Prima pagină > mars, protest > Marşul de protest contra abuzurilor poliţiei a avut loc fără incidente

Marşul de protest contra abuzurilor poliţiei a avut loc fără incidente

Vineri, 18 Decembrie, de ziua poliţiei, un grup de participanţi la evenimentele din aprilie, împreună cu Asociaţia Hyde Park, au organizat un marş de pichetare a sediului MAI şi a Procuraturii Generale. Acţiunea a fost una paşnică, participanţii afişînd mai multe mesaje prin care cer autorităţilor să investigheze toate cazurile de încălcare a drepturilor omului, comise de poliţişti în ultimii ani. În acelaşi timp, participanţii au urat un „La mulţi ani” poliţiştilor care ştiu să respecte legile Republicii Moldova.

Tot astăzi a fost constituită Asociaţia Victimelor Regimului Comunist şi a Evenimentelor din aprilie 2009, care nu va permite instaurarea unui alt regim dictatorial, încercând să elucideze totodată crimele fostului regim.

Constatăm cu dezamăgire că, după schimbarea puterii, procurorii şi poliţiştii compromişi (Budeanu, Corduneanu, Cociorvă, Zubco) sunt menţinuţi ori avansaţi în funcţii. Am întrebat guvernanţii actuali de ce nu fac nimic. Am semnat această petiţie care cere destituirea din funcţii şi pedepsirea celor care au torturat şi îşi folosesc în continuare statutul pe care-l au pentru a intimida victimile, somându-le să păstreze tăcerea.

Au trecut peste patru luni, vrem ca vinovaţii să fie pedepsiţi, vrem ca statul de drept să funcţioneze, iar breslei poliţieneşti şi sistemului judiciar să i se amintească într-un final care îi este funcţia în stat: de a apăra interesele cetăţeanului, nu de a-l ameninţa şi a-i face viaţa imposibilă.

Contact:

 • Anatolie Mătăsaru – 068134375
 • Ghenadie Brega – 069801212
Categorii:mars, protest
 1. aberatiunipenale
  18/12/2009 la 13:31

  Politistii au fost fluierati de ziua lor, dar si felicitati in acelasi timp. Vezi cine a avut tupeul!

  Cu fluiere, pancarte si gurile lipite cu banda adeziva de culoare neagra, membrii organizatiei Hyde Park au organizat astazi un miting pentru si anti oamenii legii. “Opriti teroarea politieneasca!”, au scandat ei in Piata Marii Adunari Nationale si in fata Procuraturii.

  “Este o actiune prin care noi incercam sa le spunem politistilor, care au respectat legea, ‘la multi ani!’, dar, totodata, vrem sa-i penalizam pe cei care au incalcat-o, pe cei care au incalcat drepturile omului in mod repetat. Cerem investigarea crimelor si pedepsirea vinovatilor pentru evenimentele din aprilie”, a spus unul dintre organizatori, Ghenadie Brega.

  La fel de convinsa ca exista teroare politieneasca s-a aratat si o trecatoare.
  “Sunt de acord ca trebuie sa fie pedepsiti vinovatii. Nu raspund pentru altii, dar nu putina lume spune ca daca un politist vrea sa-ti deschida un dosar, o face”, a spus femeia.

  La protest a participat si Anatol Matasaru, victima a torturii politienesti.
  “In primul rand eu vreau sa le urez celor care sunt onesti, si sunt multi politisti onesti, si merita sa fie felicitati cu ziua profesionala, le urez sa devina fata natiunii asa cum si trebuie sa fie. Dar protestez pentru ca au ramas unii din cei care nu-si schimba naravurile. Lor le doresc ceea ce merita”, a spus, pentru StireaZilei.md, Anatol Matasaru.

  Ministrul de Interne a comentat actiunea organizatiei neguvernamentale.
  “M-am intalnit cu membrii acestei organizatii si am convenit sa conlucram in momentul in care sunt inregistrate abuzuri din partea efectivului politiei, sa reactionam prompt. Cred ca este o actiune normala”, a comentat Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne.

  http://stireazilei.md/c-0-2308

 2. adevarul se ascunde
  18/12/2009 la 13:38

  Presedintele Comisiei de Investigare a evenimentelor dupa 5 aprilie, Vitalie Nagacevschi a cerut Parlamentului sa prelungeasca termenul in care comisia trebuie sa prezinte concluziile anchetei.

  Asta pentru ca a fost acumulat un numar foarte mare de materiale, iar membrii comisiei nu au timp pentru a le studia. La 20 octombrie, Parlamentul a creat comisia speciala de investigare a evenimentelor de dupa 5 aprilie si a dat un termen de 60 de zile pentru a prezenta un raport in plen. In aceste conditii, Nagacevschi a cerut prelungirea termenului de pana la 6 luni.

 3. felicitari cu protest
  18/12/2009 la 13:42
 4. felicitari cu protest
  18/12/2009 la 13:43

  18 decembrie–Ziua Poliţiei

  Poliţia marchează, astăzi, Ziua Profesională. Poliţiştii nu vor fi astăzi doar felicitaţi, ci şi criticaţi http://jurnaltv.md/#43495&20091218&43496&&3597&3595&3597

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: