Prima pagină > comunicat de presă > Abuzurile instituţiilor de stat continuă

Abuzurile instituţiilor de stat continuă

14 mai  2009

Comunicat de presă

Abuzurile instituţiilor de stat continuă

Fărădelegile poliţiei, ale procuraturii şi ale judecătoriei comise faţă de Asociaţia Civică Internaţională Hyde Park (AICI HP)continuă. Procuratura a respins cele două plângeri ale organizaţiei depuse la această instituţie pe parcursul lunii aprilie, care vizau percheziţia ilegală efectuată de către poliţie.

Amintim că la data de 9 aprilie 2009, un grup de poliţişti în civil au efectuat o percheziţie ilegală la domiciliul privat al unuia dintre membrii Hyde Park, unde se afla sediul neformal al asociaţiei. Poliţiştii au sechestrat mai multe obiecte şi documente aparţinând ACI HP, dar şi membrilor organizaţie. Subliniem că nu a existat o ordonanţă motivată a organului de urmărire penală sau încheierea judecătorului de instrucţie privind dreptul de a efectua percheziţia şi a ridica patrimoniul asociaţiei.

Mai mult, nu a fost întocmită o listă a obiectelor şi documentelor ridicate – bunurile au fost ridicate fără să se indice cantitatea, elementele caracteristice, valoarea lor, fără a fi sigilate, după cum prevede legea, deşi posesorii lor au insistat expres ca procedura să fie respectată. Cei patru membri ai asociaţiei aflaţi la faţa locului au fost supuşi presiunii fizice şi psihologice din partea colaboratorilor poliţiei şi au fost lipsiţi de posibilitatea reală de a consemna într-un proces verbal obiecţiile lor asupra ilegalităţii percheziţiei şi ridicării. Poliţiştii nu au consemnat într-un proces verbal acţiunile sale.

În aceste condiţii, este revoltător şi juridic injust faptul că judecătorul de instrucţie G.Morozan de la Judecătoria Rîşcani a refuzat să primească plângerea înaintată de Asociaţia Hyde Park, pe motiv că nu i-am prezentat procesul verbal de ridicare a bunurilor. Ordonanţa de refuz primită ieri, 13 mai, consemna:

„Judecătoria Rîşcani mun Chişinău vă restituie plângerea Dvs…, deoarece nu au fost anexate actele procedurale care confirma efectuarea acţiunilor contestate în instanţa de judecată, corespunzător survine imposibilitatea de a numi şi de a admite spre examinare plângerea în cauză”.

Judecătorul ştia că reprezentanţii AICI HP sunt în imposibilitatea de a prezenta probe pentru încălcările menţionate în plângerea AICI HP depusă la judecătorie. În plus, potrivit legii, el era obligat să solicite procurorului în şedinţa de judecată prezentarea probelor în susţinerea legalităţii sau a ilegalităţii acţiunii procesuale efectuate.

Considerăm că se urmăreşte lichidarea tuturor dovezilor de persecuţie şi intimidare asupra membrilor AICI HP. De menţionat că ultima cerere adresată de ex-preşedintele  AICI HP, Ghenadie Brega, la CEDO a avut ca obiect persecutarea continuă pentru faptul că a expediat mai multe plângeri Curţii Europene.

În aceste condiţii, pentru că situaţia a degradat inacceptabil, intenţionăm să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii pentru a pedepsi acest gen de atitudine servilă a instituţiilor procuraturii şi poliţiei, îndemnându-i şi în continuare să comită abuzuri faţă de cetăţeni.

Parascovia Topada,
preşedinte

 

MD 2012, căsuţa poştală 2347, Chişinău, Republica Moldova                                    www.Curaj.Net  |  hp@Brega.org | p_topada@yahoo.com   
Tel. +373 69350894 | 69813106 
hp@Curaj.Net, www.Curaj.Net/hp

Categorii:comunicat de presă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: