Prima pagină > comunicat de presă > Caz de discriminare la Teleradio Moldova

Caz de discriminare la Teleradio Moldova

Azi, joi 6 martie, la ora 14,00 cetăţeanul şi colegul nostru Oleg Brega a fost citat la Curtea de Apel Chişinău (sala 10, str. Teilor 4, sect. Botanica) ca reclamant în procesul iniţiat de el acum 10 luni (la 11 mai 2007) contra Consiliului de observatori al IPNA „Teleradio Moldova”.

Petiţionarul a contestat legalitatea concursului organizat de CO pentru funcţiile de preşedinte al companiei şi vicepreşedinţi, directorii posturilor naţionale de radio şi tv. Pe 10 aprilie se va împlini un an de cînd, declară Oleg Brega – unul dintre participanţii la concurs, Codul audiovizualului a fost încălcat iar concurenţii au fost discriminaţi.

El mai reclama în cererea sa încălcarea drepturilor lui fundamentale şi de consumator, dar pînă acum documentul încă n-a fost examinat în fond, chiar dacă au avut loc nenumărate şedinţe de judecată şi dosarul a trecut prin toate instanţele interne.

Ultima încheiere, cea a Curţii Supreme de Justiţie a constatat că petiţionarul s-a adresat corect la Curtea de Apel şi a solicitat examinarea cazului prin prizma legii despre contencios administrativ. Dar e foarte posibil ca juriştii companiei sau chiar instanţa să inventeze noi pretexte pentru tergiversare sau chiar pentru clasarea dosarului.

Totuşi Oleg Brega e dispus să meargă pînă la CEDO ca să obţină anularea concursului fraudulos sau recunoaşterea faptului că în statul Republica Moldova i-a fost încălcat dreptul fundamental de acces la justiţie.

 

Şedinţele de judecată sunt publice, oricine poate asista la ele!

Căutaţi în arhiva sitului Curaj.Net cererea şi alte materiale din dosar, transmiteţi şi altor persoane, organizaţii sau instituţii interesate această informaţie.

 

Pentru detalii:

            Oleg Brega

tel. 069350894

 

––––––––––––––––––––

 

 

La 23 martie 2007 am depus conform anunţului din ziarul Moldova Suverană (din 13 martie) un dosar de participare la concursul anunţat pentru funcţiile de preşedinte al Companiei şi directori ai Radioului şi Televiziunii publice. Am fost înregistrat al optulea şi mi s-a apus că trebuie să vin la concurs pe 28 martie.

 Pe 26 am fost sunat la mobil şi chemat pentru a doua zi la o şedinţă preliminară pentru care trebuie să pregătesc un discurs.

A doua zi am constatat că şedinţa e semisecretă, deoarece erau doar reporteri de la mediile oficiale, nu şi cele private, independente, am înţeles că nu s-a spus public despre acea întrunire, ba chiar unul dintre membrii Consiliului de Observatori, Igor Munteanu, a anunţat că nu ştiuse despre şedinţa din 27 şi deci că ea ar fi ilegală.

Pe 28 martie trebuia să aibă loc ultima audiere a concurenţilor şi alegerea. Dar s-a constatat că sunt foarte multe lacune şi ilegalităţi, de aceea procesul a fost oprit. Chiar eu am reclamat faptul că nu exista la acea dată o pagină web oficială a Consiliului de Observatori şi, deci, nu au fost publicate acolo dosarele noastre, aşa cum prevede expres Codul audiovizualului, astfel fiind viciat caracterul transparent şi democratic al competiţiei  

Consiliul de Observatori al IPNA TeleradioMoldova să repare o gravă violare a Codului Audiovizualului care a avut loc pe 10 aprilie 2007. În acea zi şedinţa CO special convocată a fost întreruptă, publicul şi chiar concurenţii au fost daţi afară, s-a întrerupt transmisiunea video şi audio din sala de şedinţe, astfel a început procedura de alegere a preşedintelui Companiei şi adjuncţilor săi – doar cei nouă aleşi să reprezinte interesul public, dar care acum ni se par nişte persoane imorale, presate politic sau avînd interese obscure, dacă au acceptat sau chiar organizat o astfel de şedinţă secretă, la care să se negocieze pe criterii netransparente şi deci ilegale funcţiile de conducere la Companie.

Legea stipulează clar şi fără putinţă de a fi interpretat: „toate şedinţele Consiliului sunt publice”. Chiar CO într-o şedinţă anterioară, cînd a discutat şi aprobat regulamentul său intern de activitate, a renunţat la ideea, în opinia noastră, nedemocratică şi ilegală, de a admite că unele şedinţe pot fi secrete. Cu toate acestea, pretextîndu-se că e necesară utilizarea votului secret, a fost secretizată pentru ochii publicului contribuabil, partea cea mai importantă a unei şedinţe care trebuia să fie cea mai deschisă şi transparentă, date fiind interesul cetaţenilor pentru ea, dar şi zvonurile care circulau despre concurenţii favoriţi, partajarea funcţiilor între partidele guvernante, etc.

Admitem că folosirea buletinelor şi cabinei de vot în locul votării la vedere se impunea ca fiind mai democratică, permiţînd membrilor CO exprimarea liberă a opţiunii. Dar faptul că s-a secretizat nu opţiunea celor nouă membri, ci procedura de votare, e un serios motiv de a anula acest rezultat, ca fiind contra legii şi a interesului public. Credem că se impune reluarea concursului de la zero, deoarece s-au depistat pe durata desfăşurării lui prea multe nereguli şi chiar ilegalităţi, de natură să umbrească pe toată durata mandatului nou aleasa conducere a TeleRadio Moldova.

Ca cetăţeni contribuabili şi consumatori de informaţii considerăm că cele trei sferturi de oră, în care şedinţa Consiliului de Observatori s-a ţinut cu uşile închise, ştirbesc grav încrederea noastră că acel concurs era ceea ce se anunţa prin lege şi la ştirile oficiale. Pentru că cei nouă membri ai CO au acceptat vicierea concursului, iar  reprezentanţii presei de la acea şedinţă  n-au semnalat grava ilegalitate, ne face să credem că de fapt aceasta a fost o mascaradă de ochii lumii. Chiar dacă a fost prost regizată şi ruşinos jucată, se pare că totuşi a trecut neobservată de opinia publică internă şi internaţională, astfel că, în pofida cosmeticei schimbări de conducere, nu putem să ne aşteptăm la o îmbunătăţire a calităţii serviciilor prestate de TeleRadio. Această structură de stat rămîne un instrument docil şi comod de manipulare a publicului pe banii lui.

Credem că şi IPNA TeleRadio Moldova trebuie deetatizată, dar, avînd în vedere experienţa tristă de privatizare semilegală a posturilor audiovizuale municipale de către aceiaşi actori politici aflaţi la guvernare, nu credem că e necesar csă se procedeze la fel şi imediat cu posturile naţionale.

Totuşi, în caz că acest demers al nostru va fi ignorat de cei care sunt în măsură să repare grava încălcare, ne anunţăm hotărîrea de a apela la instanşele de judecată pentru a anula votul ilegal din 10 aprilie 2007.

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: