Proces de judecată intentat de Hyde Park ziarului „Comunistul”

  • 26 ianuarie 2011 – astăzi, ora 10.00, la Curtea Suprema de Justitie, are loc examinarea recursului înregistrat de Asociaţia Hyde Park împotriva ziarului „Comunistul” pentru calomnie

Istoricul acestui proces:

  • iunie 2009 – Asociația de tineret ”Never Again” (Niciodată să nu se repete) din Polonia și Asambleea tinerilor „Helsinki” din Republica Moldova acuză Asociaţia Hyde Park printr-o declaraţie comună precum că am promova o carte antisemită şi anume „Săptămâna roşie”, eseu al scriitorului român-basarabean Paul Goma;
  • 25 iunie 2009 – Asociaţia Hyde Park răspunde printr-o declaraţie oficială;

  • 8 iulie 2009 – ziarul „Comunistul” a publicat un articol scris de redactorul publicaţiei, Alexandr Isaev, prin care este calomniată Asociaţia Hyde Park, făcând trimitere la declaraţia organizaţiilor Never Again şi Asambleea tinerilor „Helsinki” din Republica Moldova;
  • 7 octombrie 2009 – Hyde Park trimite o scrisoare recomandată domnului Isaev, tinzând să soluţioneze acest conflict pe cale amiabilă, dar, contatat telefonic, domnul Isaev a subliniat că numai prin intermediul instituţiilor de stat va comunica cu Asociaţia Hyde Park;
  • octombrie 2009 – Hyde Park intentează proces de judecată ziarului „Comunistul” pentru calomniere. Potrivit articolului 16, Apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale,  din Codul Civil al Republicii Moldova, „Persoana lezată în drepturile şi interesele sale, ocrotite de lege, prin publicaţiile unui mijloc de informare în masă, este în drept să publice replica sa în respectivul mijloc de informare în masă pe contul acestuia„. În plus,  „Orice persoană în a cărei privinţă a fost răspîndită o informaţie ce îi lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională este în drept, pe lîngă dezminţire, să ceară repararea prejudiciului material şi modal cauzat astfel„. (vezi  Codul_Civil); Reprezentatul Asociaţiei Hyde Park în acest proces de judecată este Alexandru Guigov.
  • 28 decembrie – prima şedinţă de judecată. Reprezentantul ziarului „Comunistul”, Serghei Sârbu, a prezentat referinţa;
  • 18 ianuarie 2010, ora 14.00 – o nouă şedinţă are loc la Judecătoria Centru. După ce reprezentatul Asociaţiei Hyde Park a prezentat o suplimentare la cererea în judecată,  şedinţa a fost amânată prin decizia judecătoarei Geta Chistol în pofida faptului că reprezentatul publicaţiei „Comunistul” nu ceruse să-i fie acordat timp.
  • 12 februarie 2010, ora 8.40 – şedinţă de judecată, la care părţile reuşesc să-şi expună poziţiile şi să răspundă la întrebările primite. Record ca durată, peste 1 oră. Pentru data viitoare, rămâne ca fiecare dintre părţi să prezinte replicile, iar judecătoarea – să pronunţe decizia.
  • 22 februarie , ora 12.00 – şedinţă care începe cu „Şedinţa se declară deschisă. Instanţa se retrage pentru deliberare”. După peste jumătate de oră, instanţa invită participanţii la proces în sala de judecată şi pronunţă decizia, prin care dă câştig de cauză Asociaţiei Hyde Park. Ziarul „Comunistul” este obligat în timp de 15 zile să publice scuzele de rigoare în adresa Asociaţiei Civice „Hyde Park” şi o dezminţire, în aceeaşi rubrică, pe pagina 5. Totodată, publicaţia „Comunistul” trebuie să plătească despăguri şi cheltuieli pentru judecată în valoare de 5100 de lei. Totuşi, „Comunistul” mai poate face recurs. Aşteptăm deznodământul.
  • 16 iunie 2010, ora 11,00 – ca urmare a recursului  ziarului „Comunistul”, în acest caz s-a pronunţat o nouă decizie. Hotărârea Judecătoriei Centru, municipiul Chişinău, a fost clasată integral. „Se respinge ca fiind nefondată acţiunea de chemare în judecată înaintată de către ACI „Hyde Park” către publicaţia periodică „Comunistul””. Decizia poate fi atacată prin recurs în termenul a 2 luni prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie.
Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.
  • 7 septembrie 2010 – Asociaţia Hyde Park a depus recurs la Curtea Suprema de Justitie.
  1. ionel timis .montreal.canada.
    15/02/2010 la 20:33

    ce sa te astepti de la RAIE comunista stalinista criminala ? la propaganda ,crime ,insalaciune si atac !

    niste criminali care in orice domeniu,exista si o parte din populatie spalata de ei de minti !

    trebuie legi si legi sevire pentru asa ciminali si personal trasi la raspunderi si ziarul pe carel fac aducand grave insulte si la o asociatie civila democrata si o majoritate din populatie !

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu