.

  Jurnalist, activist și membru al organizației Hyde Park, Oleg Brega este cunoscut și pentru realizarea emisiunii ,,Inamicul public” de la Jurnal TV. În timpul regimului Voronin, acesta a fost de nenumărate ori agresat și intimidat de forțele de ordine și serviciile speciale de la Chișinău pentru că protesta public cu privire la actele de corupție, abuzuri, încălcarea drepturilor omului, ș.a.
  http://www.infoprut.ro/2014/ca-pe-vremea-lui-voronin-activistul-oleg-brega-a-fost-atacat-pe-strada.html

  (video) Oleg Brega, atacat de mascați pe stradă

  Activistul Oleg Brega a fost atacat cu spray cu piper și lovit cu picioarele de cinci indivizi mascați la Botanica. Incidentul a avut loc în sectorul Botanica din Capitală.

  A fost transportat de urgență la Spitalul Republican, scrie curaj.tv
  http://unimedia.info/stiri/video–oleg-brega–atacat-de-mascati-pe-strada-78209.html

  Detalii în cazul ATACULUI asupra lui Oleg Brega. Iată ce spun martorii

  Potrivit martorului, care îl însoțea pe activistul Oleg Brega în timpul atacului, incidentul nu a fost întâmplător, ținta fiind clar definită, comunică Politik.md.
  La fel, agresorii ar fi fost observați și câteva ore mai devreme, în timp ce îl urmăreau pe activist dintr-o mașină, dar au ales momentul în care să intervină în funcție de cine îl însoțea.
  „Au dat busna când am rămas doar doi, după ce două minute în urmă o femeie cu un copil mic, care era cu noi, a urcat în transport și a plecat”, relatează Ion, martorul incidentului.
  Mai mult decât atât, deși câțiva purtau măști, în timp ce alții doar își acopereau fața cu o haină, martorii au putut recunoaște printre aceștia un absolvent de la Univesitatea Tehnică.
  ”Era în stație și un băiat, care l-a recunoscut pe unul din agresori – un absolvent de la Universitatea Tehnică. Mi-a spus numele potențialului agresor, dar să figureze în calitate de martor a refuzat categoric”, a mai adăugat Ion.
  Între timp, în funcție de alți indici, și Oleg Brega afirmă că știe cine sunt agresorii. Însă refuză să dea nume concrete, invocând secretul anchetei.
  Amintim că activistul a fost atacat sâmbătă 21 iunie de către un grup de mascați, în plină stradă. După ce l-au stropit cu piper în ochi și l-au lovit de mai multe ori cu picioarele, aceștia au dipărut într-o direcție necunoscută. Atât poliția, cât și Procuratura Generală investighează cazul.
  http://politik.md/articles/social/video-exclusiv-detalii-in-cazul-atacului-asupra-lui-oleg-brega-iata-ce-spun-martorii/26399/

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: