Prima pagină > Fără categorie > ACI Hyde Park își exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele abuzuri ale Jandarmeriei Romane la acțiuni stradale pașnice

ACI Hyde Park își exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele abuzuri ale Jandarmeriei Romane la acțiuni stradale pașnice

DECLARATIE

Duminică seara, 2 iulie 2017, la marșul #Rezist din Piața Victoriei, București, spre Parlamentul Romaniei, forțele de ordine au blocat cîteva minute deplasarea manifestanților spre Piața Romană, insistînd ca cele cîteva mii de protestatari să mearga pe trotuar, spațiu prea îngust, mereu ocupat de mașini parcate ilegal. Aceasta tendință de limitare a drepturilor fundamentale la libertate, întrunire și exprimare se întîmplă frecvent, fără nicio justificare logică, decît dacă admitem că jandarmeria răspune unor ordine politice ilegale, menite să descurajeze protestele incomode.
ClujAbuzND
Sîmbătă la amiază, 1 iulie 2017, a avut loc un alt incident, la Cluj Napoca, în timpul mitingului anti-LGBT, la care o femeie a fost scoasă forțat dintre manifestanți și băgată în mașina jandarmeriei, doar ca să permită naționaliștilor homofobi să emită nestingherit discursul lor incitator la ură, bazat pe neadevăruri despre marșul „spune drept”, care a avut loc în aceeași zi, în alt loc. Martorii spun că la marș au fost voci din afră care aruncau ofense, injurii, dar jandarmii n-au intervenit deloc, pe cînd la acțiunea din Piața Avram Iancu, femeia care a criticat discursul celui cu megafon a fost evacuată cu scandal.

Considerăm că astfel Jandarmeria Romănă a manifestat comportament ilegal, neadecvat, o favorizare îngrijorătoare a unor grupuri extremiste și descurajarea polemicilor democratice, sănătoase într-o societate pluralistă, liberă, europeană.

Suntem nedumeriți și revoltați că oamenii cu uniforme vin la acțiunile stradale pașnice cu arme de foc, astfel intimidînd manifestanții pașnici, punînd în pericol viața și sănătatea celor prezenți voluntar sau fără voia lor, prin faptul că armele ar putea ajunge lesne pe mîna unor răuvoitori, care sunt, cel mai des, în număr mai mare, supărați și pe forțele de ordine, și pe anumite categorii sociale pe care le consideră provocatoare.

Luni, pe 26 iunie, a avut loc o manifestație pașnică, ad-hoc, la care s-au afișat niște lozinci și s-a scandat un singur slogan, NU VREM SĂ FIM O NAȚIE DE HOȚI!, în fața porților Palatului Cotroceni, atunci cînd reprezentanții partidelor parlamentare mergeau la consultări cu președintele, în vederea formării unui nou Guvern. Jandarmii au intervenit din nou cu arme de foc la vedere și cu somația ca manifestanții să plece de acolo, pe motiv că acțiunea n-ar fi fost „autorizată”!

Practica CtEDO și normele europene de democrație demult nu mai operează cu noțiunea de autorizare, iar, în cazul acțiunilor ad-hoc, cu număr mic de persoane, nici notificarea nu e necesară, orice întrunire, dacă e pașnică, trebuie să fie considerată ca legală. Dar și în acel caz, jandarmii au legitimat cel puțin cinci persoane din cele 6-7 care participau la manifestație, cu pretextul că a fost „tulburată liniștea publică”. Dacă sloganul legal strigat de o singură personă e contravenție, atunci ce mai rămîne din libertatea de exprimare?!

Cerem Ministrei de Interne și conducerii Jandarmeriei Romane intervenția urgentă, pedepsirea persoanelor vinovate de aceste abuzuri și eforturi vizibile de prevenire a repetării unui asemenea comportament nedemocratic pentru viitor.


Asociația Civică Internațională Hyde Park este un grup neformal care apără libertatea de exprimare și drepturile omului, a învins în repetate rînduri Guvernul Republicii Moldova la CtEDO pentru abuzuri comise la întruniri publice pașnice în anii 2005-2009.

Mai jos sunt imagini video de la evenimentele despre care am scris:
https://curaj.tv/reportaj/politic/jandarmii-au-vrut-sa-ne-inghesuie-pe-trotuar-rezist-citeva-mii/
https://curaj.tv/reportaj/civic/protest/politia-a-retinut-cu-forta-o-femeie-la-mitingul-anti-lgbt/
https://curaj.tv/no-comment/politia-romana-intimideaza-protestatarii-pasnici-de-la-cotroceni/

Categorii:Fără categorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu