Prima pagină > comunicat de presă > ONG Hyde Park – un an de la fondare

ONG Hyde Park – un an de la fondare

6 mai 2004

ONG Hyde Park – un an de la fondare


Pe 11 mai anul trecut, 88 de cetăţeni simpli din Republica Moldova, ascultători ai postului municipal de radio s-au întrunit în parcul central din Chişinău ca să decidă cum pot să se apere împreună mai bine de presiunile autorităţilor. Emisiunea nocturnă pe care o ascultau cu plăcere şi la care obişnuiau să se exprime liber era persecutată, cîţiva vorbitori din Hyde Park-ul radiofonic au fost chiar intimidaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a monitorizat emisiunea timp de 9 luni şi cerea explicaţii oamenilor pentru opiniile exprimate. S-a constituit atunci o asociaţie nouă de cetăţeni care şi-a propus să promoveze libertatea de expresie.

Zilele acestea se împlineşte un an de la acel eveniment, dar pentru noi, membri şi simpatizanţi ai mişcării populare Hyde Park, aniversarea nu e un motiv de bucurie, acum pot jubila doar adversarii cuvîntului liber, pentru că între timp emisiunea nocturnă a fost închisă, iar postul care a găzduit emisiunea a fost suspendat pentru 70 de zile.

În anul care s-a scurs am organizat mai multe acţiuni publice, am participat la proteste iniţiate de alţii, acum şi prima aniversare de la fondare suntem nevoiţi să o marcăm cu proteste. Pe 11 mai, începînd cu ora 12, vom picheta pentru trei ore sediul postului de radio Antena C.

Pînă la urmă, cei care au luat decizia de închidere a programului au fost administratorii acestui post. Nişte jurnalişti au interzis altui ziarist să-şi facă emisiunea pentru care o a treia categorie de gazetari l-au lăudat şi premiat. Nişte manageri de presă au suspendat un program popular în pofida protestelor ascultătorilor. Şi e vorba despre o instituţie media pretins publică, întreţinută din banii contribuabililor…

Aceste fapte trezesc deocamdată revolta multor cetăţeni de rînd, ascultători, consumatori de presă, nedumerirea unor observatori dintr-o parte, dar lasă indiferenţi din comoditate sau inerţi din cauza fricii pe ziariştii de la alte medii de informare, organizaţii de presă. Indiferente rămîn şi partidele parlamentare sau din afara legislativului. În mai puţin de un an au uitat toţi de acest „caz”, de „problema” Hyde Park, cu toate eforturile organizaţiei de a mediatiza problemele cuvîntului liber. Mulţi discută despre „asta” în particular, cu jumătate de gură, iar public, la mese rotunde, în forurile care iau decizii nu pledează nimeni sincer şi convingător pentru dreptul la exprimare al cetăţeanului.

Organizaţia noastră îşi re-afirmă cu această ocazie ataşamentul său la valorile democratice, respectul pentru lege şi bunul simţ, dar insistă să reclame incompetenţa sau rea-voinţa celor care, prin activitatea lor sau nimic-facere, au contribuit la înrăutăţirea pînă la insuportabil a situaţiei presei moldoveneşti. Calificăm drept revoltătoare şi iresponsabile declaraţiile unor funcţionari publici şi demnitari de rang înalt care au calomniat şi denigrat organizaţia noastră, lovind în adversari politici sau ochind în anumite categorii de electorat.

Sîntem conştienţi că avînd un partid comunist la guvernare, în condiţii de dictatură şi totaliatrism este greu de rezistat tentaţiilor sau presiunilor, dar apelăm la tagma jurnaliştilor să dea dovadă de profesionalism şi corectitudine, să nu difuzeze informaţii neverificate, să îndrăznească a ne solicita date suplimentare, comentarii, explicaţii, ca opinie alternativă, sau chiar obligatorie, dacă sîntem vizaţi direct, pentru a nu ştirbi credibilitatea mediilor la care lucrează şi imaginea organizaţiei noastre.

Ne exprimăm speranţa că aceste condiţii vitrege în care există acum presa din Republica Moldova vor fi folosite de jurnalişti pentru coagularea forţelor, pentru a-şi căli spiritul combativ, pentru a-şi antrena vigilenţa. Să fim pregătiţi pentru zile şi mai negre, pentru perioade şi mai lungi de tranziţie.

Dorim ca într-o zi, un comunicat de presă al ONG Hyde Park să poată anunţa că nu mai este necesară existenţa organizaţiei sau că îşi schimbă obiectul de activitate, pentru că la noi toată lumea se poate exprima liber.

Oleg Brega, preşedinte ONG HP

MD 2000, CP1 Chişinău, Republica Moldova
www.ycaar.com/hydeparkhp@iatp.md

Tel. +373 69350894 |  276884

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: