Prima pagină > declarații > Declaraţie despre intenţia de a edifica monumente noi şi a redenumi străzi în cinstea victimelor violenţelor din aprilie 2009

Declaraţie despre intenţia de a edifica monumente noi şi a redenumi străzi în cinstea victimelor violenţelor din aprilie 2009

Organizaţia Hyde Park se declară îngrijorată de faptul că fărădelegile fostului regim nu sunt pedepsite, crimele nu sunt cercetate eficient şi în termeni rezonabili, vinovaţii nu sunt identificaţi încă şi nici nu riscă să ajungă degrabă după gratii, astfel jucându-se pentru publicul nerăbdător doar un spectacol revoltător, în care Procuratura, Poliţia şi Justiţia se prefac că-şi fac datoria.

La aproape 10 luni de la evenimentele din aprilie, nu sunt penalizaţi cei care au dat ordine să nu se intervină pe 7 aprilie, apoi au dispus să se tragă în oameni pe 8 aprilie şi, ulterior, să fie arestaţi sute de cetăţeni nevinovaţi, au permis şi poate chiar încurajat să fie torturaţi, maltrataţi şi intimidaţi la comisariate şi în alte locuri de detenţie, au admis ca oamenii să fie judecaţi altundeva decît în sala de judecată, fără apărare şi cu încălcarea flagrantă a altor norme democratice elementare.

Trezeşte suspiciuni o nouă intenţie a actualei guvernări de a instala în faţa legislativului un monument al victimelor torturii. Mai ales că acest proces, concursul de proiecte, se face fără consultarea societăţii civile, fără o suficientă mediatizare. La fel se întîmplă şi cu redenumirea unei străzi sau scuar din Chişinău, proiecte inutile, propagandistice, care vor să ţină loc de fapte şi decizii absolute necesare şi urgente.

Considerăm că este mult mai importantă anchetarea şi pedepsirea vinovaţior decât instalarea unui monument, menit să distragă atenţia de la adevărata problemă. Până la urmă, unde e victoria cea mare? Cine o simte?

Vlad Filat declara :”Nu trebuie să uităm de oamenii care au luptat pentru libertate la 7-8 aprilie”. Şi ce facem cu cei care au luptat pentru libertate şi ar mai lupta, dacă frica de a nu li se fabrica dosare n-ar fi atât de mare? Ce facem cu cei care au participat la evenimentele din aprilie şi încă mai sunt ameninţaţi de poliţişti sau de procurori?

Cerem să fie identificaţi şi pedepsiţi adevăraţii vinovaţi, să fie achitate despăgubiri celor care au fost maltrataţi, hărţuiţi, intimidaţi. Vrem şi vă cerem să edificaţi statul de drept promis.

Altfel, nu aveţi dreptul moral de a instala un monument celor ce au luptat pentru schimbare, în condiţiile în care schimbarea nu s-a produs cu numele partidelor şi a persoanelor aflate la guvernare.

Parascovia Topada, preşedinte

Categorii:declarații
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu