Prima pagină > Fără categorie > Asociația Hyde Park CONDAMNĂ arestarea activistului Anatol Mătăsaru

Asociația Hyde Park CONDAMNĂ arestarea activistului Anatol Mătăsaru

img_50356_thumbs_600x440_matasaru_condamnatSoția activistului Anatol Mătăsaru, anunță organizarea unei acțiuni de protest cu tematica ”Le dăm medalii pentru lupta aprigă cu criminalitatea”. Activitatea va avea loc ASTĂZI, ORA 14.30, ÎN FAȚA PROCURATURII GENERALE (str.Bănulescu-Bodoni).
Acțiunea publică va fi în legătură cu arestarea soțului acesteia, pentru un protest din 2013. Activitatea este susținută de Asociația Hyde Park. O declarație în acest sens este atașată acestui e-mail.

Anastasia Cucuruz – președintă Hyde Park

Asociația Hyde Park CONDAMNĂ arestarea activistului Anatol Mătăsaru

Asociația Hyde Park dezaprobă acțiunile organelor de drept, care recent au dispus arestarea activistului Anatol Mătăsaru. Considerăm că măsura aplicată protestatarului este una disproporționată în raport cu pretinsa încălcare de lege. Libertatea de exprimare presupune inclusiv libertatea de a face cunoscut opiniei publice un mesaj critic, incomod pentru autorități.

Suntem convinși că încheierea emisă de Judecătoria Râșcani reprezintă, în primul rând, o tentativă de reprimare a cetățenilor care îndrăznesc să-și exprime public nemulțumirea. Cu siguranță nici momentul când a fost emisă încheierea în cauză nu este întâmplător.
Textul deciziei de judecată specifică faptul că activistul a fost arestat pentru că ”planează pericolul de săvârșire a unor noi infracțiuni ce aduc atingere unor valori importante”. În acest context, este clar că prin reținerea abuzivă a cetățenilor nevinovați se încearcă descurajarea acțiunilor de protest în perioada campaniei electorale.

Mai mult decât atât, arestarea lui Mătăsaru s-a făcut de către persoane în civil, în absența unui un mandat de arest și fără a ține cont că înheierea privind arestul a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău. Inclusiv transportarea persoanei reținute s-a făcut cu o mașină privată, care nu avea însemele poliției RM.

Amintim că arestul a avut loc pe dosarul intentat lui Mătăsaru încă în 2013, în urma unui protest organizat de acesta la Procuratura Generală. Atunci, în semn de protest, activistul a desfășurat o acțiune publică pașnică, aducând la ușa instituției o ciupercă gigant și o icoană, ambele purtând chipul mai multor demnitari. Gestul nu a fost pe placul autorităților, care au sistat acțiunea publică și au sechestrat obiectele cu titlu de corp delict.

Conform legislației interne, dar și jurisprudenței CEDO, autoritățile vor suporta un grad sporit de critică la adresa lor din partea cetățenilor de rând. Totodată, satira și umorul nu trebuie să fie probate factologic.

Date de contact:
+373 69 801212 (Ghenadie)
e-mail: curajtv@gmail.com

Categorii:Fără categorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: