Prima pagină > comunicat de presă > Apel public: FREE Khadija Ismayilova!

Apel public: FREE Khadija Ismayilova!

COMUNICAT DE PRESĂ (pentru difuzare imediată)

Societatea civilă atrage atenția opiniei publice asupra persecuțiilor la care sunt supuși jurnaliștii de investigație din Azerbaijan. Cel mai recent caz o vizează pe Khadija Ismayilova, reporteră la Radio Europa Liberă, care acum 5 zile a fost reținută de poliție în cadrul unui dosar penal fabricat cu scopul de a o intimida.

10409662_1531352277104638_6513322939365294817_n

În context, Asociația ”Hyde Park” se solidarizează cu mesajul difuzat de rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație și cere guvernului azer să o elibereze imediat pe Khadija și să înceteze persecuțiile. Cu aceeași tematică, a fost organizate o serie de proteste în fața Ambasadelor Azerbaijanului de la Chișinău, București și Tbilisi.

”Toți oamenii care țin la valorile democratice și la libertatea de exprimare trebuie să protesteze împotriva tentativei de a o neutraliza sau chiar anihila pe această ziaristă curajoasă, care a fost închisă doar pentru că și-a făcut onest meseria.

Suntem revoltați de acțiunile ilegale ale guvernului azer, mai ales că în această țară există un precedent periculos al decesului în condiții dubioase a unui disident, tot în închisoare”, a declarat Gheorghe Lupușoru, ex-președinte Hyde Park.

Față de acestă situație au luat atitudine și reprezentanții presei de investigație din Republica Moldova – Ziarul de Gardă și RISE Moldova.

”O cunosc personal pe Khadija, care este un exemplu pentru noi toți. Este de un curaj inimaginabil, muncind responsabil în cadrul unui regim periculos. Nu se plânge pe condiții și doar sapă mereu în cazurile de corupție și scoate la iveală noi ilegalități. Și nouă, reporterilor de investigație din Republica Moldova, nu ne este ușor, dar condițiile în care muncește ea sunt inimaginabil de grele. În numele libertăților noastre trebuie să insistăm asupra eliberării ei. Trebuie să facem ceva pentru Khadija în fiecare zi, până va fi liberă”, susține Alina Radu, redactor-șef la Ziarul de Gardă.

Anterior Khadija Ismayilova a scris numeroase investigații în care a dezvăluit interesele ascunse ale familiei președintelui azer, Ilham Aliyev. Acum jurnalista este acuzată de a fi adus un coleg în situația de a se sinucide. Dacă va fi găsită vinovată, Ismayilova riscă să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea între trei și șapte ani.

Ziarista mai este vizată și într-un alt proces, după ce ar fi publicat informații cu caracter de secret de stat. Din această cauză, autorităție azere i-au aplicat, anterior, interdicția de a părăsi țara.

Pentru detalii: +373 69801212 // curajtv@gmail.com

Chișinău, 10 decembrie 2014

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: